VIDEOCONFERINŢA "POSIBILITĂTI DE COOPERARE ÎNTRE BURSELE DE VALORI DIN CENTRUL ŞI ESTUL EUROPEI" / NICU MARCU, PREŞEDINTELE ASF: "Piaţa de capital trebuie să ofere acces la instrumente diversificate de finanţare"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Bursele din regiune / 28 mai 2021

"Piaţa de capital trebuie să ofere acces la instrumente diversificate de finanţare"

Accesul limitat al companiilor la finanţare duce la o restrângere a capacităţilor de investire cu impact asupra stabilităţii şi dezvoltării pieţelor financiar-nebancare pe termen lung, consideră Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), care a transmis mesajul său prin Ovidiu Petru, expert piaţă de capital în cadrul ASF.

"Apreciem că piaţa de capital trebuie să ofere acces la instrumente diversificate de finanţare, pentru companiile care doresc să se dezvolte. Nu putem avea o bursă solidă fara emitenţi de anvergură cu active de valoare şi, din această perspectivă, România trebuie să facă eforturi pentru a spori interesul companiilor pentru listarea la Bucureşti. Este momentul ca bursa să îşi construiască un rol regional mai pronunţat pentru pieţele financiare din zonă", se arată în mesajul preşedintelui ASF.

Conform acestuia, piaţa de capital va fi un factor important în ecuaţia redresării economiei locale, iar obiectivul primordial şi central pe termen mediu pentru ASF este ca, după promovarea la statutul de piaţă emergentă de către FTSE Russel, să îndeplinim şi criteriile pentru piaţa emergentă ale agenţiei MSCI.

În acest context, în vederea aducerii la îndeplinire a obiectivului general de dezvoltare durabilă a pieţei de capital, ASF e implicată alături de alte autorităţi ale statului cu atribuţii în stabilirea politicilor cu privire la gradul de reglementare cu incidenţă asupra pieţei de capital, în derularea proiectului Strategia Naţională pentru piaţa de capital, finanţat din fonduri europene, având drept consultant OCDE. Autoritatea a închis de curând o primă etapă a acestui proces, cu evaluarea câtorva din caracteristicile cheie ale pieţei de capital româneşti care se găsesc în raportul respectiv întocmit cu OCDE.

"Acesta arată fără echivoc că piaţa de capital a resimţit şocul perioadei nefaste pe care a traversat-o economia globală şi se confruntă cu dificultăţi care ne afectează însăşi menirea sa de a genera o atât de indispensabilă dezvoltare a sectorului corporativ", se mai spune în mesajul preşedintelui ASF.

În cazul derulării acestui proiect este realizată o analiză a situaţiei actualea pieţei de capital din România în vederea identificării principalelor probleme structurale, inclusiv a celor legate de cadrul de reglementare, respectiv a formulării unui set specific de măsuri care să fie aplicate. Rezultatele analizei vor fi intregrate în cadrul acestor măsuri specifice.

În mesajul său, Nicu Marcu, preşedintele ASF arată că reîntoarcerea gradată şi prudentă la normalitate, aduce un suflu nou în pieţele financiare şi bancare, pieţe în care încrederea începe să revină.

Pentru dezvoltarea durabilă a pieţei de capital din ţara noastră, specialiştii ASF au identificat o serie de deziderate şi măsuri, printre acestea numărându-se:

-creşterea lichidităţii pieţii de capital prin diversificarea instrumentelor financiare tranzacţionate şi a operaţiunilor derulate în cadrul acesteia. În realizarea acestui demers este luată în calcul îmbunătăţirea cadrului de reglementare, luarea în considerare a obiectivului de simplificare a accesului la piaţă, atât pentru emitenţi cât şi pentru investitori. În prezent ASF analizează posibilitatea simplificării procedurilor de admitere în sensul identificării unor soluţii care să faciliteze accesul la piaţă cât mai rapid şi cu costuri cât mai scăzute, cu respectarea corespunzătoare a principiilor de transparenţă şi de protecţie a investitorilor pe piaţa de capital;

- actualizarea şi armonizarea cadrului de reglementare, îmbunătăţirea permanentă a legislaţiei. ASF a iniţiat deja un proiect care vizează atât modificarea şi completarea legislaţiei primare, cât şi a reglementărilor secundare;

- dialogul real, pragmatic şi deschis cu industria şi entităţile pieţei. ASF doreşte, în cazul în care o nouă societate intenţionează să fie listată pe piaţa de capital, să furnizeze orice clarificări referitoare la aplicarea cadrului regulamentar, chiar să organizeze întâlniri cu entităţile implicate în procesul de listare, care pot fi emitenţi, intermediari, în măsura în care se va considera necesar. Această abordare este avută în vedere şi în cazul existenţei unor decizii din partea autorităţilor statului cu privire la finanţarea unor companii de stat prin intermediul pieţei de capital, context în care ASF va acorda sprijin pentru o bună înţelegere a normelor pieţei de capital de către toate părţile implicate.

-îmbunătăţirea infrastructurii pieţei în scopul conferirii unei mai mari stabilităţi a acesteia şi a creşterii gradului de protecţie a investitorilor.

La acest punct este vorba, în special, despre proiectul de constituire a unei Contrapărţi Centrale locale, care este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură româneşti. În vederea creşterii încrederii investitorilor în piaţa de capital locală, ASF sprijină eforturile pentru operaţionalizarea şi funcţionarea unei CCP autorizată în România, se mai arată în mesajul lui Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dle Marcu habar nu ai despre ce vorbesti. Spui aceleasi lucruri cu exact acelesi cuvinte ca Valica Ionescu acum cateva zile. Nu este lipsa de inspiratie este impotenta si lipsa unei politici reale si coerente pentru piata de capital. In traducere libera, sinecura politica fara fundament profesional. De aia ai transmis mesaj oentru ca nu ai idei si nici un minim de cunostinte sau vocabular. Nici macar nu ai citit cu atentie mesajul pe care ti l-au scris consilierii. Cum sa spui ca “pentru dezvoltarea durabila a pietei specialistii ASF au identificat o serie de deziderate si masuri”? Nu era un mesaj al preseintelui asf?

    1. Cel mai probabil ca era un mesaj al presedintelui ASF, devreme ce dezideratul era ca el sa se imbogateasca iar masura era sa o faca pe ascuns. Pai, cum sa nu se dezvolte durabil piata de capital astfel?!

      Ai pretenții prea mari de la un fost ospătar.

      Până și Iohannis citește cu dificultate ceea ce i se scrie pe foaie că trebuie să dea și din mână în același timp. 

      Da.... se intelege tot! Intre ei, ca da, asa e! Asta cu mesajele lu marcu e tare de tot. Adică a scris (copiat) sau a transmis? Nici, nici. Doar ia 15000 euro pe luna. Totusi, mai bine ca nu se arată....sperie si putinii investitori care n-au incotro .... Lectura .... aiureala din capul lor... e un scurt circuit total. Ne citește apostol, baranga, ovidiu petru, vălica ionescu... ca la teatru radiofonic ... pfff

      Dati cu gura intruna , nu ati obosit ? Noi suntem de neatins! Nemuricii din asf! Ce mare scofala a facut Soviani cand a venit cu dovezi despre plagiatul fraudulos al multiubitului meu voinic al brajilor ? Nu intelegeti ca daca suntem prosti si hoti suntem cei mai buni pentru partid ? Nu pricepeti nimic, nimic degeaba s-a cocotat duamna Vio in funtea strategiei euro ca voi tot o tineti langa danga cu idiotenia noastra ! Asa ca tot noi facem cu bolta pe strategia pietei de capital! Sa va fie ciuda! Rampampam!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb