Viitorul se tranzacţionează rar la Bursa de la Bucureşti

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iulie 2008

Viitorul se tranzacţionează rar la Bursa de la Bucureşti

Ca şi piaţa obligaţiunilor, piaţa derivatelor de la Bursa de Valori Bucureşti a fost ocolită de investitori, deşi oferea posibilităţi de câştig (chiar şi în condiţiile căderii bursei, generate de turbulenţele din pieţele financiare internaţionale).

Valoarea tranzacţiilor cu produse derivate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) totalizează 11,769 milioane lei (numai 3,29 milioane euro), de la lansarea acestei pieţe (septembrie 2007) şi până în prezent.

Brokerii cred că investitorii consideră că piaţa la termen de la Bucureşti nu este foarte atractivă din cauza lichidităţii reduse. Iar aceştia preferă concurenţa, în ciuda faptului că BVB operează mai ieftin.

Radu Popescu-Buzeu, analist la "Tailwind Securities", ne-a spus că piaţa derivatelor de la BVB a evoluat foarte slab sub aspectul lichidităţii, că tranzacţiile au fost sporadice, iar volumele mult mai reduse decât la Sibiu.

"Motivul este unul destul de simplu şi se regăseşte în psihologia investitorilor", ne-a spus analistul, explicând: "Au preferat să aleagă piaţa de la Sibiu, mult mai lichidă, aşteptând creşterea lichidităţii la Bucureşti. În acest fel, însă, piaţa de la Bucureşti nu a putut creşte, şi deci nu a atras investitori. E un cerc vicios."

Pentru a atrage mai mulţi investitori pe piaţa derivatelor, o soluţie ar fi creşterea lichidităţii, iar acest lucru, în condiţiile prezentate, nu se poate face decât prin introducerea market-makerului şi pentru derivate, opinează domnul Popescu Buzeu.

Mai încrezător, Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani ne-a spus: "Piaţa derivatelor de la BVB este la început şi, dacă facem o comparaţie cu începutul pieţei derivatelor de la Sibiu, observăm că este asemănător. Piaţa nu este foarte bună din punctul de vedere al lichidităţii, dar are şi avantaje, repesctiv faptul că piaţa de la Bucureşti este mai ieftină decât cea de la Sibiu, iar investitorii au acces direct şi la acţiuni şi la contracte futures".

Analistul citat consideră că BVB ar trebui "să continue micşorarea comisioanelor de tranzacţionare, să lanseze produse noi pe piaţa futures şi să facă o reclamă mai bună aceastei pieţe pentru a putea atrage mai mulţi investitori."

Cunoscută personalitate a pieţei, Marius Plugaru este de părere că bursa bucureşteană a mai rezolvat din dificultăţile întâmpinate pe piaţa derivatelor, acum problema mutându-se din zona bursei în zona intermediarilor. "Aceştia trebuie să lucreze mai mult cu clienţii", domnia sa adăugând că "o migrare a investitorilor de pe bursa de la Sibiu către piaţa derivatelor de la BVB se face foarte greu, concurenţa fiind puternică".

Marius Pandele, analist şef la "Vanguard" consideră că este mult prea devreme să decidem dacă piaţa derivatelor de la BVB a avut sau nu succes, adăugând că "deşi a trecut aproape un an de când au fost lansate, nu vorbim despre produse care să îşi producă efectele pe termen scurt, ci despre o investiţie pe termen lung".

Domnia sa este de părere că rezultatele ar fi putut fi superioare, însă, pentru asta, ar fi fost nevoie, în primul rând, ca BVB să facă o publicitate mai intensă acestor instrumente. "Lansarea derivatelor la Bucureşti a trecut neobservată, mulţi investitori aflând de-abia după câteva săptămâni că s-a întamplat aşa ceva", ne-a spus domnul Pandele.

Analistul citat este de părere că "în general, interesul pentru o piaţă vine din lichiditatea pieţei respective, iar derivatele au o particularitate faţă de acţiuni: nu au o cantitate maximă, o limită, care să poată fi tranzacţionată", adăugând: "Odată stârnit interesul pentru piaţă şi găsit un nucleu dur de investitori care să tranzacţioneze, valoarea tranzacţiilor poate ajunge oricât de sus. ".

La tranzacţionarea derivatelor pe acţiuni ale SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia, SIF Oltenia, Petrom, Transgaz, Banca Transilvania, Transelectrica, Erste Bank, cursul dolar/leu şi indicele BET-FI, BVB încasează un tarif de 0,05 lei/contract, iar la acesta se adăugă tariful de 0,10 lei/contract, cerut de Casa de Compensaţie Bucureşti(CCB) - tarif total de 0,15 lei/contract.

Pentru derivatele pe cursul euro/leu şi pentru indicele BET, BVB percepe un tarif de 0,15 lei/contract, iar CCB un tarif de 0,35 lei/contract, astfel ajungând la un tarif total de 0,5 lei/contract.

Data la care se iniţiază procesul de decontare finală a contractelor futures este, de regulă, a treia zi de vineri din lunile martie, iunie, septembrie şi decembrie.

Tranzacţionarea contractelor la termen ("futures") la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost începută în septembrie 2007, cînd au fost tranzacţionate contracte la termen având ca activ suport indicele BET (indicele celor mai lichide zece companii listate la BVB).

În prezent, pe piaţa derivatelor de la BVB se tranzacţionează contracte futures pe 10 acţiuni, contracte futures pe indicii BET şi BET-FI şi pe cursurile de schimb EUR/RON şi USD/RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb