Europa şi-a pierdut capacitatea de autodeterminare, nu poate stabili care sunt obiectivele sale şi nu îşi poate da seama ce mijloace ar trebui folosite pentru a-şi atinge obiectivele, a declarat premierul ungar Viktor Orban, miercuri, la Zurich, într-un discurs public susţinut cu ocazia sărbătoririi a 90 de ani de la înfiinţarea săptămânalului elveţian conservator "Weltwoche", informează news.ro.
Prim-ministrul Ungariei a amintit că anul viitor în Uniunea Europeană vor avea loc alegeri, iar în doua jumătate a anului viitor ţara sa va avea preşedinţia rotativă a UE, iar în această calitate va avea ocazia să contureze agenda UE şi să aibă o influenţă mai mare asupra dezvoltării politicilor UE decât are în prezent.
Viktor Orban a spus că astăzi Europa nu este stăpână pe sine. Ponderea sa în PIB-ul mondial scade, iar până în 2030, doar Germania se va mai afla în topul celor mai mari zece economii ale lumii: pe ultimul loc, a subliniat premierul.
Uniunea Europeană nu reuşeşte să se ocupe în mod corespunzător de extindere şi nu poate gestiona nici conflictele regionale, fie că este vorba despre Ucraina sau de Balcanii de Vest, a accentuat politicianul maghiar.
Viktor Orban a spus că o întrebare importantă este dacă Europa reuşeşte să-şi păstreze suveranitatea strategică. În opinia sa, "soarta Europei este legată astăzi de cea a Americii", aşadar dacă Washingtonul pierde teren, "vom avea şi noi de suferit", or, în acest moment, acesta este principalul trend din lume, consideră premierul maghiar.
Ungaria, a spus el, are o responsabilitate specifică, pentru că aici nu există hegemonie liberală, nu există bătălii de coaliţie, nici migraţie sau revolte de stradă. "Ungaria are timp să se gândească la viitorul Europei", a spus Viktor Orban, prezentând "modelul maghiar". În Ungaria, în loc de hegemonie liberală progresistă există pluralism, a spus Viktor Orban, amintind că el personal este prezent în politică de 33 de ani, din care 17 ani au fost petrecuţi la guvernare, ceea ce îl face cel mai experimentat lider din Uniune.
În Uniunea Europeană, "Ungaria nu este oaia neagră, ci prima rândunică", consideră Viktor Orban.
Ungaria, a arătat el, încearcă să devină "un punct de întâlnire" pentru companiile din Est şi Vest cu cele mai bune strategii.
În cadrul evenimentului de la Zurich, premierul a vorbit şi despre situaţia din Ucraina. Europa ar trebui să fie pregătită ca, în cazul în care în Statele Unite ale Americii va exista o întorsătură politică, să facă faţă singură unui conflict geopolitic uriaş şi va trebui să găsească o soluţie politică la o problemă "aproape imposibil de rezolvat", suportând totodată şi costurile, a arătat şeful guvernului de la Budapesta. Iar în acest răstimp, Europa devine din ce în ce mai săracă şi nu are bani pentru o criză de asemenea anvergură, a adăugat premierul ungar.
Viktor Orban a precizat că nu există nicio îndoială asupra faptului că atacul Rusiei asupra Ucrainei a reprezentat o agresiune, o încălcare a dreptului internaţional. Cu toate acestea, reacţia Europei nu a fost bună.
Potrivit premierului maghiar, "este nevoie de un plan B", însă Europa nu are deocamdată un astfel de plan.
Orban a vorbit, de asemenea, despre ipocrizia occidentală, iar ca exemplu a menţionat faptul că Statele Unite ale Americii achiziţionează o cantitate semnificativă de combustibil nuclear din Rusia.
Întrebat despre întâlnirea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin, Viktor Orban a răspuns subliniind că ruşii trebuie înţeleşi pentru a şti cum să tratezi cu ei. În Moscova există un sistem diferit: în timp ce în Vest, principalul principiu călăuzitor este libertatea, la ruşi acesta este securitatea, întrucât de asta este nevoie pentru a menţine unită o astfel de ţară imensă.
Prim-ministrul ungar a vorbit şi despre China şi a spus că în opinia sa, aceasta este o mare oportunitate pentru Ungaria, astfel că ţara trebuie să coopereze cu Beijingul. A menţionat, totodată, că nu este de acord cu separarea Chinei de economia europeană.
1. viitorul
(mesaj trimis de esop în data de 23.11.2023, 11:51)
Iata ce ne spune Institutul pentru studiul razboiului „ Propunerea UE include mecanisme pentru: ajutor militar pe termen lung; pregătirea forțelor ucrainene; cooperarea cu baza industrială de apărare internă (DIB) a Ucrainei; consolidarea capacității Ucrainei de a contracara amenințările cibernetice și hibride; asistență pentru deminare; sprijin pentru agenda de reforme a Ucrainei ca parte a procesului de aderare la UE; asistență pentru tranziția energetică și eforturile de securitate nucleară ale Ucrainei; și schimbul de informații și imagini din satelit. Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat pe 13 noiembrie că Ucraina este prioritatea principală a UE și că angajamentul UE față de Ucraina nu va renunța”
Vedeti cit de singur este Orban rebotezat de Trump ”turcitul ”. nu il asculta nimeni nici macar ai lui .Visegrad s-a destramat ,Polonia merge pe alt drum iar Romania deja a creeat Trilaterala cunoscuta noua multumita presedintelui Iohannis de care stim cu totii cum a fugit Orban neavind curajul sa fie fata in fata .Orban nu are ce face doar tine discursuri pentru partea lui de votanti .Spera sa ramina aidoma lui Putin vesnic la guvernare .Germania deja este a treia mare putere economica mondiala iar Romania deja a intrecut Ungaria . Ungaria nu mai primeste nici un ban de la UE si asta multumita lui Orban .Germania se poate acum inarma ca si Japonia dealtfel Ce sa faca micuta Ungarie ? Nu o baga nimeni in seama .A incercat ea Polonia sa invinga Germania daramite Ungaria .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2023, 13:23)
Eugene Rumer si Andrew Weiss de la Carnegie Endowment for International Peace au publicat in studiu in Wall Street Journalban (WSJ) 16.11.2023. in care arata ca conducatorii occidentali trebuie sa renunte la iluzia "magica"
ca Ucraina poate invinge Rusia. Eugene B. Rumer este Senior Fellow la Institutul pentru Studii Strategice Naționale, Universitatea Națională de Apărare, Washington DC. Anterior, a lucrat la Departamentul de Stat, în cadrul personalului Consiliului Național de Securitate și la RAND.
Iar comentul tau ANONIM este extrem de SLABUT si fara argumente reale !!!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2023, 08:01)
Europa şi-a pierdut capacitatea de autodeterminare atunci cand si-a crescut dependenta de titeiul si de gazele lui Putler. Multumim ”idiotilor utili” care ne-au adus in aceasta situatie!
Abia acum insa sanctiunile incep sa rupa finantele Rusiei. ”Flota intunecata” care transporta gazele si petrolul rusesc catre China, India si UE se diminueaza drastic.
Reuters a scris a zi ca 3 mari armatori greci au incetat sa mai transporte produse rusesti de frica sanctiunilor americane. Minerva Marine, Thenamaris şi TMS Tankers au încetat să mai transporte petrol rusesc în ultimele săptămâni, au declarat 4 traderi.
Iar in octombrie, SUA a impus primele sancţiuni proprietarilor de tancuri petroliere din Turcia şi Emiratele Arabe Unite, care transportau petrol rusesc peste pragul de preţ al G7 de 60 de dolari.
Pe 13 noiembrie, Reuters a scris ca SUA au cerut informatii de la 30 de armatori despre 100 de nave banuite ca au incalcat sanctiunile impuse lui Putler.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2023, 12:04)
nu există hegemonie liberală, nu există bătălii de coaliţie, nici migraţie sau revolte de stradă. "Ungaria are timp să se gândească la viitorul Europei", a spus Viktor Orban, prezentând "modelul maghiar"..."modelul maghiar" arata anul asta scadere GDP de 0.3%...eu zic sa se ocupe de propria ograda si sa lase "viitorul Europei":-)
3. fără titlu
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 23.11.2023, 12:47)
Orban e singurul care vede situatia politica si economica reala a Europei. Daca SUA o ia razna, UE o ia si ea razna. UE nu are busola proprie, nici politica si nici economica. Fara o reala federalizare a UE dupa modelul rus sau american, UE e supusa permanent vanturilor contrare care bat intre vest si est si invers.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2023, 13:27)
Dupa ce am suferit sub federalizarea Rusiei,
acum vrem federalizare americana ???
totusi nu ar fi cazul sa ne aparam tara si independenta,
cum au facut eroii nostrii din istorie ???
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2023, 07:40)
Cine sa o apere? Gramada de generalii cu 4 stele care au tradat aceasta tara. Au lasat tara sa fie distrusa mai ca la un razboi. Totul a fost distrus. Milioane de oameni au plecat unde au vazut cu ochiii. Armata si securitatea au tradat Romania.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 23.11.2023, 14:19)
Europa=Statele Unite Europene
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2023, 14:25)
Cui nu ii convine poate pleca .
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de ferencz în data de 23.11.2023, 17:20)
Gresit ! Poate schimba.