Ungaria-MTI(prin Agerpres)-04.03.2022: NATO va apăra Ungaria "dacă noi înşine suntem gata să ne apărăm", a afirmat astăzi premierul ungar Viktor Orban, în interviul radiodifuzat săptămânal.
"Dacă o ţară vrea pace, are nevoie de oarece putere, care poate veni din două surse: puterea proprie şi cea a aliaţilor ei", a explicat Viktor Orban pe postul de radio Kossuth, adăugând că, în lipsa puterii proprii, aliaţii vor avea ezitări în a-şi sacrifica eforturile şi banii pentru a apăra un alt stat.
El a asigurat că securitatea Ungariei este "solidă ca betonul" şi această ţară îşi poate asigura securitatea chiar fără ajutorul aliaţilor, menţionând că "se poate produce un dezastru doar dacă ne pierdem minţile şi ne implicăm în război".
"Nicio NATO nu ne poate apăra de propria prostie", a formulat premierul ungar.
Viktor Orban - care speră la un nou mandat după alegerile legislative din 3 aprilie - a acuzat totodată opoziţia de stânga că este "de partea războiului" şi i-a îndemnat pe unguri să respingă această abordare. "A trimite trupe înseamnă a lua parte la război, a trimite arme înseamnă că toţi cei împotriva cărora vor fi folosite acele arme vor fi inamicii noştri Dumnezeu ştie câtă vreme", a notat el.
În plus, a permite transportul de arme prin Ungaria şi "a oferi convoaie traversând Transcarpatia ca ţinte militare acolo unde războiul încă nu a început ar însemna a atrage războiul în zona respectivă", a sugerat Orban, îndemnând la "calm" şi la abţinerea de la "declaraţii haotice".
El a mai remarcat, referitor la sancţiunile împotriva Rusiei, că "(statele) cele mai apropiate de război vor suferi cel mai mult, mai ales statele baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România", asigurând că guvernul său se preocupă să minimalizeze impactul direct al acestora, dar "cu cât războiul se prelungeşte, cu atât problema va deveni mai mare". "De aceea susţinerea păcii este poziţia corectă pentru Ungaria", a spus premierul ungar.
Viktor Orban a criticat cu acest prilej Uniunea Europeană pentru că nu finanţează eforturile de asistenţă pentru fluxul de refugiaţi generat de războiul din Ucraina, subliniind însă că acordarea de ajutor celor care fug din calea războiului este problema Ungariei, iar "a aştepta Bruxellesul ar crea probleme grave la graniţă".
"La Bruxelles doar se vorbeşte, statele naţiune iau măsuri", a punctat el.
Ungaria va saluta sprijinul UE "oricând va binevoi Bruxellesul să se trezească", a ţinut să adauge Orban, amintind şi că Ungaria "apără de ani frontiera de sud (a blocului) şi Bruxelles nu a dat niciun ban", aluzie la gardul ridicat la graniţa cu Serbia în timpul crizei migraţiei din 2015 pentru blocarea refugiaţilor din războiul din Siria.
De la începutul războiului din Ucraina - timp în care circa 140.000 de refugiaţi au trecut graniţa în Ungaria - Orban şi-a schimbat discursul, numindu-i refugiaţi pe cei intraţi în ţară, comparativ cu criza din 2015, când invoca o problemă a migranţilor, notează EFE.
El a apreciat în acelaşi interviu că "ar fi mai eficient" ca statele membre ale Grupului de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă -, care "duc greul" primirii refugiaţilor din Ucraina, să dezvolte o politică de azil comună.