Violenţă, rasism şi fotbal

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 31 iulie 2018

Violenţă, rasism şi fotbal

Fotbalul nostru nu a scăpat de vechile probleme legate de violenţa unor grupuri de spectatori şi de rasismul acestora. Partida dintre FCSB şi Dinamo (scor 3-3), marele derby al campionatului - în ciuda problemelor cu numele ale primei echipe, care se consideră continuatoarea Stelei Bucureşti - a scos la iveală partea urâtă a fotbalului.

Trivialităţi, rasism, atacuri la persoană, inclusiv la adresa familiilor unor fotbalişti sau oficiali, folosirea de elemente pirotehnice, care au dus la întreruperea partidei, dar şi violenţe fizice au însoţit şi umbrit un meci, altfel, interesant.

Jandarmeria anunţă că după partida FCSB - Dinamo cinci persoane sunt cercetate pentru deţinere de materiale pirotehnice: "Cinci persoane care au folosit materiale pirotehnice au fost identificate până în prezent şi le-au fost întocmite actele de sesizare a organelor de cercetare penală pentru infracţiunea de deţinere şi utilizare a obiectelor pirotehnice". O altă măsură a fost sesizarea organelor competente cu privire la săvârşirea unei fapte de ultraj, de către un bărbat în vârstă de 36 de ani care a lovit un jandarm. De asemenea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4000 de lei, iar împotriva a două persoane a fost luată măsura de interzicere a accesului la competiţii sportive pe o perioadă de 6 luni şi 1 an. Pentru nerespectarea obligaţiilor ce le revin conform legii în ceea ce priveşte controlul persoanelor la intrarea în stadion şi interzicerea accesului cu obiecte pirotehnice, organizatorul partidei a fost sancţionat cu amendă în valoare de 3000 de lei, iar doi agenţi ai societăţii de securitate cu suma de 100 de lei fiecare.

Nu au lipsit nici atacurile rasiste. Atacantul formaţiei FCSB, Harlem Gnohere a declarat că ar fi preferat ca fanii dinamovişti să-i insulte familia decât să imite sunete de maimuţă de fiecare dată când atingea mingea: "Nu e prima oară, şi anul trecut la fel au făcut, i-am spus arbitrului, nu ştiam dacă e sunet de câine sau maimuţă, asta s-a mai întâmplat. Felul în care mă insultă... prefer să-mi insulte familia, dar să nu scoată sunete de maimuţă".

Pe de altă parte, Liga Profesionistă de Fotbal va cerceta incidentele de la această partidă, fiind aşteptate măsuri împotriva celor două cluburi.

Probleme similare au şi vecinii de la sud de Dunăre. Violenţele suporterilor bulgari, devenite un flagel pe stadioanele din ţară, vor fi sancţionate mai sever în virtutea unei legi adoptate săptămâna trecută în Parlament, care vine să întărească amenzile şi pedepsele. Violenţele comise la evenimentele sportive vor fi pasibile cu detenţie de până la 25 de zile, 220 de ore de muncă în folosul comunităţii şi amenzi ce vor putea ajunge până la 5.000 de leva (2.500 de euro), de şase ori mai mult decât salariul mediu din această ţară. Cărţile de identitate ale suporterilor vor fi scanate, conform deciziei parlamentului. Vânzarea de alcool pe stadioane este şi ea interzisă, în timp ce instalarea camerelor de supraveghere devine obligatorie. Cei implicaţi în bătăi vor fi sancţionaţi cu amenzi şi interdicţia de a asista la evenimente sportive în Bulgaria şi în străinătate timp de unul sau doi ani. Deţinerea de petarde, intrarea intempestivă pe teren, incitarea la ură şi violenţă rasială, etnică şi religioasă pe stadioane, vor fi considerate drept "huliganism sportiv".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb