Violeta Alexandru va pleca în Germania pentru a verifica, în teren, condiţiile de muncă pentru români

M.A.
Politică / 12 mai 2020

Violeta Alexandru

Violeta Alexandru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anună că va pleca personal în Germania ca să verifice în teren condiţiile de muncă pentru români. Ea precizează că nu pleacă de la premisa că angajatorii germani sunt iresponsabili, dar că doreşte să se implice în promovarea unei dezbateri europene pentru a găsi soluţii, astfel încât să existe o corespondenţă clară între măsurile de protecţie socială şi de siguranţă la locul de muncă.

"Voi pleca personal în Germania. Simt nevoia să verific şi în teren condiţiile de muncă şi să discut cu românii. Nu plec de la premiza că angajatorii germani sunt iresponsabili, după cum nu îi tratez aşa nici pe angajatorii din ţară, despre care PSD ar spune că sunt nişte infractori. Aşa cum am spus tuturor omologilor mei din ţările membre UE în care avem comunităţi de români, mă voi implica în promovarea unei dezbateri europene orientate spre găsirea de soluţii pentru ca indiferent unde lucrează un cetăţean european, în spaţiul european, să existe o corespondenţă clară între măsurile de protecţie socială şi de siguranţă la locul de muncă. Sunt foarte activă în comunicarea cu Miniştrii Muncii din UE în această perioadă, din respect pentru munca cinstită a fiecărui român", a anunţat Violeta Alexandru într-o postare pe pagina sa de Facebook după ce a fost audiată în comisiile parlamentare pe tema situaţiei lucrătorilor români din străinătate.

"3 ore şi jumătate în audiere la comisiile parlamentare dominate de PSD. Un PSD odihnit şi agresiv. Subiectul: activitatea Ministerului Muncii în legătură cu plecarea românilor să muncească în străinătate în activităţi sezoniere. Întrebările nu au vizat doar MMPS, dar am răspuns la toate. Pentru PSD, toţi angajatorii sunt din principiu nişte infractori. Pentru mine, angajatorii oferă locuri de muncă, iar cei care încalcă legea trebuie verificaţi şi sancţionaţi, dacă este cazul. Pentru PSD, statul trebuie să îngrădească dreptul românilor de a munci. Pentru mine, românii nu trebuie împiedicaţi să muncească, asigurându-li-se toate condiţiile legale, inclusiv condiţii de protecţie în această perioadă de pandemie. Pentru PSD, românii nu sunt capabili să îşi citească contractele. Pentru mine, românii sunt capabili, iar celor care au nevoie de sprijin, statul român trebuie să le ofere sprijin gratuit, la cererea acestora. Pentru PSD, românii trebuie forţati să rămână în ţară la muncă. Pentru mine, românii trebuie să aibă posibilitatea să aleagă unde doresc să muncească în cadrul UE, iar Statul Român trebuie să dezvolte oferte atractive pentru locurile de muncă din România, astfel încât ei să aibă alternativă şi, în final, să opteze liber", a precizat ministrul.

Violeta Alexandru a menţionat măsurile despre care a vorbit şi în timpul audierii:

- Linia verde disponibilă la Inspecţia Muncii pentru orice sprijin necesar în vederea semnării contractelor propuse de angajatorii germani.

- Faptul că sunt în dialog cu românii care merg în străinătate la muncă, oameni care îmi spun că au condiţii bune şi că au ales să plece prin contracte discutate, după cum au procedat mereu în ultimii 4, 5 ani de când merg, direct cu angajatorii.

- Verificările şi sancţiunile, după caz date de Inspectoratele Teritoriale de Muncă la Agenţii de Plasare a forţei de muncă încă dinainte de pandemie. Românii nu sunt obligaţi să apeleze la ele. Important este să citească contractele, să se asigure că înţeleg bine ceea ce semnează şi să ceară ajutor, la nevoie.

- Materiale informative ale Ministerului Muncii se află astăzi la fiecare aeroport din ţară, la Gara de Nord, puncte de trecere a frontierei, prin acestea explicându-li-se condiţiile de muncă din fiecare ţară cu numere de contact ale ambasadelor/ataşaţilor de muncă în caz că e nevoie de sprijin.

- Consultări cu Ministerul Muncii din Germania şi solicitări adresate de România pentru ca instituţiile de control din Germania să verifice condiţiile de muncă. Am încredere că autorităţile din Germania sunt responsabile aşa cum şi ele au încredere în mine şi în instituţiile din România că verificăm sesizările privind potenţiale încălcări ale legislaţiei muncii, de siguranţă şi securitate în muncă.

"Nu doresc să tratez cu demagogie subiectul plecării românilor la munci sezoniere în străinătate. Nu ascund, nu acopăr nimic, orice sesizare asupra potenţialei încălcări a legii este tratată cu atenţie de mine şi de omologul meu, Minstrul Muncii din Germania. Cred în dreptul românilor de a alege unde doresc să muncească în spaţiul UE. Pentru românii a căror muncă o respect, indiferent unde este aceasta desfăşurată, în România sau în străinătate, am un singur mesaj - tot respectul meu pentru munca voastră. Munciţi cu forme legale, niciodată fără forme legale şi aveţi încredere că la prima sesizare legată de o problemă pe care o întâmpinaţi, autorităţile române vor fi implicate cu responsabilitate", mai scrie Violeta Alexandru.

Ea acuză PSD că nu dorea să afle răspunsuri în timpul audierii, ci doar să acuze: "Ei întrebau, ei concluzionau. La Şerban Nicolae, Liviu Pop, Zamfir, Corlăţean mă refer. Mă uitam la Corlăţean cum mă lua la rost despre ce grijă am pentru românii din afară şi nu îmi venea în minte decât ceea ce scria presa despre haosul creat de el, care a împiedicat diaspora românească să voteze. Îl ascultam pe Zamfir cum ţinea un discurs despre grija pentru români, dar nu avea nicio idee despre cum se derulează un proces de mediere/semnare contract de muncă pentru românii care muncesc în străinătate. Urla acuzator Liviu Pop, ca şi când nu fusese la Ministerul Muncii să se ocupe de drepturile românilor la muncă în străinătate. O surpriză pentru mine a fost atitudinea altor partide parlamentare (nu la PSD mă refer, aici nu am nicio aşteptare) din care reieşea că TOŢI angajatorii trebuie verificaţi, din oficiu. Nu, nu cred că mediul privat este un duşman. Dimpotrivă. La final, mi-au spus că mă trimit la Comisia de anchetă. Tipic PSD la Parlament".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Doamnă, sunt vremuri grele dar am încredere în dumneavoastra!

    Suntem alaturi de dvs.,Va rugam sa rezistati acestui tavalug !Asteptam cu drag viitoarele alegeri!

    Cand se va intoarce, in carantina cu ea, 14 zile, la vagon...

    S-au murdarit nemtii pe ei de frica,.....inca una care face o frumoasa vacanta pe banii romanilor

    Primul ministru al muncii care se deranjeaza sa mearga la muncitorii sezonieri din strainatate. Si tot primul care a spus ca pensiile trebuie sa fie legate de cat a contribuit persoana( adica nu „speciale”).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb