Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Virgil Popescu a reacţionat astăzi, pe Facebook, la criticile Fondului Proprietatea (FP), care a recomandat Guvernului să se abţină din a mai interveni în conducerea companiilor unde este acţionar. Popescu este de altfel într-un mic război electoral cu conducerea Hidroelectrica pe care o acuză că este prea comodă şi nu face destule pentru a reduce preţurile din piaţă la furnizarea pentru clienţii casnici în vederea dereglementării pieţei de energie la 1 ianuarie 2021.
Popescu reaminteşte de altfel că - având în vedere faptul că FP a pomenit de legea guvernanţei corporative - "există posibilitatea votului cumulativ care permite schimbarea întregii conduceri a unei companii la cererea unui acţionar".
"Şi de asemenea, atât timp cât voi fi ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri voi exercita calitatea de acţionar în beneficiul românilor şi nu voi permite niciunui acţionar să îmi cenzureze cuvintele!", mai afirmă Virgil Popescu.
Acesta adaugă: "Nu pot accepta să primesc lecţii de bună-purtare şi de guvernanţă corporativă în contextul în care un acţionar înţelege să «susţină» (sub ce formă nu reiese clar, dar cel mai probabil financiar) unul sau mai multe articole de presă dedicate companiei la care este acţionar (un material de exemplu publicat astăzi în Hotnews - n.r.). Nu pot accepta asta din două motive: 1. Dacă tot ce ai de spus este legitim şi corect, de ce trebuie «susţinut» articolul în care-ţi transmiţi mesajul? Şi 2. Ce ne facem cu toţi ceilalţi acţionari care nu-şi permit să «susţină» articole de presă? Ei sunt mai puţini acţionari sau nu au aceleaşi drepturi? Mai uşor cu lecţiile de moralitate, când practica nu te recomandă, asta aş vrea să reţină distinşii domni de la FP".
Popescu mai scrie pe Facebook, cu majuscule, că susţine listarea pe bursă a Hidroelectrica cu un procent de 10% sau 15%, acesta fiind "unul din obiectivele asumate ca ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri".
• Ce a mai transmis Virgil Popescu reprezentanţilor Fondului Proprietatea: Politica comercială a Hidroelectrica e greşită. Nu cred că vreţi să ţineţi compania captivă unor clienţi mari
"Interesul românilor primează! Asta se pare că nu înţeleg multe persoane. Le-am solicitat celor de la Hidroelectrica să transmită volumul de investiţii realizat în ultimii ani, când au avut preţuri mari la energia electrică, având în vedere că au folosit această scuză. De aceea, aş adresa o întrebare directorului Hidroelectrica, reprezentanţilor Fondului Proprietatea şi reprezentanţilor statului român în CS al Hidroelectrica: unde este acel volum de investiţii? Sa înţeleg ca este bine că nu au făcut investiţii ca să facă profit mare şi sa plătească dividende? Complet greşit, acest tip de politică este falimentar pe termen lung, iar interesul statului român şi al românilor este să avem o companie puternică pe termen lung!
De asemenea, să înţeleg că este bine ce a făcut Hidroelectrica până acum: a vândut ieftin energie la furnizori, pe care aceştia o revând mult mai scump consumatorilor casnici!?! Asta în loc ca Hidroelectrica să o vândă direct, mai ieftin decât o vând furnizorii, dar mai scump decât energia pe care o vinde în acest moment la furnizori?!?! Domnilor de la Fondul Proprietatea unde vedeţi băieţii deştepti în cele două scenarii prezentate mai sus? Eu văd aici o politică comercială greşită care trebuie să se schimbe în acest an, în contextul liberalizării preţului la energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021. Nu vreau să mă gândesc că vreţi să ţineţi compania captivă unor clienţi mari şi, astfel, împiedicaţi pătrunderea acesteia pe piaţa clienţilor casnici", mai adaugă Popescu.
Declaraţia lui Popescu a venit după ce tot astăzi FP a reacţionat la presiunile puse de ministrul Economiei şi Energiei asupra Hidroelectrica de a furniza energie directă populaţiei la un preţ mult mai mic. FP l-a acuzat de altfel pe ministru că încalcă grav OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă în companiile de stat, lege ce interzice implicarea directă a statului ca acţionar în conducerea companiei.
Îngrijorat de încălcarea legii privind guvernanţa corporativă în Hidroelectrica, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Manager de portofoliu al Fondul Proprietatea a declarat: "Este inacceptabil să asistăm la aceleaşi practici care, cu ani în urmă, au condus Hidorelectrica în insolvenţă. Membrii Guvernului ar trebui doar să respecte şi să asigure cadrul legal în care să se desfăşoare în siguranţă operaţiunile de afaceri, fără a interveni în deciziile managementului. România are o istorie cu politicienii care influenţează deciziile de zi cu zi de afaceri ale companiilor de stat, cu consecinţe negative grave asupra rezultatelor financiare ale acestora. Avem încredere că această situaţie nu va deveni un precedent, iar Guvernul va înţelege şi va aplica principiile de guvernanţă corporativă care asigură companiilor un cadru transparent pentru afaceri, astfel încât să rămână eficiente şi profitabile pentru beneficiul economiei şi al tuturor cetăţenilor".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2020, 23:45)
Domle, am vrut vulturi capitaliști, iar acum nu ne place să trăim cu ei. Învățăm cu ei la masa capitalismul pe propria piele, că băieții se uită la fiecare bănuț sa intre in buzunarul lor și apoi îți sar la beregata dacă vrei să scoți bani din companie. Romania a învățat cate ceva mai cu Siminel, mai cu fp cu ce se mănâncă un investitor activist. Nu înseamnă că trebuie să facem ca ei, dar tb sa înțelegem că ce fac ei ne natural, își joacă propriul rol.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de I .muresan în data de 24.07.2020, 08:21)
E bine . A inceput sa circule sînge în instalația min. Popescu. Dar urmeaza o întîlnire cu ambasadorul.....si vom mai vedea.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2020, 08:38)
e un ranjet de ministru care se va stinge destul de repede, nu pt ca nu ar avea curaj, dar iti mai trebuie si mai multa minte (deja a inceput sa faca greseli, ca nu vb de moralitate la fp, ci de legalitate, de asta strict aici fp cam are dreptate) si iti mai tb multa sustinere politica, ori fp inseamna ambasada us si asa cum spuneati, la poarta asta se opresc toti in frunte cu iohannis. deci, gestul lui popescu ramane unul de piar, cred eu.
2. E in campanie
(mesaj trimis de gogu în data de 24.07.2020, 09:49)
E in campanie si vrea sa arate ca face si el ceva, asa a fost si cu liberalizarea gazului de la 1 iulie, a iesit pe sticla ca pretul la gaz trebuie sa scada cu 10-15%, in conditiile in care pretul la gaz pe piata este cu 50% mai ieftin fata de cel practicat de furnizori si a primit in schimb de la furnizori un "mars de aici", ca nu scadem nimic. A tacut si noi suntem cei furati de furnizori. Avem Consiliul Concurentei la a carui conducere e unul vesnic numit Chiritoiu care in momentul de fata il doare la baston ca pe piata avem monopol (EON pe o parte, ENGIE pe alta a tarii). Din monopolul statului, in monopolul privatilor (10 ani de monopol cu acte in regula, si inca 6 ca nu ii vede nimeni, Chiritoiu doarme). Asa ca cine plateste scump, noi (dati pe noi ca suntem fraieri). Ati spart sistemul energetic al Romaniei, pentru a putea sa il distrugeti, in loc sa faceti un mix energetic la nivel de producator. Ultima oara s-a incercat crearea unui mix energetic in 2010-2011, dar fara izbanda. Acum se vede spargerea sistemului pe producatori, un sistem slab care in loc sa exporte, importa energie, este cineva vinovat pentru acest dezastru, nimeni pentru ca institutiile care ar trebui sa apere aceasta tara dorm sau ne tradeaza, in schimb noi platim un pret din ce in ce mai mare la tot. FP i-a transmis pe fata acestui ministru ca jos labele, noi suntem conectati la banii Hidroelectrica (prin dividente), iar populatia sa plateasca de la 1 ianuarie un pret cat mai mare la curent (dati pe noi ca suntem fraieri). Franklin Templeton Investments admninistrator FP isi apara cascavalul, Ministrul Economiei Virgil se retrage cu coada intre picioare pentru ca nu vrea sa se puna rau cu fondul, in loc sa lupte pentru popor sa aiba acces la energie ieftina, ca de aceea detine functia pentru a sluji poporul. In cateva luni nu va mai spune nimic ca toti ne jecmanesc si pentru asta ei il vor mentine la minister. Asa ne fura pe factura de curent cand platim taxa pentru energia verde, taxa care merge in contul privatilor. Cine a mai vazut in capitalism ca privatii sa fie ca in comunism, doar poporul sa plateasca. Strangeti ma banii astea care ii dam ca taxa pe energia verde intr-un fond (peste 500 milioane de euro pe an ori cel putin 10 ani = peste 5 miliarde de euro) in care noi sa fim actionari si sa ne facem noi campuri de eoliene si fotovoltaice sa luam si noi dividente, nu privatii pe banii nostri. Asa ca baieti, dati pe noi ca suntem fraieri. Partidele politice ne-au tradat si ne tradeaza sunt pline de hoti si tradatori. PSD, PNL 1% pentru binele facut energiei tarii.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2020, 11:16)
Dl. gogu respect! Sunt de acord la virgula cu ceea ce spuneți. Din păcate așa este și nici nu sunt șanse de schimbare. Fără a face propagandă, noi avem nevoie de un viktor Orban pe aici, care sa arate că statul există și poate frana lăcomia multinaționalelor și să lase bani in buzunarul cetățenilor.
3. Miniștri deconectați
(mesaj trimis de CriptoReality în data de 24.07.2020, 13:50)
Nea Virgil și-a dat foc la fotoliul de ministru când s-a pus cu FP-ul! Ăsta degeaba e ministru că nu a înțeles jocurile de la nivel înalt! El crede că, dacă s-a umflat tărâța în el, a și căpătat mușchii necesari cu care să se bată cu finanța americană, cu Unchiul Sam și cu scutul strategic care veghează asupra coloniei prin tot felul de instrumente, care mai de care mai legitime și mai democratice! Și îi mai și numește pe adversari cică „distinșii domni de la FP”. Păi dacă sunt atât de „distinși” cum mai poți tu, mare ministru, să pui la îndoială moralitatea lor!? Poate se implică și DNA-ul și atunci să vezi „lecții de moralitate” la audieri, pe fondul sonor al clinchetului de cătușe! Păi cum vii tu, ministru, să dai energie ieftină la cetățenii români în economia de piață și mai ales când Unchiul Sam are nevoie de bani, că la ce deficit are, nu-i ajung nici zece colonii.