VOCI Bani din Bitcoin Cash. Ce urmează pentru noua alternativă a monedei virtuale

MIHNEA DUMITRU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 august 2017

Bani din Bitcoin Cash. Ce urmează pentru noua alternativă a monedei virtuale

Pe 1 august, moneda virtuală Bitcoin (BTC) a făcut pui. Simplu spus, din cauza unor neînţelegeri în comunitatea monedei descentralizate, pe baze tehnice care vizează anumite limitări ale codului original, un grup a creat propria versiune, numită Bitcoin Cash (BCH). Toţi utilizatorii de Bitcoin care aveau în portofelele virtuale BTC au descoperit, în urma descărcării unui nou soft, un număr egal de BCH.

Într-un context mai larg, o monedă virtuală este descentralizată între utilizatori. Nu există autoritate centrală emitentă, precum o bancă naţională. Într-un ciclu teoretic, fără oprire, un Bitcoin este generat de către utilizatorii care participă la înscrierea tranzacţiilor făcute în catalogul virtual numit "blockchain". Orice tranzacţie, orice plată făcută pe internet contra unor servicii sau un simplu transfer între utilizatori se înscrie în acest blockchain.

Vorbim despre un program care funcţionează pe internet, mai exact o formulă de răspândire a datelor între utilizatori, similare, ca idee generală, cu un fişier tip "torrent". Practic, în loc de un film de Hollywood răspândit între o mie de utilizatori, avem un catalog de date, ele reprezentând nişte tranzacţii virtuale. Cu cât numărul utilizatorilor creşte, iar firme mari, precum Amazon, spre exemplu, intră în joc şi acceptă respectiva monedă ca metodă de plată, cu atât creşte şi valoarea.

Încă de la începuturile sale, în anul 2009, Bitcoin, creaţia misteriosului Satoshi Nakamoto, a avut o limitare cu privire la numărul de tranzacţii pe secundă. De-a lungul timpului, s-au discutat soluţii la această limitare, în situaţia în care, în momente de încărcare maximă, transferurile durau multe ore. Partea tehnică a acestei dezbateri nu are foarte multă importanţă, ideea este că susţinătorii Bitcoin Cash au ales o cale prin care au copiat blockchain-ul original (adică totalitatea tranzacţiilor şi depunerilor făcute) şi l-au continuat în altă direcţie.

Ca exemplu mai uşor de înţeles, lângă banca în care vă ţineţi banii a apărut una aproape identică, în care, dacă intraţi şi vă prezentaţi buletinul, vă veţi găsi contul şi banii, în altă monedă. Diferenţa e că acea monedă nu valorează la fel cât cea originală, dar oricum dispuneţi, în mod discreţionar, de o sumă în plus. S-au creat bani din eter, din aer, chiar dintr-o speculă, dacă e să ne gândim la cât a fost acest moment, de pe 1 august, anunţat.

Bitcoin, la momentul redactării acestui articol, valorează aproximativ 2800 de dolari americani, după opt ani de existenţă. I se alătură peste 800 de variante alternative, monede care gestionează nu doar plăţi, ci şi sisteme informatice, pariuri, computere globale etc. Orice cantitate importantă de informaţii care poate fi organizată într-o bază de date poate fi transferată pe un blockchain, o structură descentralizată şi extrem de sigură, între acea mie sau milion de utilizatori, fără să mai fie nevoie de un servere scumpe, de infrastructură complexă. Ca să continuăm comparaţia de mai sus a băncii, presupunând că toţi clienţii săi au telefoane mobile, orice tranzacţie trece prin nişte softuri specializate, instalate pe ele. Banca nu are niciun fel de infrastructură IT.

Nu este prima astfel de întâmplare, în lumea monedelor virtuale. Primele alternative la Bitcoin, având în vedere natura deschisă a codului sursă, au fost îmbunătăţiri sau copii ale acesteia. Principalul competitor al Bitcoin, o monedă pe nume Ethereum, a suferit un eveniment similar anul trecut. S-a încercat crearea unei Organizaţii Autonome Descentralizate (DAO, în engleză), mai exact o societate pe acţiuni, pe baza blockchain-ului Ethereum. Nu exista board, comitet director sau birocraţie, doar acţionari. Din cauza unei erori în cod, o cantitate foarte mare de bani (acţiuni cu ceva valoare pe bursele de profil) a fost furată de hackeri. Comunitatea a răspuns întorcând timpul înapoi pe blockchain şi pornind, din nou, tranzacţiile de la momentul T-1. Nu toţi au fost de acord cu această soluţie. De principiu, un blockchain public este sigur şi nu poate fi mutat, adică orice tranzacţie făcută pe el rămâne acolo, pentru totdeauna. Modificarea lui, întoarcerea în trecut, tăierea lui şi rescrierea aferentă slăbeşte tocmai principiul existenţei sale. Noua monedă s-a numit Ethereum Classic şi valorează, la momentul actual, în jur de 15 USD. Ethereum, varianta schimbată se vinde şi cumpără cu aproximativ 225 USD. Aşadar, principiile valorează mai puţin pe piaţa de crypto.

Noul Bitcoin Cash a urcat repede în preţ, ajungând la 677 de dolari în data de 2 august, ca apoi să scadă sub 400, în următoarele două zile. Este foarte probabil că preţul va continua să scadă, cu cât utilizatorii care s-au trezit cu BCH în portofelele electronice să vândă. Tipul acesta de speculă, în lipsa unei descrieri mai corecte, nu este străin monedelor virtuale. Se respectă, totuşi, anumite reguli de piaţă. Era normal ca rădăcina tranzacţiilor şi totalitatea banilor adunaţi, la momentul despărţirii dintre Bitcoin şi Bitcoin Cash să aibă o valoare intrinsecă, dar ce va urma în continuare este neclar. La fel ca şi în cazul Ethereum şi varianta Clasic, strict ca idee de despărţire a blockchain-ului în două variante, ambele vor păstra valoare.

Bitcoin-ul "mare" nu pare să fi pierdut din valoare, după despărţire, iar preţul variantei "Cash" va scădea, cel mai probabil, odată ce lumea se apucă să vândă banii nou-descoperiţi de vacanţă. Momentan, cel puţin, cele două sunt invers corelate, la preţ. Măsura în care BCH va arăta că este o tehnologie mai bună, că poate fi adoptată în masă de utilizatori şi că semnează contracte cu firme mari, care să susţină adopţia, va reprezenta adevărata sa valoare. Ambele au competiţie din partea Ethereum, care poate procesa mai multe tranzacţii pe secundă şi care, din toamnă, va trece la un sistem nou de emitere a monedei.

La 837 de monede virtuale şi o valoare totală a pieţei de 101 miliarde de dolari, trăim vremuri interesante. Evoluţia în domeniul crypto se face pe banii speculanţilor de noi tehnologii, iar Bitcoin tocmai a arătat că, indiferent de limitările sale tehnice, rămâne principala monedă virtuală.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Citesc din când în când articole despre monede virtuale și concluzia mea (și formularea autorului) este clară: "S-au creat bani din eter, din aer, chiar dintr-o speculă" :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb