VIZITĂ OFICIALĂ ÎN UCRAINA Iohannis: "România îşi reafirmă sprijinul constant pentru Ucraina"

Alexandru Costea
Politică / 17 martie 2015

Actualizare 14:57 Poroşenko şi Iohannis vor face totul pentru reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat astăzi că a convenit cu omologul său român, Klaus Iohannis, să facă tot ce le stă în putinţă pentru ca Transnistria să fie reintegrată în Republica Moldova, scriu surse din presă.

Liderul de la Kiev a afirmat, într-o conferinţă de presă comună cu Iohannis: "Am discutat despre situaţia de securitate din bazinul Mării Negre şi situaţia din Republica Moldova, în special regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Am convenit să facem tot ce ne stă în putinţă (...) ca, în viitor, regiunea transnistreană să fie reintegrată în statul moldovenesc".

(Valentin Busuioc)

------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, azi, înainte de plecarea în vizita oficială din Ucraina, că România îşi reafirmă sprijinul constant pentru Ucraina şi parcursul său european, adăugând că se doreşte, de asemenea, găsirea unei soluţii politice la conflictul din estul Ucrainei.

"Am dat curs invitaţiei preşedintelui Petro Poroşenko, doresc să reafim sprijinul nostru constant pentru Ucraina şi parcursul european al acestei ţări", a spus preşedintele Iohannis.

El a arătat că pe agenda discuţiilor se află evoluţiile din sud-estul Ucrainei, România susţinând suveranitatea şi integritatea Ucrainei.

"România îşi doreşte să fie un factor activ în găsirea unei soluţii politice în conflictul din Ucraina, pentru pacea din regiune", a mai afirmat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că se vor discuta la Kiev şi teme bilaterale.

"România are disponibilitatea pentru întărirea coooperării şi parteneriatului dintre cele două state, în privinţa dialogului politic şi pe proiecte concrete. Am convingterea că putem construi o agendă de cooperare bazată pe pragmatism şi încredere", a spus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că alt subiect îl reprezintă sprijinirea etnicilor români din Ucraina, şi a celor ucraineeni din România, precizând că se doreşte reactivarea mecanismelelor guvernamentale, în acest sens.

Vizita oficială va începe la ora 11:00, când Klaus Iohannis va vizita Monumentul Victimelor Holodomorului şi va avea un moment solemn, în Piaţa Independenţei (Maidan).

La ora 11:25, preşedintele României va fi primit cu ceremonie oficială la sediul Administraţiei Prezidenţiale şi va avea convorbiri tete-a-tete cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Cei doi şefi de stat vor susţine o declaraţie de presă comună, la ora 13:10, urmată de un dejun oficial oferit de Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în onoarea Preşedintelui României.

În cadrul vizitei oficiale, preşedintele Iohannis va avea convorbiri cu Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Volodimir Groisman şi cu prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Poftim: "Am convenit să facem tot ce ne stă în putinţă (...) ca, în viitor, regiunea transnistreană să fie reintegrată în statul moldovenesc". Chiar tot? Mă întreb ce părere are Timofti, președintele moldovean despre aceste interferențe în politica unui stat independent făcute de două state vecine. V-a întrebat cineva, băi românule si ucrainianule? Mă aștept să vă trimită acest mesaj pe baza modului în care el, Timofti, a reacționat față de vecinii ruși.

     

    " El [Timofti] s-a aratat revoltat de faptul ca mai multi deputati rusi vin la invitatia socialistului Igor Dodon in Republica Moldova si se implica deschis in treburile interne ale tarii. Nicolae Timofti a declarat la Moldova 1 ca a cerut ca organele abilitate sa intreprinda masurile de rigoare, iar deputatilor rusi sa le fie interzis accesul in Republica Moldova si sa faca propaganda. ,,Eu sunt revoltat de aceasta situatie. Am vorbit si cu doamna Gherman (Natalia Gherman – ministrul de externe al RM, n.r.) la acest subiect. O reactie a avut si fostul viceministru de externe, domnul Chiveri, care a discutat cu ambasadorul Rusiei in Moldova. Eu cred ca trebuie sa intervenim mai prompt in aceasta situatie, sa interzicem intrarea pe teritoriul Republici Moldova asa, la dorinta, fara respectarea unor reguli de comportament, intre parlamentarii Republicii Moldova si ai altor state”, a declarat presedintele Timofti, preluat de televiziunea rusa cu stiri economice RBC." 

     

    Deci, așteptăm ca Timofti să vă certe, pe tine Johanis și pe ucrainianul ăla, că vă amestecați în treburile unui stat indepedent. Sau poate nu. Nu știu unde a învățat democrație Timofti - probabil că a rămas repetent. În România, vin partidele europene și șefii lor să îi sprijine ba pe unul, ba pe altul. Ba chiar în Moldova, vin voluntari de la PES, pe 19 nov 2014: 

     

    "Partidul Socialiștilor Europeni (PES) a decis să facă, în premieră, campanie electorală pentru un partid politic din Moldova. Un grup de tineri voluntari PES din Franța, Spania, Austria, Belgia și Germania a venit în acest scop la Chișinău pentru a susține măsurile propuse de Partidul Democrat din Moldova și a transmite moldovenilor mesajele democraților. 

    ”N oi suntem în Moldova pentru prima dată. Am venit să susținem în alegeri Partidul Democrat, pentru că este un partid cu o viziune modernă, europeană”, a declarat Nicolas Gruet, voluntar PES din Franța, într-o întâlnire cu presa la sediul central al PDM." 

    Așa este cu democrația în Moldova.... este bună doar când ne place nouă. Aveți puterea să râdeți de ei? 

    1. Ci Poroshenko. Bursa spune că ucrainianul a spus că "au convenit să facă totul". Cât de nediplomatic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb