Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) poate fi jucătorul principal care să faciliteze o cooperare între bursele din regiunea noastră, este de părere Artan Gjergji, CEO-ul Bursei de Valori din Albania.
Artan Gjergji a spus: "Dezvoltarea ţărilor din Europa Centrală şi de Est a început din acelaşi punct în anii 90, pentru că am trecut de la economii centralizate la economii de piaţă. Dar chiar dacă am plecat de la aceeaşi linie, ţările Europei Centrale au avut un ritm mai accelerat de dezvoltare, în principal datorită investiţiilor străine directe care au venit din ţările dezvoltate. Apoi, valul investiţiilor a trecut la alte ţări din regiune cum ar fi România sau Bulgaria, în principal datorită integrării în Uniunea Europeană. După aceasta, a venit către ţările din Europa de Sud-Est şi Balcanii de Vest".
Conform CEO-ului Bursei din Albania, dacă urmărim dezvoltarea pieţelor de capital din regiune, vedem că reflectă aproape aceeaşi poză.
"Cele mai importante burse din regiune sunt cele din Polonia, Ungaria sau Cehia. În al doilea val, vedem dezvoltarea pieţelor de capital din România, Bulgaria şi Croaţia", a spus Artan Gjergji, adăugând: "Cred că bursele din Europa Centrală şi de Est trebuie să îşi întoarcă ochii către cele din Sud-Estul Europei, burse mai mici care încearcă să se dezvolte, dar care s-ar putea dezvolta mai rapid cu un mic ajutor din partea burselor din Europa Centrală".
Artan Gjergji a continuat: "BERD-ul este un jucător foarte important în regiunea noastră, şi poate fi jucătorul principal care să ne adune la aceeaşi masă. Împărţim idei în conferinţe, dar dacă cineva nu ia iniţiativa, dacă nu începe să-i organizeze pe ceilalţi, va fi destul de greu să ne unim. BERD-ul a acţionat, iar în regiunea noastră a fost mai prezentă în pieţele de capital. A promovat, a susţinut strategii şi guverne să dezvolte pieţele. A susţinut guvernanţa corporativă, ceea ce este foarte important pentru pieţele din zona noastră. A fost investitor şi, ceea ce ar putea fi punctul focal aici, a devenit acţionar în diferite burse din regiune".
Conform prezentării CEO-ului bursei din Albania, în 2012 BERD-ul a devenit acţionar al bursei din Moscova cu 6%, în 2014 al bursei din Bucureşti cu 10%, în 2015 al bursei din Istanbul cu 10% şi în 2016 al celei din Zagreb cu 5%. De asemenea, a susţinut proiectul SEE Link, ce cuprinde bursele din Bulgaria, Macedonia şi Zagreb.
"Este un jucător cheie al pieţei şi cred că putem cere BERD-ului să devină vasul amiral al ideilor noastre, pentru a ne coordona şi integra mai bine, pentru a face ca pieţele noastre să devină mai vizibile. Iar pentru a ne integra avem nevoie să integrăm know-how, infrastructură şi, bineînţeles, fundamentul juridic", a spus CEO-ul bursei din Albania.
Din punctul său de vedere, bursele de dimensiuni mari şi medii din regiunea noastră, cum sunt cele din Polonia, Turcia sau Ungaria, iar apoi România, Bulgaria sau Croaţia, ar trebui să fie mai prezente în peisajul pieţelor de capital din Sud-Est-ul Europei şi Balcanilor de Vest.
"Ar putea să înceapă să investească într-o mică parte din acţiunile burselor, aşa cum a făcut BERD-ul, pentru a încerca să le ajute. Avem nevoie de know-how şi de jucători în piaţa de capital. Deci, cred că pieţele mari, aşa cum au avut susţinere de la bursele sau guvernele vestice, ar trebui să facă la fel cu fraţii lor mai mici din Europa de Sud-Est", a spus Artan Gjergji.