VOCEA LIPSĂ DIN TRANZACŢIA ROMPETROL Stephenson: Preţul tranzacţiei ar fi fost mai mare fără implicarea Rompetrol în procesul penal

Ancuţa Stanciu, Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2007

Phil Stephenson

Phil Stephenson

Partenerul american al lui Dinu Patriciu în afacerea Rompetrol, Phil Stephenson, îşi face pentru prima dată cunoscută opinia după megatranzacţia cu compania KazMunaiGaz într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Bursa. Timp de aproape o lună, vocea lui Phil Stephenson a lipsit din cea mai mare tranzacţie a anului: vânzarea a 75% din compania olandeză The Rompetrol Group (TRG), cel care a comunicat oficial pe marginea acestui subiect fiind partenerul său, Dinu Patriciu. În urma tranzacţiei, unele voci susţin că Phil Stephenson ar încasa aproximativ 600 de milioane de dolari, proporţional cu ponderea deţinută, însă în lipsa unei confirmări privind preţul real la care s-a făcut preluarea, sumele vehiculate rămân neoficiale.

Phil Stephenson deţinea 20% din TRG, până în august 2007, dată la care s-a încheiat tranzacţia cu kazahii, restul participaţiilor, 80%, fiind în proprietatea lui Dinu Patriciu. După tranzacţie, Stephenson a mai rămas cu 5%, iar Patriciu cu 20%.

Acum, Phil Stephenson susţine că nici el şi nici Dinu Patriciu nu-şi vor mai vinde participaţiile respective, în ciuda interesului companiei KazMunaiGaz de a le prelua. Partenerul american al lui Dinu Patriciu spune însă că ar fi putut obţine mai mulţi bani de pe urma tranzacţiei dacă nu ar fi fost acţiunile statului împotriva companiei Rompetrol, soldate cu faimosul proces penal, aflat acum în instanţă. Phil Stephenson şi Dinu Patriciu vor încasa banii de pe urma tranzacţiei abia după ce Comisia Europeană o va aproba, iar procedurile pot dura până la cinci luni de la momentul depunerii documentaţiei.

Cititi pe aceeasi tema si articolul "Drumul Matasii" refacut de un afacerist danez, pentru petrol

.............................................

Reporter: Grupul Rompetrol a fost evaluat la 3,6 miliarde USD, pe baza tranzacţiei cu KazMunaiGaz (KMG). Cu toate acestea, Fitch Agency a declarat că valoarea ar trebui să reflecte scăderea datoriilor Rompetrol către statul român, datorii care au fost trasformate în obligaţiuni şi subscrise integral de statul român. A fost această sumă scăzută din valoarea tranzacţiei? Care a fost valoarea finală a tranzacţiei?

Phil Stephenson: Nu putem discuta valoarea exactă a tranzacţiei, aceasta fiind subiectul obligaţiilor de confidenţialitate prevăzute în contractul dintre KMG şi TRG. Cu toate acestea, este adevărat că, atât Fitch, cât şi Standard & Poor"s au îmbunătăţit perspectiva acordată de Rompetrol Group NV (TRG) la pozitiv pentru rating şi pentru credit (Rating Watch Positive, Credit Watch Positive) ca urmare a acestei tranzacţii.

Reporter: Cât mai deţineţi în Rompetrol Holland şi cât aţi vândut, de fapt, companiei kazahe? Intenţionaţi să vindeţi restul acţiunilor pe care le deţineţi la TRG către KazMunaiGaz, care şi-a exprimat deja interesul să preia şi restul titlurilor TRG?Phil Stephenson: La momentul actual nu există intenţia de a mai vinde alte acţiuni la TRG.Rompetrol Holding S.A (Elveţia) a deţinut 100% din TRG Olanda. Aceasta a vândut 75% către KMG, păstrând 25%.

Reporter: Publicului român i s-a părut ciudat că, împreună cu domnul Dinu Patriciu, aţi vândut acţiunile pe care le deţineaţi la TRG unei companii din Kazahstan, o fostă membră a Uniunii Sovietice. Care au fost argumentele în favoarea acestei decizii?

Phil Stephenson: Sper ca oamenii să nu facă greşeala să considere că toate ţările din fosta Uniune Sovietică sunt la fel. Există mari diferenţe între Rusia, Kazahstan, Ucraina, Moldova etc. În cazul acestei tranzacţii, bazată pe considerente de afaceri, criteriul principal a fost să atragem un partener strategic, care să fie potrivit pentru The Rompetrol Group şi să permită TRG să continue să se extindă mai repede şi să-şi implementeze viziunea strategică. În cazul tranzacţiilor de o asemenea amploare, totul se realizează prin negocieri ce durează luni întregi şi implică mai mulţi potenţiali investitori interesaţi să cumpere. Oferta finală, cea acceptată, a reprezentat cea mai bună alegere pentru TRG, pentru acţionarii acesteia, pentru consumatori şi pentru securitatea energetică a României şi Europei. KazMunaiGaz asigură nu doar resurse petroliere, ci şi resursele financiare care, unite cu capacitatea de management a TRG şi cu activele existente, contribuie la securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor europeni.

Procesul de licitaţie privată a durat mai multe luni, a fost gestionat de Morgan Stanley şi a implicat mai multe părţi interesate.

Reporter: Rompetrol a anunţat că va construi un terminal la Midia, pentru a conecta porturile Constanţa şi Batumi la Baku şi, mai departe, de Kazahstan. Puteţi descrie mai exact care va fi traseul real al petrolului caspic către Constanţa?

Phil Stephenson: La momentul actual, majoritatea exporturilor de ţiţei din Kazahstan în Europa trec prin conducte ruseşti. O alternativă viabilă, de natură să diversifice rutele de acces, este în curs de dezvoltare prin Azerbaidjan şi Georgia. Această rută traversează zona caspică pe nave, continuă pe calea ferată prin Azerbaidjan şi Georgia (există şi opţiunea de a reporni şi finaliza conducta construită parţial şi nefuncţională în prezent) până la Batumi, unde KazMunaiGaz a achiziţionat 50% din terminalul petrolier.

Mai apoi, ţiţeiul poate fi transportat pe navă până la Petromidia, în România. În plus faţă de alimentarea cu ţiţei a Petromidiei şi a sistemului de transport din România, Rompetrol construieşte un terminal maritim capabil să gestioneze, la capacitate maximă, 12 milioane de tone de ţiţei pe an. Vorbim de un terminal de încărcare /descărcare plutitor, aflat în larg. Planul nostru foarte ambiţios este să pornim acest terminal într-un an (toamna lui 2008). Terminalul este compatibil cu tancuri de mari dimensiuni de 150.000 de tone sau mai mult şi poate fi considerat o alternativă la conducta planificată Burgas-Alexandropolis, ce este susţinută de Rusia şi care ocoleşte Bosforul.

Reporter: Cu doar o jumătate de an înainte să preia Rompetrol, KazMunaiGaz a semnat un parteneriat strategic cu omul de afaceri danez Jan Bonde Nielsen, preşedintele grupului GreenOak, în vederea exploatării terminalului Batumi. În plus, cele două părţi au anunţat, în martie 2007, că vor construi o rafinărie în locaţia respectivă. Care va fi legătura dintre parteneriatul KMG/GreenOak din Batumi cu Rompetrol?

Phil Stephenson: KMG deţine 50% din terminalul din Batumi, Georgia. TRG construieşte un terminal maritim la Petromidia, iar acum KMG deţine 75% din TRG. Ruta emergentă a petrolului kazah spre Europa descrisă mai sus începe să se contureze. Diversificarea traseelor de transport al ţiţeiului ce ocolesc Rusia este un lucru bun pentru securitatea energetică a Europei şi pentru asigurarea unei pieţe stabile pentru producătorii de ţiţei.

Reporter: Puteţi comenta decizia AVAS de a înceta monitorizarea postprivatizare a Petromidiei de la 1 februarie 2007, ridicând astfel garanţia pe care statul o deţinea asupra unei părţi din acţiunile Petromidia?

Phil Stephenson: La 31 ianuarie anul curent AVAS a emis un certificat de conformitate ce stipulează clar că toate obligaţiile asumate prin contractul de privatizare al Rompetrol Rafinare (Petromidia) au fost îndeplinite. Ca urmare, AVAS a dispus încetarea monitorizării postprivatizare şi a ridicat orice garanţie asupra acţiunilor şi activelor Petromidia. Aceasta este o dovadă clară şi detaliată a îndeplinirii complete a prevederilor contractului de privatizare. De fapt, este o nouă dovadă că TRG a reuşit să aducă Petromidia pe drumul cel bun şi să o transforme dintr-un activ de stat aflat în pragul falimentului într-o componentă cheie a unei companii multinaţionale de succes.

Reporter: Totuşi, întreruperea activităţilor postprivatizare derulate cu AVAS a avut loc în timpul derulării unui proces penal, în care se cercetează inclusiv privatizarea rafinăriei Petromidia. Vânzarea TRG către KazMunaiGaz ar mai fi fost posibilă dacă AVAS nu ar fi întrerupt monitorizarea postprivatizare? Preţul obţinut dvs. şi de domnul Patriciu ar fi fost acelaşi dacă monitorizarea nu ar fi încetat înainte de tranzacţie?

Phil Stephenson: Monitorizarea a încetat pentru că AVAS a ajuns la concluzia că toate prevederile şi obligaţiile din contractul de privatizare au fost îndeplinite. Procesul ce se desfăşoară în instanţele din România se referă la alte acuzaţii aduse de Parchetul General. Procesul nu se referă la privatizarea Petromidia. Parchetul General a declanşat mai multe investigaţii împotriva unor membri din conducerea TRG pe parcursul ultimilor ani şi au existat numeroase audieri, speculaţii şi articole în presă. Toate acestea sunt nefondate şi avem încredere că justiţia va decide, în final, în favoarea noastră. Cred că Rompetrol Holding ar fi putut încasa un preţ mai mare pentru acţiunile sale la TRG dacă acţiunile statului român în acest caz nu ar fi existat.

Reporter: Există dezbateri intense cu privire la construcţia conductei Constanţa-Trieste în ultima vreme, iar Rompetrol Group şi-a anunţat deja intenţia să participă la acest proiect, dar şi la privatizarea companiei NIS , care deţine rafinăria Pancevo din Serbia. Cum va participa Rompetrol concret la proiectul Constanţa-Trieste?

Phil Stephenson: Proiectul Constanţa-Trieste este o alternativă viabilă la traversarea Bosforului din punct de vedere politic, economic şi tehnic. Dacă două rafinării (Petromidia şi Pancevo din Serbia) sunt conectate pe traseul acestei conducte propuse, apar sinergii operaţionale noi. Dacă şi cum vom participa concret, depinde de acordul ţărilor gazdă implicate şi, bineînteles, de acţionariatul TRG.

Reporter: Dinu Patriciu a declarat că va rămâne preşeditele Rompetrol şi va păstra controlul managerial asupra companiei. Veţi continua şi dvs. să rămâneţi în cadrul conducerii Rompetrol?

Phil Stephenson: Într-adevăr, Dinu Patriciu va rămâne preşendinte şi CEO al TRG. Eu voi continua să fac parte din Consiliul de administraţie al The Rompetrol Group NV, care conduce compania de la sediul din Olanda.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb