VIDEOCONFERINTA BURSA THE POST PANDEMIC WORLD / LIVIU ROGOJINARU, MINISTERUL ECONOMIEI: "Vor fi investiţii foarte mari în ceea ce priveşte dezvoltarea României"

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 aprilie 2020

LIVIU ROGOJINARU

LIVIU ROGOJINARU

Ponderea implicării guvernului în activitatea economică va creşte fără îndoială, a declarat Liviu Rogojinaru, Secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Domnia sa a precizat: "De altfel, prim ministrul, Ludovic Orban, a şi anunţat că vor fi investiţii foarte mari în ceea ce priveşte dezvoltarea României. Lucruri care nu s-au făcut în ultimii 25 de ani încercăm să le facem acum, cât mai mult din ele, pe repede înainte şi sper să fim lăsaţi să le facem".

Liviu Rogojinaru a mai spus că statul are rolul de a fi un aşa numit reductor de incertitudini, urmărind stabilizarea economiei şi redarea încrederii mediului de afaceri.

"Statul poate deveni un mare producător prin intermediul intreprinderilor publice, un angajator de anvergură pentru un mare număr de salariaţi, un consumator foarte important prin lansareade comenzi publice către sectorul privat al economiei, dar în special un mare investitor, prin lansarea unui program ambiţios de investiţii publice şi private în sectoarele considerate prioritare pentru economia naţională în anii următori", a explicat domnia sa.

Totodată, Liviu Rogojinaru a adăugat că statul poate să coordoneze şi să sprijine iniţiative economice private pe diverse căi ca de pildă susţinerea prin ordonanţă pentru o serie de întreprinderi, lansare de vaste proiecte de interes strategic, încheierea de acorduri sociale, subvenţionarea unor programe de cercetare, cercetare şi navale sau a unor programe pentru IMM-uri.

Secretarul de stat a mai anunţat: "Săptămâna aceasta vom avea o discuţie foarte importantă cu Ministerul Fondurilor europene. Încercăm să strângem toţi banii care au rămas din programul 2014-2020 la Ministerul Economiei şi să-i ejectăm repede, prin nişte scheme pe care deja le avem, către agenţii economici din România".

Domnia sa a mai subliniat că digitalizarea în economie şi în administraţia publică, dar nu numai, va reprezenta tendinţa în afaceri şi în viaţa de zi cu zi în deceniile următoare tocmai datorită succesului deconcertat pe care soluţiile digitale le oferă mediului de afaceri în condiţiile actualei pandemi.

"Una din laturile pozitive cu care a venit actuala criză o reprezintă faptul că ne-a «obligat» să grăbim procesul de debirocratizare. Am reuşit să facem un sistem de discuţie online între contribuabili şi stat şi încercăm să grăbim tot ce înseamnă apariţia platformelor de interacţiune şi să scădem cât mai mult partea de interconectare a contribuabililor cu statul", a explicat secretarul de stat.

În plus, domnia sa consideră că modelele de afaceri vor suferi transformări radicale sub impactul digitalizării şi al introducerii inteligenţei artificiale tot mai competitive: "Este foarte probabil ca societăţile care nu se vor adapta la timp la aceste mega tendinţe să dispară din lumea afacerilor".

Liviu Rogojinaru a mai notat că Ministerul încearcă, în prezent, să găsească o soluţie corectă cu privire la cine va beneficia de finanţare şi în ce formă, astfel ca statul să nu bage bani în firme care vor supravieţuii 3-6 luni doar datorită unui ajutor de stat, iar apoi se va închide.

De asemenea, domnia sa a precizat că dacă se va considera că globalizarea a condus nemijlocit la răspândirea Covid-19, atunci conceptul de globalizare, aşa cum l-am înţeles până acum, va trebui să fie reinterpretat, fie complet revizuit.

"Deja prin măsuri intreprinse de statele lumii în plan economic şi social se poate observa cu claritate o reîntoarcere masivă către aşa-numitele priorităţi naţionale. Şi noi facem acest lucru, încercăm să ne respectăm parteneriatele internaţionale, să mergem mai departe cu maximul a ceea ce putem în relaţiile pe care le avem şi să fim nişte parteneri loiali şi corecţi faţă de partenerii noştri", a mai adăugat oficialul ministerului.

Secretarul de stat a spus că Ministerul Economiei nu poate să-şi asume un răspuns la întrebarea cu privire la contracţia economiei româneşti în această perioadă.

Totodată, domnia sa ne-a transmis că este greu de estimat amplitudinea recesiunii, cât şi durata de revenire a economiei, având în vedere că încă nu a fost depăşit vârful pandemiei. Liviu Rogojinaru a adăugat că, practic, avem o ecuaţie cu foarte multe necunoascute, din care singura cunoscută este, din păcate, numărul deceselor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb