Preşedintele rus, Vladimir Putin, se va deplasa în cursul săptămânii viitoare în Tadjikistan şi în Turkmenistan, două foste republici sovietice din Asia Centrală, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Putin va efectua o vizită în Tadjikistan şi în Turkmenistan, înainte de a-l primi la Moscova pe preşedintele indonezian Joko Widodo.
La Duşanbe, capitala Tadjikistanului, liderul rus se va întâlni cu omologul său Imomali Rahmon, un aliat apropiat al Rusiei. Pe teritoriul acestei foste republici sovietice, care are graniţă comună cu Afganistanul, Rusia dispune de cea mai mare bază militară din afara ţării.
Vladimir Putin va asista apoi la Aşhabad la summitul naţunilor riverane Mării Caspice, la care vor participa liderii Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului şi Turkmenistanului, a indicat Pavel Zarubin.
Ultima vizită cunoscută a lui Vladimir Putin în afara Rusiei a avut loc la Beijing la începutul lunii februarie, unde el a convenit cu preşedintele chinez Xi Jinping un tratat de prietenie "fără limite", cu câteva ore înainte ca ambii să asiste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă.
Un moment de suspans provocase ieri seară o serie de media ruse, care au relatat că Putin a sosit seara târziu de urgenţă la Kremlin şi au difuzat imagini cu convoiul prezidenţial care se îndrepta spre sediul preşedinţiei ruse, sugerând că şeful statului ar urma să facă o declaraţie.
La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a infirmat că preşedintele rus sosit în toiul nopţii la Kremlin ar fi intenţionat să facă vreo declaraţie.
Înainte de aceasta, Putin se întâlnise cu liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, la Sankt-Petersburg.
Lukaşenko a spus că blocarea tranzitului anumitor mărfuri către Kaliningrad "este egală cu o declaraţie de război" şi că speră într-un răspuns dur şi 'în oglindă' din partea Rusiei la aceste "acţiuni ostile" ale Lituaniei, conform Ukrainska Pravda.
Putin l-a asigurat pe Lukaşenko că Rusia va furniza arme adecvate armatei belaruse pentru a consolida apărarea aşa-zisei 'Uniuni statale' pe fondul acţiunilor agresive ale Occidentului.
Rusia încearcă să atragă Belarus în războiul său împotriva Ucrainei prin provocări vizând infrastructuri şi populaţia civilă, în special, în oraşul belarus Mozîr, relatează media ucrainene. Acolo ar fi sosit deja grupuri de sabotori, deghizaţi în civili, care includ ofiţeri ai GRU-ului rus şi mercenari de la companii militare private ruseşti, potrivit publicaţiei ucrainene Slovo i delo.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 27.06.2022, 09:33)
Mai are de trait cateva zile,ne spuneau englezii,probabil vrea sa moara in strainatate!
Oligarhii azi actioneaza,conform strategiei americane caricaturale!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2022, 09:46)
Isi traieste omul zilele cum vrea, acum probabil mai da nste bate prin vecini sa ii convinga frateste sa contribuie si aia cu niste carne de tun si niste arme, munitii sovietice pentru razboilul din Ucraina.