VIDEOCONFERINŢA "POSIBILITĂŢI DE COOPERARE ÎNTRE BURSELE DE VALORI DIN CENTRUL ŞI ESTUL EUROPEI" / RADU HANGA, PREŞEDINTELE BURSEI DE VALORI BUCUREŞTI: "Trebuie să îmbunătăţim cooperarea şi să creştem vizibilitatea regiunii noastre"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Bursele din regiune / 28 mai 2021

Radu Hanga

Radu Hanga

Bursele din regiune trebuie să îmbunătăţească cooperarea şi să lucreze împreună pentru a creşte vizibilitatea regiunii pentru investitorii internaţionali, a afirmat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acesta a mai precizat că mai mult de 25 de companii din întreg spectrul economiei româneşti sunt în diverse etape ale procesului de listare.

Acesta a afirmat: "Aş vrea să mulţumesc Asociaţiei Brokerilor şi Ziarului BURSA pentru organizarea acestui eveniment regional. (...) Ce vedem, în ultimii 10 ani, este că în ciuda progresului excepţional şi a creşterii economice pe care o vedem în regiunea noastră, ponderea în indicii MSCI şi FTSE Russell a scăzut, în principal ca urmare a creşterii din pieţele asiatice.

Desigur, ce vedem în ultima perioadă este o criză, dar o criză care a creat oportunităţi. Vedem băncile centrale inundând pieţele cu bani şi desigur treaba noastră este să canalizăm cât mai mult posibil din aceşti bani în companiile din regiunile noastre. Când vorbim despre accesul la capital dimensiunea contează şi este cert că trebuie să ne îmbunătăţim cooperarea şi să lucrăm împreună pentru a ne creşte vizibilitatea, vizibilitatea regiunii, pentru investitorii internaţionali de dimensiuni mari".

Hanga a mai afirmat că BVB a lucrat mult în ultimii ani pentru a îmbunătăţi legislaţia şi infrastructura pieţei de capital, pentru a uşura procesul de utilizare a mecanismelor pieţelor de capital şi pentru a facilita noi IPO-uri.

"Suntem într-un dialog permanent cu investitori locali şi internaţionali, investitori instituţionali, iar prioritatea noastră este promovarea oportunităţilor de investiţii de pe plan local. Desigur că factorul cel mai relevant pentru interesul investitorul este performanţa, iar dacă ne uităm la performanţa pieţei noastre vedem că am depăşit în acest an maximul istoric înregistrat în 2007, înainte de debutul crizei financiare globale din 2008-2009. Acum, indicele nostru principal, BET, înregistrează noi maxime istorice, iar performanţa year-to-date este aproape de +20%, dacă ne uităm la ultimele 12 luni circa +33%. (...) de asemenea vedem un record în termeni de capitalizare a pieţei, aproape de 40 de miliarde de euro", a spus preşedintele Bursei.

Această performanţă este driverul principal pentru creştere, pentru atragerea de noi companii în piaţă, a subliniat Hanga, care a precizat de asemenea că mai mult de 25 de companii sunt, în prezent, în diverse etape ale procesului de listare.

"Dacă ne uităm la ultimii 2 ani şi jumătate ai pieţei româneşti de capital vedem foarte multe companii antreprenoriale (care au făcut pasul către Bursă), uitându-ne atât la piaţa principală cât şi la piaţa AeRO, piaţa noastră de creştere. În termeni de numere, am avut 60 de runde de finanţare, atât obligaţiuni cât şi equity, cu o valoare totală de aproape 3 miliarde de euro. Din cele 60 de runde de finanţare, 48 au fost emisiuni de obligaţiuni cu o valoare totală de peste 2,5 miliarde de euro, în timp ce companii noi antreprenoriale s-au listat pe piaţa AeRO. Cel mai important este că vedem trendul accelerând. În doar primele 4 luni din acest an am avut deja 7 noi listări noi pe piaţă. Uitându-ne mai departe, bazându-ne pe informaţiile publice, mai mult de 25 de companii sunt în diverse etape (...) de pregătire, companii din întreg spectrul economiei româneşti", a explicat Radu Hanga.

Acesta a mai punctat că pieţele de capital oferă vizibilitate companiilor, nu doar finanţare.

"De asemenea vedem Statul Român şi Ministerul de Finanţe venind către noi cu nevoile sale de finanţare, folosind mecanismele pieţei de capital. (...) Mai departe ne uităm cu un interes în creştere către îmbunătăţirea analizei companiilor listate. (...). Am lansat în ultima lună BVB Research Hub, un proiect care implică 11 companii de brokeraj active pe piaţa locală, companii locale de brokeraj, dar şi regionale. Ne uităm de asemenea la ESG (Enviromental, Social and Governance - n.r.) şi trebuie să fim mai prezenţi acolo pentru că ştim că tot mai mulţi bani vor fi investiţi (în această zonă) de către investitori instituţionali, care nu se uită numai la performanţa financiară a companiilor, ci şi la respectarea criteriilor ESG. Mergem înainte cu proiectul nostru Made in Romania. Este un proiect dedicat antreprenorilor locali, companiilor locale, care ţinteşte să creeze un contact între companiile care au nevoie de finanţare cu capitalul disponibil al pieţei. Ştim că pieţele de capital nu sunt numai despre bani, nu doar despre furnizarea companiilor cu cel mai bun capital, ci şi despre vizibilitate. Noi, ca bursă de valori, suntem o scenă, un loc unde oferim vizibilitate companiilor. (...) Ne uităm de asemenea cu interes către îmbunătăţirea eforturilor noastre de comunicare", a conchis Hanga.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Dle Hanga,atâta vreme cât tolerați bătaia de joc de la Sifuri, credibilitatea este zero! Uitati-vă la cât câștigă toți membri CA si Directorii! Mai ales ăia de la Evergent,fără să facă nimic ! Uitati-vă cât e discountul la Sifuri și cât este la Fondul Proprietatea! Vedeți ce înseamnă profesionisti?

    Încă o dată, credibilitate zero! Macar o apariție publică despre capusele de la Sifuri! Aveti curaj? Nu cred! 

    1. Hanga e pus la BVB de BT impreuna cu Evergent, Ciorcila + Ceocea. poate doresti sa reformulezi intrebarea in conditiile in care e evident ca omul e plantat acolo.

      Corect.

      hanga a fost membru ca la sif2 si sif5.nu e Iancu Jianu Zapciu, e doar un politruc de sifuri, stai flexat.

      Sa astepti ceva pe subiect de la Hanga e ca si cum te-ai astepta sa conduca,sa faca schimbarile la FCSB alde Toni Petrea sau Dinu Todoran.

      Daca mai dai mult cu hangaraus de pamint o sa-ti raspunda public: SINTEM AFONI !!!!

    pe cand interzicerea de off-shore la bvb , si tot felul de firme paravan cu oameni dubiosi

    1. Sunt si off-shoruri la BVB?Incredibil ce se intampla,ar trebui ca BVB sa informeze piata si investitorii cu privire la acest aspect.

    Nu va mai tot luati de dl Hanga , ati vazut ce "viteza" au in infiintarea pietei de derivate ? ! ( cine altcineva decat BVB s-o infiinteze ? ) . Tot demersuri si declaratii - dar rezultate lipsa .

    Si piata de derivate , azi o vedem ... si NU E ! 

    1. lucreaza la formula pentru indicele AERO care e complicata rau. n-are timp de nimic altceva

      : ))

      BVB derapeaza nu deriveaza....hait cu formula AS adicatelea nu le iese fara virgula

    Sa nu il intrebati pe dl Marcu despre derivate ca omul nu are nicio idee. Bine ca nu a participat la conferinta ca sa nu primeasca vreo intrebare. Nici pe Gradinescu sa nu il intrebati nimic dar nimic ca el saracul chiar este .... nevinovat.

    Polonejii n-au tupeu sa cumpere BVB desi au potenta financiara sa o faca, cunosc si ei putregaiul din tara asta.

    Prin 2008-2009, când nu erau fondurile de pensii pe bursă si € era la 3,1 lei ,se făceau tranzacții și de 40 mil € din care doar pe Sifuri de peste 10 mil € câteodată si până la 20 mil euro! Acum totalul tranzacțiilor puțin peste 10 mil €,Din care o bună parte cumpărări ale fondurilor de pensii iar pe Sifuri tranzacții de 100-150.000€ !

    Deci dle Hanga ,munciti mult dar...Nu faceti nimic util!

    Dacă n-ar fi un Goldring ( cărora nu stiu cum să le mulțumesc) un Tradeville)d-voastra...ați fi...n-ati fi ??? 

    Lasati-ma si pe mine sa dau cu hanga-n gard asa precum zis-a Caragiale.....m-a saturai de mere acre si nea burebevistu ne da gargara cu zaharelu'

    Niste cotcodaci goi si penali, CA de BVB.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb