VIRGIL POPESCU: ''Compania SAPE vrea să construiască o centrală termică pe amplasamentul CET Titan''

G.U.
Macroeconomie / 20 noiembrie 2020

''Compania SAPE vrea să construiască o centrală termică pe amplasamentul CET Titan''

Compania de stat SAPE vrea să construiască o centrală nouă pe amplasamentul fostei CET Titan şi a trimis, în iunie, o adresă în acest sens către Primăria Bucureşti, însă edilul-şef de la acea dată, Gabriela Firea, a ignorat această propunere, a scris astăzi, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

"SAPE, companie aflată în portofoliul ministerului şi societate care deţine 99% din compania de proiectul Titan Power SA, a trimis în data de 29 iunie o adresă către Primăria Generală a Capitalei, condusă la acea vreme de Gabriela Firea, în care spune două lucruri, în esenţă: primul - că este interesată să dezvolte o centrală pentru producere de energie în cogenerare de înaltă eficienţă pe amplasamentul fostei Centrale Termoelectrice Titan; SAPE a prezentat un proiect fezabil, în care se investeşte capitalul propriu, plus alte contribuţii, pentru a construi o centrală termoelectrică de cogenerare cu o putere instalată de 40 MW şi 250 Gcal/h", a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, al doilea lucru pe care-l propune SAPE în adresă este un parteneriat pe termen lung cu Termoenergetica, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, care poate deveni un beneficiar strategic pentru energia termică produsă de viitoarea centrală, transmite Agerpres.

"Considerăm astfel că un element esenţial pentru demararea etapelor legale necesare realizării noii centrale de cogenerare de înaltă eficienţă pe amplasamentul fostei CET Titan l-ar constitui intenţia Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti SA - principalul furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat, aflat sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti - de producţia de energie termică produsă de noua capacitate energetică", a adăugat Popescu, citând din adresa trimisă de SAPE.

Însă, mai scrie ministrul, doamna Firea fiind preocupată cu campania şi nefiind un proiect cu care să se poată lăuda, a ignorat propunerea transmisă de SAPE până în luna septembrie, după ce au trecut alegerile locale. După care, probabil, "pentru a-şi acoperi incompetenţa, la aproape două săptămâni după ce a pierdut alegerile, pe 6 octombrie, Administratorul Public al Primăriei Municipiului Bucureşti a transmis un răspuns la adresa SAPE", notează ministrul.

"Brusc", spune Popescu, li s-a părut o idee bună şi au lăsat de înţeles că Primăria doreşte să fie implicată în "proiecte care să rezolve problemele identificate de către specialişti referitor la starea actuală a SACET Bucureşti".

"Mai mult, necesitatea demarării de urgenţă a unui amplu program de investiţii în capacităţi noi de producere energie termică - atât în cogenerare, cât şi în capacităţi de vârf - cu puteri instalate şi flexibilităţi care să le încadreze perfect în actualele cerinţe ale necesarului de căldură al oraşului, dar şi cu performanţe tehnice care să le permită concurarea cu succes în competiţia cu celelalte soluţii tehnice din piaţă, reprezintă o prioritate pentru administraţia publică pe care o reprezentăm", a citat Virgil Popescu din răspunsul Primăriei.

Asta, în condiţiile în care, pe 6 octombrie, Nicuşor Dan nu era încă primar efectiv, pentru că Gabriela Firea "a avut grijă să saboteze, încă o dată, voinţa bucureştenilor din alegeri, prin tertipuri penibile", continuă Popescu.

"Deci, cum rămâne stimată doamnă fost - primar general? Ce s-a întâmplat din iunie până în octombrie, de nu aţi răspuns propunerii înaintată de SAPE? Proiectul nu era bun sau aţi dat dispoziţie să nu se mişte o foaie de hârtie, că urma campania electorală şi credeaţi că dacă dăm drumul proiectului vă lua PNL 'oxigenul' electoral? Pentru asta aţi întârziat proiectul şi v-aţi bătut joc de bucureşteni, să daţi bine în alegeri? Cred că răspunsul este de la sine înţeles: Aţi blocat proiectul, deşi era spre binele bucureştenilor!", a subliniat ministrul Energiei.

El a dat asigurări că acest proiect se va face şi a postat documente ce conţin schimbul de corespondenţă între SAPE şi Primărie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. oamenii aia nu ar fi in stare sa conduca o afacere cu vanzare de bile de guma de mestecat de 50 de bani bucata la intrarea in supermarketuri ... ar da faliment dupa luni ...

    si viseaza la cumpararea CEZ sau centrala in locul CET Titan 

    cei de la SAPE sunt doar o colectie cretina de oameni lipitori in sistemul de stat ... daca ii intrebi ce inseamna TEP sau diferenta intre Kv si KWh sau daca ii intrebi diferenta dintre monom si binom se uita pe google sa afle...  

    vai de mama energeticienilor de buzunar cu pile politice !  

    1. SAPE = SAPE - treaca si stomacu' meu minca-ti-as sufletelu' de BASHTAN ce iesti !

    Alte proiecte pe hârtie marca PNL. Numa vorbe goale auzim de la băieții lu Iohannis. Sunt plini de proiecte, de desene, de bani virtuali de la UE...etc. Niste borfași nenorociți, vor să câștige alegerile cu vorbe goale. In afară de măsuri fasciste la popor nu se vede nimidlc de pe urma lor.

    Iohannis - un prostălău îngâmfat, cu valoare zero, o nulitate absolută.  

    1. Corect.Dupa ce au cumparat activele Cez si în curând perimetrul din Marea Neagra a Exxon,acum rezolva si problema agentului termic din București.Mincinosul asta nu se mai da plecat?

      Cristiane, am lucrat in energie si cunosc de aproape SAPE.

      e plin de oameni plasati de fostul ALDE a lui Tariceanu (si care am auzit ca au migrat parte catre ProROmania, parte catre PSD) 

      nu are treaba PNL cu SAPE 

      PNL e viziunea corecta de care Romania are nevoie in urmatorii 4 ani si Iohannis e Constantinescu cu c *aie si cu multe forta si viziune. Nu e jucatorul excelent (nota 10 de la mine) care a fost Basescu dar are stofa de sef de stat real.  

      Mie imi place Iohannis.  

      E conducatorul de care Romania avea nevoie de mult timp . 

      Poate din 1990 (si acum am fi fost cel putin ca Cehia daca nu ca Italia sau Spania cu ce resurse avem!) 

      Respecta-l pe Iohannis ! L-am urmarit in mai multe situatii si sub mai multe aspecte si el reprezinta ok interesele Romaniei!  

      Sunt de acord cu tine!

      Pentru mine, Iohannis este tipul politicianului din Occident! Cel de tip vechi, gen Kohl, Merkel, nu maimutoi caTrump sau Boris. 

      Nu este cel mai destept sau cel mai cinstit, dar isi face treaba bine si este constant. 

      Este ca angajatul constiincios, care nu straluceste, dar care te poti baza pe el.

      PS Cristian are un rol ! Sa denigreze Romania si Occidentul si sa nu spuna nimic de Rusia si China 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb