Violenţă sub semnul AUR

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2023

Violenţă sub semnul AUR

Intrarea dinspre strada Izvor a Parlamentului a fost, ieri, scena unui teatru grotesc, de prost-gust, instrumentat de capetele înfier­bântate din AUR, formaţiune politică condusă de George Simion, capete care au profitat de nemulţumirile personale ale simpatizanţilor şi votanţilor acestui partid. Pentru că nu le-a ieşit aşa cum şi-ar fi dorit protestul de sâmbătă, 6 mai 2023, strategii AUR, folosindu-se de un fake-news, i-au invitat pe simpatizanţii şi votanţii lor să protesteze în faţa sediului Camerei Deputaţilor, deoarece ieri s-a aflat pe ordinea de zi proiectul legislativ privind înfiinţarea Observatorului Naţional al Copiilor.

De ce spunem că protestul a fost iniţiat dintr-un fake-news? Deoarece reprezentanţii AUR au susţinut în ultimele trei săptămâni, la posturile mass-media de casă, printre care se numără România TV, şi pe paginile de Facebook ale parlamentarilor formaţiunii politice că adoptarea acestei legi va duce la separarea copiilor de familie, mai ales a copiilor care provin din familiile sărace, mai bine spus aflate în sărăcie extremă.

În realitate, proiectul legislativ iniţiat de Gabriela Firea, ministrul Familiei, prevede crearea unei baze de date online în care să fie incluşi copiii "care reprezintă situaţii de vulnerabilitate".

"În premieră naţională, prin această lege pe care am subliniat-o, se înfiinţează Observatorul Naţional al Copiilor. În acest document, care va fi o bază de date online, care va putea fi accesată de toate judeţele prin DGASPC-uri, vor fi incluşi toţi copiii care reprezintă situaţii, cazuri de vulnerabilitate. Şi nu mă refer aici doar la cei în jur de 47.000 care sunt acum în situaţia de a fi adoptaţi, care sunt lăsaţi în grija statului. Toţi copiii care au anumite probleme. Mă refer la abuz, la abandon, la neglijare, la sărăcie extremă".

"În momentul în care aceşti copii vor fi incluşi de către autorităţile locale în Observatorul Naţional al Copiilor, jumătate din cheltuială va fi suportată de către Guvern prin Ministerul Familiei, ceea ce este un ajutor în plus pentru autorităţile locale, care nu din rea voinţă, dar de multe ori din neputinţă nu reuşesc să acopere toate aceste nevoi prin bugetele existente, deoarece întotdeauna există alte şi alte presiuni: canalizare, electricitate, drumuri, gaze, etc.", a explicat ministrul Gabriela Firea, care a precizat că nu este vorba despre nicio separare a copiilor de mediul lor familial.

Explicaţiile ministrului Familiei nu au ajuns la urechile protestatarilor de ieri sau au fost răstălmăcite prin cele afirmate în ultimele trei săptămâni de parlamentarii AUR, astfel că era nevoie doar de o scânteie pentru ca umorile acestora să iasă la suprafaţă şi să treacă la violenţă. Ceea ce s-a întâmplat încă de la primele momente ale protestului demarat undeva în jurul orei 8, când manifestanţii AUR adunaţi în faţa Palatului Parlamentului au început mitingul strigând "Nu cedăm, copiii îi apărăm", "Ruşine, ruşine să vă fie", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi" şi au aruncat cu apă asupra jandarmilor.

Tensiunea a început să crească după ce Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD a anunţat că la ora 8:50 o femeie, care colaborează cu parlamentarii AUR a fost prinsă la controlul obligatoriu de la intrarea în sediul Camerei Deputaţilor având asupra sa patru gloanţe. Femeia a fost dusă la Poliţie, în timp ce deputatul George Simion, preşedintele AUR, susţinea că este vorba despre o înscenare, gloanţele fiind în realitate parte din nişte brelocuri.

Legat de acest incident, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că a avertizat de nenumărate ori că AUR este un partid periculos, extremist, a cărui agendă este să promoveze ură şi dezbinare. El a precizat că cei de la AUR nu sunt la prima încercare de introducere a obiectelor interzise în Parlament.

"Azi asistăm la violenţe la gardul Parlamentului, îmbrânceli cu jandarmii şi încercări de a forţa intrarea în Parlament. Nu sunt nici la prima încercare de introducere a obiectelor interzise în Parlament, acum câţiva ani au încercat cu droguri, azi cu gloanţe. Ce va urma, o mitralieră?", a afirmat Ionuţ Stroe.

La rândul său, liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a spus: "Astăzi este despre gloanţe. Data trecută au pătruns în incinta Parlamentului şi au vandalizat maşina unei ambasade. Data viitoare ce se va întâmpla?".

El a cerut ca pe viitor toţi parlamentarii să treacă prin filtrul de securitate la intrarea în Parlament, exact ca la aeroport.

Ludovic Orban şi Csoma Botond, ţintele violenţei exercitate de protestatarii AUR

Din acel moment violenţa a început să escaladeze, iar primul act, trecând peste sticlele cu apă aruncate de protestari în jandarmi, a fost agresarea verbală a fostului premier Ludovic Orban.

"Eu am venit cu metroul, am coborât la Izvor şi am trecut pe lângă protestatari. Am fost scuipat, agresat, înjurat. (...) Voi cere ca agresorii să fie cercetaţi. (...) Mi s-a spus că nu pot să intru decât dacă traversez pe partea cealaltă, pe la Senat şi am fost obligat de interdicţia forţelor de ordine de la Jandarmerie să merg pe strada Izvor spre bulevardul Libertăţii. Am fost în primă fază lăsat în pace, nimeni nu mi-a zis nimic, până au început să apară agitatori. Am fost scuipat, lovit cu băţ de la steag, lovit cu piciorul, să nu se vadă pe cameră, înjurat, insultat în cele mai grobiene mijloace. În plus, era evident că erau oameni acolo incitatori", a declarat Ludovic Orban, imediat după incidentul petrecut după ora 9.

Referitor la acest incident, reprezentanţii Jandarmeriei au arătat:

"În rândul manifestanţilor şi-a făcut apariţia domnul Orban Ludovic, care a fost agresat verbal şi huiduit de ceilalţi participanţi la adunarea publică. Menţionăm faptul că s-a permis accesul domnului Orban Ludovic în curtea Palatului Parlamentului şi, sub protecţia jandarmilor, a fost condus într-o zona de siguranţă, fiind adoptată varianta conducerii persoanei în interiorul curţii, printr-o altă intrare".

Nu de aceeaşi părere este şi deputatul Antonio Andrusceac (AUR) care susţine că el l-a ajutat pe Ludovic Orban să iasă dintre protestatari şi afirmă că incidentul a fost iscat de jandarmi, pe care îi acuză că l-au plimbat pe liderul Forţei Drepte printre manifestanţi.

"Am fost surprins de momentul în care parlamentarului nu i s-a asigurat intrarea la locul de muncă şi atunci mi-am dat seama că se întâmplă un lucru contrar dispoziţiilor Jandarmeriei. Jandarmii ar fi trebuit să îi asigure protecţie, nu să îl expună. Jandarmii şi-au dat seama că pot instiga la violenţă prin plimbarea unui parlamentar printre manifestanţi. Nu îl expui în mulţine, nu îl plimbi prin 3-4 mulţimi de protestatari", a declarat Antonio Andrusceac.

Al doilea parlamentar care a făcut cunoştinţa cu violenţa protestatarilor AUR a fost liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond.

"Eu de obicei vin pe jos la Parlament. Jandarmii mi-au spus că nu pot intra pe la prima intrare, am plecat spre a doua intrare. Am fost huiduit, mi-au strigat «luaţi-i gâtul, afară din UDMR». Am auzit apoi nişte paşi în spatele meu, alergau spre mine, dar au intervenit jandarmii. Nu am fost lovit", a spus Csoma Botond.

Violenţa verbală din stradă, mutată de parlamentarii AUR în plenul Camerei Deputaţilor

În acest timp, în stradă, manifestanţii AUR au continuat violenţele şi ameninţările la adresa forţelor de ordine şi la adresa parlamentarilor din arcul guvernamental. La escaladarea situaţiei au contribuit şi declaraţiile unor parlamentari AUR. Astfel, deputatul Darius Pop le-a spus jandarmilor în timpul protestului de la Parlament că au "noroc că şi-au lăsat toţi cuţitele acasă". Ulterior, el a oferit reporterilor Digi24 o explicaţie halucinantă. Deputatul a spus că "în Maramureş cuţitul se poartă, tradiţional, la brâu".

"Ştiti tradiţia la Maramureş, costumul popluar e cu curea, teacă pentru cuţite. Azi nu am venit tradiţional, asta am vrut să spun. Întotdeauna am încercat să potolesc spiritele. Voi face plângere pentru ultraj Jandarmeriei", a declarat Darius Pop.

Scandalul din stradă a fost mutat de deputaţii AUR în interiorul Parlamentului, în timp ce Jandarmeria a întârit paza sediului instituţiei publice. În aces timp, deputatul George Simion, preşedintele AUR, le-a cerut protestatarilor să rămână pe carosabilul din faţa Palatului Parlamentului, intrarea Izvor, asigurându-i că manifestaţia este autorizată şi nu pot fi amendaţi, deşi Jandarmeria a anunţat că aceste evenimente nu îndeplinesc condiţiile legale.

"Nu au voie să dea amenzi, pentru că protestul este autorizat de către AUR", a transmis Simion.

De la tribuna Camerei Deputaţilor, tensiunea a crescut când Dumitru Coarnă, fost parlamentar social-democrat a avut un discurs menit să dea apă la moară protestatarilor din faţa Parlamentului.

Adresându-se parlamentarilor PSD, Dumitru Coarnă le-a spus: "Eu ştiu că sunteţi homosexuali şi aţi văzut la televizor, în grup, ce aţi făcut între voi. Nu puteţi avea copii, nu vă bateţi joc de ţara asta. O să vă vină rândul, trădătorilor!. La Senat este COM 695 prin care permiteţi adopţiile copiilor români de cuplurile de homosexuali. Eu ştiu că avem în sală la PSD mulţi de tipul ăsta, haideţi să protejăm copiii României. Eu ştiu că voi nu puteţi face copii între voi, că nu aveţi cum, cei din PSD. Dacă vreţi, pot să vă spun lista în direct".

Starea de tensiune a fost întreţinută şi de deputatul Dan Tanasă, AUR, care de la tribuna Camerei Deputaţilor s-a exprimat cu privire la incidentul în care a fost victimă Ludovic Orban.

"Oamenii sunt frustraţi. Sunteţi în politică de 33 de ani. Nu se leagă nimic de numele dumneavoastră în politică şi oamenii sunt frustraţi. (...) O regulă de bun simţ este să nu minţiţi, domnule Orban. Nu aţi fost agresat! Minţiţi! Aveţi certificat medico-legal?", l-a întrebat Tanasă de la tribuna Camerei Deputaţilor pe Ludovic Orban.

În replică, deputatul PNL Pavel Popescu a arătat: "Azi pupitrul a fost confiscat de partidul extremist AUR, pentru că Rusia pierde războiul şi pe tot mapamondul se trimit directive ca partidele extremiste să facă acest lucru. (...) Niciodată în istoria Parlamentului nu s-a întâmplat ca vreodată să se introducă printr-un consilier droguri, gloanţe. Ce aţi făcut voi nu a făcut nimeni niciodată. Trebuie să dispăreţi din politică".

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a precizat de la tribuna Camerei Deputaţilor că reprezentanţii AUR sunt "nişte extremişti, nişte personaje abjecte" care nu fac altceva decât să provoace, instigaţi de state ostile României, în timp ce reprezentanţii REPER au solicitat tuturor partidelor democratice să înceteze, începând de ieri, orice iniţiativă sau colaborare cu AUR ca organizaţie politică.

În acest timp, afară, jandarmii împiedicau grupul de protestatari AUR, care în jurul orei 14 se redusese la mai puţin de 100 de persoane, să ajungă la grupul alcătuit din sindicaliştii din învăţământ care după ce au protestat la Palatul Victoria s-au dus să protesteze şi la Parlament. Din cauza atitudinii agresive a celor de la AUR, mulţi dascăli au renunţat la protestul de la Parlament şi au ales să se îndrepte spre casă.

În ciuda scandalului, Camera Deputaţilor a aprobat, cu 222 voturi pentru şi 40 voturi contra, legea privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familiei şi înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului.

Imediat după votul din Parlament, surse din guvern citate de Hotnews au afirmat că organele de ordine au aplicat 45 de amenzi contravenţionale în valoare de 50.700 lei şi au fost deschise 3 dosare penale în urma incidentelor de la protestul AUR. Un dosar penal a fost deschis pentru colaboratoarea AUR, care a fost depistată cu elemente de muniţie şi alte două în urma incidentelor în care au fost implicaţi deputaţii Ludovic Orban şi Csoma Botond.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Penibilitate curata. AUR este "controlled opposition" si nimic altceva. Fac teatru sa calmeze prostimea sa nu se rascoale cu adevarat.

    Intre timp, criza economica se simte tot mai vizibil. 

    In Romania nu exista partide politice. Partidul unic ramane, doar are mai multe brand-uri pentru segmente de piata. 

    1. Dar nu mai spune adevărul asa direct,

      ca demoralizezi oamenii  

      Nu se stie daca AUR este un fel de contrafoc controlat dar toate actiunile lor sunt pe placul celor asupriti de stat. Ramane de vazut daca sunt sinceri si merita un vot de incredere.

      Corect.

      100% de acord cu tine.

      si cum explici ca a venit PNL cu ideea scoaterii AUR in afara legii ?

      nu-i asa ca sunt imbecili avand in vedere ca AUR are rolul de trapa de evacuare a furiei sociale?  

    AUR, e cum e ,dar dl Orban nu e prima dată când apare printre manifestanți, își testează popularitatea! A văzut cum e! Nu neg,de data asta voia în Parlament dar ,ce să zic?

    1. Orban a intiat dictatura de buzunar la inceputul experimentului covid cu scoaterea armatei in strada (avea de gand sa impuste cu gloante de 12 mm , de armata, virusul ?!?) ... nebunul crede ca vreun roman mai are incredere in el sau in hotomanul Catu care si-a luat bani si a lasat propriul popor sa fie vaccinat cu vaccinul toxic covid "care contine vise si ne lasa s-o imbratisam pe bunica din nou"

      acesti oameni sunt devianti si vor disparea - fie prin proprie vointa (autoeliminandu-se din viata publica) SAU PRIN VOINTA POPULARA DIRECT EXPRIMATA in toata gama de forme.  

    Articolul 5,punctul 3 din legea respectiva:

    (3) În funcție de starea de sănătate a familiei, copilul este în risc de separare daca familia care se ocupa de creșterea și îngrijirea lui se afla în una dintre următoarele situații de vulnerabilitate: 

    a) are unul sau mai mulți membri care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie; 

    b) are unul sau mai mulți copii nevaccinați cu schema obligatorie; 

    c) are unul sau mai mulți copii polispitalizati;

    d) are unul sau mai mulți membri cu boli cronice și/sau transmisibile. 

    Datorita si multumita acestei lei urmeaza:

    1) Scaderea catastrofala a natalitatii - devine foarte riscant sa ai copii, la fel ca in Germania, Olanda, Suedia, Norvegia etc. - aici ne ajuta UE cu emigranti negri si arabi 

    2) Incepe vanatoarea de copii - fondurile se primesc in functie de cati copii sunt inscrisi pe lista - daca te-a trecut pe lista nu are nimeni niciun interes sa te scoata pentru ca isi pierde painea  

    3) Tinta vor fi copii de cetateni caucazieni ca nu are nimeni interes sa umple centrele de copii romi

    4) Parlamentarii au vandut copii familiilor sarace pentru fonduri PNNR si au pastrat pensiile speciale pentru bogati  

    1. Risc de separare:

      - note mici la scoala (nu zice ce inseamna note mici, nota 7 e mica?) - lasa loc pentru abuzuri 

      - afectiune cronica a uni membru al familiei - (boala cronica de piele?) nu se mentioneaza exact ce boli anume, lasa loc pentru abuzuri 

      Toate abuzurile care vor urma inerent vor fi pe sufletul doamnei Firea, mare crestina, mare cruce pe piept, "femeie si mama in primul rand" si va da socoteala la Judecata de Apoi, ca aici pe lumea asta nu se faca judecata cinstita. 

      Se putea face legea mai buna, nu asa cu ambiguitati si clauze neclare.

      Această publicație este urmărită de oameni normali la cap. Degeaba postați cretinisme că nu aveți public aici.

      "Cretinismul" de mai sus este citat din lege. Parlmanterii si doamna Firea au creat o institutie Monstru gen Barnevernet care se va hrani din bani publici si suferita familiilor cu copii. Nu imi spuneti mie ca numai in aceasta institutie nu vor fi abuzuri si erori. Si la Bernevernet au numai intentii bune si s-a vazut ce a iesit.

      Nu au fost in stare nici macar sa aprobe niste amendamente care vizau in mod clar imbunatatirea legii nu anularea ei. O lege buna facuta prost, din ambitie si la ordin extern.

    vai ,vai ce mai violenta au strigat in cor mimozele lgtbq , ne-au dat cu posetutele in cap !

    Bravo AUR. Pe ei. 33 de ani au praduit aceasta tara. E timpul sa plateasca ei si copiii lor.

    1. vezi ce-ti doresti.

      Romania nu are nevoie de revolutie sangeroasa.

      ...asa cum nu are nevoie de politicienii actuali atat de imbecili incat nu inteleg CA IRITA UN POPOR INTREG.  

    e vorba de violenta sub semnul unei reactii a societatii in fata VIOLULUI DICTATORIAL la care a fost Romania supusa in ultimii 3 ani si jumatate (incepand cu furturile si gogomaniile din epoca covid si pana la umilintele schengen in cazul carora vine presedintele si ne indeamna sa stam cu capul umil in jos, atat de in jos incat sa intre sub presul altora)

    Exact cat sa mai fim furati si umiliti? ...si calcati in picioare in cazul identitatii noastre nationale? De c ei TRansilvania sunt date jos toate statuile cu simbolistica romaneasca si apar tot felul de statui ale unor oameni inferiori ale altor natiuni ?  

    1. urmaresc cu interes faptul ca NICI UN POLITICIAN ROMAN INDIFERENT DE PARTID nu a inteles tensiunea mocnita care s-a acumulat deja in societate.

      DACA AUR E INTERZIS jale se alege de cei din clasa politica actuala. Jale! O sa fie ucisi de romani in strada, linsati!  

      AUR are rol de aparenta trapa de detensionare a situatiei sociale dar prostul ala de la PNL care a propus scoaterea AUR in afara legii habar nu are ce isi doreste!  

      Isi doreste linsari in strada in urma unor mari miscari sociale extrem de anarhice? Asta isi doreste PNL?  

      Romanii o sa vina sa le ceara socoteala!  

      Si o vor face cum stiu ei mai bine (1907, 1989, etc.... doar ca in cazul de fata o sa fie mult mai mult sange implicat) 

      Prosti mai sunt cei din PNL, au pierdut contactul cu societatea si habar nu mai au de pulsul social!  

      pentru ca inteligenta strategica in PNL si PSD a coborat mia jos de inaltimea copitei unei vaci proaste sa le traduc eu ce se simte acum in societate:

      e un mix de frustrare combinata cu umilinta si furie mocnita sub presiune.  

      astept pe nebunul burduja care conduce ministerul digitalizarii sa vina cu propunerile nebunesti cu orasul de 15 minute, portofelul digital, eliminarea cash-ului ca si alte propuneri (luarea copiilor de catre stat daca parintii nu au grija de ei "perfect" - in viziunea statului...ex: daca nu ii vaccineaza cu otravurile conform opiniei OMS si Big Pharma care au mituit toate statele) si de asemenea si alte nebunii totale - ex: nu mai poti vinde sau cumpara case daca nu folosesti portofelul digital (pe care vor fi inregistrate TOATE informatiile legate de identitatea persoanei, contul sau bancar, actele sale si ale proprietatilor sale relevante, etc....)  

      Politicieni nebuni!  

      Nu mai implementati accelerat ce va comanda WEF si Klaus Schwab si alte schizofrenici mondiali!  

      O sa fiti ucisi de romani!

      De ce nu intelegeti asta? Romanii nu sunt caprele ascultatoare din vestul Europei, romanii trec la fapte la nevoie!  

      POLITICIENII CARE LUCREAZA IMPOTRIVA PROPRIULUI POPOR VOR FI ELIMINATI PRIN ORICE MIJLOACE.

      e marele adevar pe care vi-l zic.  

      atitudinea de mari boiernashi a mai pierdut pe multi inainte ... caci mandria merge inaintea caderii si chinuirea poporului merge inaintea linsarii politicienilor ei !  

      desi... pana la urma ma doare-n cot.

      faceti ce vreti... poate ca si eu m-am saturat de caterinca asta de "democratie" din ultimii 33 de ani.... 

      stiti cand am avut democratie?  

      intre ianuarie 1990 si 20 mai 1990 (primele alegeri furate). Atat! Imediat ce miscarea de la fantani de la UNiversitate a fost eliminata am intrat in "democratia originala"(apud Iliescu) a ultimilor 33 de ani.  

      Poate am ajuns la capatul ei.  

      Bine, scoateti AUR in afara legii.

      Mai apoi, politicienilor, cumparati-va dracu locuri de veci si sicrie ca nu cunoasteti nici macar un dram de psihologie sociala.  

      Să mă ierți Vali dar între ian-mai 1990 am avut cea mai puțină democrație! Când peste 80% din populație credea în idioteniile lui Iliescu " nu ne vindem țara ", " n-ai mâncat salam cu soia" etc Eram simpatizant al dreptei Rațiu, Coposu mai puțin Câmpeanu și zilnic aveam discuții dure cu tot felul de fanatici! Pur și simplu de temeai de integritatea ta fizică ! Acum oamenii se ceartă dar știu totuși multe despre mecanismele democratice,atunci erau niște primitivi ,reduși ce nu-ți poți imagina! A fost minimum de democrație! La comuniști se mai șlefuise lumea nu puteai să faci orice, a urmat acea cadere totală iar acum o redresare lentă, lentă!

      Concret Vali, eram la o școală în centrul Clujului cu vreo 40 de profesori și 20 personal auxiliar și eram singurul care-l critica pe Iliescu și minerii lui ! O altă colegă profesoară de latină, o tânără, făcea și ea opoziție citind spre disperarea celorlalți ziare de opoziție ! Știa ea ce știa despre democrația Republicii romane !

      Era democrație atunci?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb