Viktor Orban a pierdut majoritatea de două treimi în Parlament

Elena Deacu
Internaţional / 23 februarie 2015

Partidul Fidesz al lui Viktor Orban a pierdut majoritatea absolută de două treimi în Legislativul de la Budapesta, după ce candidatul conservator a pierdut la distanţă considerabilă alegerile parţiale din oraşul Veszprem, relatează Spiegel.

Votul era necesar pentru ocuparea mandatului lăsat vacant de Tibor Navracsics care a fost desemnat comisar european din partea Ungariei. Navracsics coordonează portofoliul Educaţiei şi Culturii. După numărarea a aproape 100% din voturi, candidatul Fidesz, Lajos Nemedi, a reuşit să strângă doar 34% din sufragii. Candidatul opoziţiei, Zoltan Kesz, câştigă, astfel, mandatul de parlamentar cu 43%. Kesz a declarat duminică seară că "alegătorii din Veszprem au îndeplinit aşteptările întregii populaţii şi au pus capăt majorităţii de două treimi a partidului Fidesz". Noul deputat este independent, dar a fost susţinut în cursa de stânga şi de liberali.

Miza majorităţii de două treimi era uriaşă pentru opoziţie pentru că, din 2010, partidul Fidesz a adoptat fără drept la replică o nouă Constituţie şi a modificat o sumedenie de legi, printre care legea presei şi codul electoral.

În 2014, Fidesz obţinuse 133 din 199 de mandate, ceea ce înseamnă majoritatea de fix două treimi. În 2010, Orban avea super-majoritate datorită coaliţiei cu creştin-democraţii.

Criticile Occidentului la stilul autoritar de guvernare al lui Viktor Orban şi la apropierea acestuia de Rusia şi de Vladimir Puţin şi-au găsit, prin alegerile de ieri, ecou şi la populaţie. Veszprem a fost, de altfel, scena mai multor proteste în toamna anului trecut. Comentatorii politici văd începutul unui puternic curs de contestare a lui Orban în cele ce urmează.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb