VOCI Ce urmăreşte Florin Pogonaru la SIF 5?

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 3 aprilie 2014

Mihai IORDACHE

La SIF5 se urmăreşte ceva. Presa de specialitate a făcut public faptul că trei membri ai Consiliului de administraţie şi-au depus demisia. Cei trei - Daniela Toader, Ana-Barbara Bobircă şi Petre Ghibu - au fost propuşi şi susţinuţi de către omul de afaceri Florin Pogonaru şi aliatul său, BCR. Precum se ştie, dintre cei şapte membri ai CA, unul nu a fost ales anul trecut, neavând numărul necesar de voturi, ci a fost cooptat până la următoarea adunare generală, respectiv cea din aprilie curent. În termenul prevăzut s-a înscris un singur candidat, domnul Victor Căpitanu. Recunosc faptul că nu ştiu dacă este aceeaşi persoană cu cea desemnată anul trecut de CA pentru a face parte din consiliu.

Vestea că cei trei reprezentanţi CA au demisionat în bloc este interesantă.

Se ştie că Ana-Barbara Bobircă a făcut unele afirmaţii la o reuniune din afară, referitoare la intenţiile SIF 5 Oltenia de a se muta la Bucureşti şi altele deja bine cunoscute, care nu reprezentau în niciun fel vreo intenţie a CA şi nu era mandatată să le facă. Această foarte recentă demisie în bloc urmăreşte ceva. În cazul în care singurul candidat nu este ales, Consiliul de Administraţie nu poate funcţiona în trei membri şi este desfiinţat de drept şi ar urma să se convoace adunare generală pentru alegeri. În acest caz, celelalte patru SIF-uri ar avea un cuvânt greu, dacă nu hotărâtor în stabilirea viitorului CA şi implicit a viitorului SIF5 Oltenia.

Este foarte curios cum Florin Pogonaru, care împreună cu partenerii săi controlează sau deţin sub 10% din acţiunile SIF5 Oltenia, a reuşit să-şi promoveze trei oameni din şapte în CA.

Fără modificarea statutului de către acţionari, domnul Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF, a decretat recent că SIF-urile se pot cumpăra reciproc şi acum vom vedea care este efectul.

Numai cine nu este familiarizat cu piaţa de capital şi cu ce reprezintă SIF-urile pe această piaţă nu ştie că succesul SIF5 se datorează managementului lui Tudor Ciurezu.

Succesul său le stă în gât altora. Dar mai ales portofoliul de acţiuni al SIF5 naşte invidii.

Recent, "gruparea" Iaciu-fonduri ING au cerut majorarea dividendului de la 0,16 lei la 0,21 lei pe acţiune. Asta în timp ce SIF1 şi SIF4 nu vor să acorde dividende, SIF2 a propus un dividend sub jumătate din cel acordat anul anterior, iar SIF3 majorează capitalul cu 100 %. (Ideea majorării capitalului şi implicit a numărului de acţiuni pe piaţă de către SIF-uri, am susţinut-o cu ceva ani în urmă şi ar trebui să o facă toate. Atunci am susţinut că ar trebui să fie între 200 şi 300 milioane lei la fiecare. Dacă se aprobă, SIF 3 atinge pragul optim).

Dorinţa de bani mai mulţi mi se pare naturală. Cine nu vrea? Este curios numai faptul că acţionarii au venit cu pretenţii mai mari numai acolo unde se dădea cel mai mare dividend.

Pentru că aici este vorba despre interese, am un sfat pentru domnul Iaciu şi îl dau gratis - să mobilizeze cât poate de mult prietenii pentru ca singurul candidat pentru CA să fie ales. Cei patru vor coopta alţii până la şapte şi până la noile alegeri. În caz contrar, nu-i văd bine investiţia. A fugit la timp şi bine de la SIF4. Să nu o dea în bară cu SIF5.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Coane Misule, hai sa-ti explic ca imbatranisi degeaba in piata.

    Pogonaru si ai lui, cu sub 10%, au dat la pace (initial) cu alt grup cu sub 10%, si-au numit CA-ul cu Ciurezu in frunte (ca asa voiau ceilalti si dadea si bine). 

    Pogonaru, invidios pe Balteanu si suparat pe Ciurezu, care e ca orice oltean cam capos, pune de-o lovitura de s...if. Unde mai pui ca trebuie sa se grabeasca sa nu-i ia altii prajitura (Balteanu nu s-a saturat cu sif4 si ar mai fi si altii)).

    Acuma, ca un sfat pentru Ciurezu: Daca n-are destule voturi ca sa-l bata pe Pogonaru, mai bine ar pune de un vot cumulativ ca sa mai disperseze interesele. 

    1. Nu mai poate s-o puna de-un vot cumulativ. "Alea jacta est"

    Lucrurile sunt deja aranjate...s-a batut deja palma si cum au reusit sa se inteleaga la SIF4 int-un mod avanajos pentru toti, au reusit s-o faca si la SIF5.

    1. Nea Misule, parca ai fost arestat la un moment dat...Acum faci jocurile lui Ciurezu? Matale, esti specialistul penal?

    Nea Misule, la cate consilii de administratie ti-a dat Ciurezu este normal sa-si iei apararea. Dar daca ASF ul isi da acordul pentru cei noi cooptati, atat ASF -ul cat si Ciurezu isi bat joc atat de piata de capital cat si de SIF 5. Nu ma refer la Capitanu, dar ailalti 2 , sa-i ierte Dumnezeu. Sper totusi ca ASF-ul sa se implice si sa nu lase pe Ciurezu sa faca SIF Oltenia asociatia familiara Ciurezu.

    N-am crezut ca Ciurezu este atat de prost, sau poate ca puterea i-a luat mintile! cum sa cooptezi jumatate din Consiliu la o asa societate. Asta ar trebui reclamat la DNA, DIICOT , ca prea se agata de putere, de unde cred ca are destule de ascuns acolo.

    De iordache ce sa zic: din puscarias ajunse analist de piata si aparatorul dintotdeauna al lui Ciurezu 

    1. pog s-a lacomit sa isi puna 3 oameni in CA pe ideea bankerilor, cu cat mai mult cu atat mai bine. Prea mult, prea ca la tara. Kitac a facut ordine in Piata Timisoarei, a mai facut o data in Piata Universitatii, fata generalului vrea sa faca ordine in piata de capital. Destul! la toate SIF urile, criterii dure de independenta si calificare si vot cumulativ.

    Toata lumea stie ca SIF-uri sunt niste "vehicule" controlate de Servicii...personal nu as mai baga 1 leu in SIF-uri

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb