VOCI La "Biofarm" începe o altă eră

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2015

La "Biofarm" începe o altă eră

Acţionarii "Biofarm" au votat, săptămâna trecută, alegerea de către acţionari a domnului Gabriel Filimon ca administrator, la propunerea celui mai mare acţionar al companiei, respectiv SIF4 Muntenia, după ce anterior acesta fusese cooptat în CA, după demisia domnului Tudor Ciurezu de la SIF5 Oltenia.

SIF4 şi SIF1 Banat-Crişana au asigurat o majoritate mai mult decât suficientă pentru a fi validat, mai ales că era şi singurul candidat.

Singurul aspect de "can-can" al adunării a fost întrebarea unui acţionar, referitoare la cum s-au desfăşurat şedinţele CA, în condiţiile în care trei dintre administratori au avut câte un stagiu temporar la "beciul domnesc". Am aflat că administratorii care erau sau sunt în arest la domiciliu, votează electronic. Astfel, toată lumea s-a liniştit asupra faptului că CA nu ar fi avut cvorum legal.

Trecând la lucruri cu adevărat serioase, toţi acţionarii au aflat, dacă nu ştiau, că din punct de vedere economic, Biofarm are rezultate foarte bune şi are perspective de a-şi creşte activitatea, mai ales după terminarea investiţiilor la noul centru de producţie din strada Gura Bădicului, unde în prezent este pus în funcţiune numai depozitul central de medicamente. Investiţiile programate şi aprobate cu această ocazie sunt în valoare de 38.856.600 lei, dintre care peste 33 milioane reprezintă numai lucrările de construcţii, instalaţii şi echipamente pentru noua fabrică.

Adunarea Generală a aprobat şi o investiţie strategică în valoare de 14 milioane lei, pentru achiziţia unei companii farmaceutice, care va conduce la creşterea cotei de piaţă şi la dezvoltarea portofoliului de produse Biofarm, fapt care va determina creşterea profitabilităţii şi a valorii companiei. Ca acţionar, sper ca toate aceste investiţii aprobate să se realizeze cât mai repede şi cât mai bine. De fapt, prin propunerea de buget aprobată pentru anul 2015, este prevăzută o creştere a veniturilor cu 11% la 142.905.378 lei, a profitului brut din exploatare cu 15%, la 31.193.464 lei şi a profitului brut total cu 18% la 32.125.650 lei. Profitul net va creşte însă numai cu 2%, la 26.985.546 lei, deoarece în 2014 Biofarm a beneficiat de unele facilităţi fiscale, care nu vor mai fi posibile în 2015, de peste 4 milioane lei.

Două evenimente importante s-au petrecut în viaţa Biofarm SA în anul 2014. Primul este acela că Biofarm a răscumpărat 10% din acţiunile proprii, conform hotărârii AGA din aprilie 2014 şi al doilea este că şi-a lichidat portofoliul de acţiuni deţinute la societăţi listate, adică a ieşit de pe bursă ca investitor şi a rămas ceea ce este şi era de la început, adică producător de medicamente şi suplimente alimentare asimilate medicamentelor. Ambele acţiuni au avut costuri foarte mari pentru Biofarm.

Urmare a ofertei publice de răscumpărare, au fost cumpărate 10.948.615 acţiuni BIO la preţul de 0,305 lei pe acţiune, pentru care s-au cheltuit 33.393.276 lei plus 593.359 lei comisioane pentru răscumpărare. Urmare a acestei acţiuni, s-a înregistrat o pierdere de 22.444.661 lei, care se va acoperi din rezerve, conform hotărârii adoptate cu ocazia acestei adunări. Evident că acţiunea nu era necesară şi va avea efecte şi pe viitor, urmare a faptului că suma de peste 33 milioane ar fi adus anual venituri financiare din dobânzi. Existenţa în conturi a sumei respective ar fi diminuat necesarul sumelor de alocat pentru investiţii din profitul obţinut şi s-ar fi putut aloca dividend în anul 2014, iar dividendele din anii următori ar fi putut fi mai mari.

Achiziţia de acţiuni de pe piaţa bursieră, decisă de administratorii care erau reprezentanţi ai SIF-urilor, s-a făcut la un cost de 40.674.830 lei, când preţurile şi indicii bursieri erau la valoare maximă. La 31 decembrie 2013, respectiv 1 ianuarie 2014, valoarea portofoliului de acţiuni era de numai 17.185.728 lei, o depreciere la valoarea justă de 23.489.102 lei. Ne amintim că imediat după căderea bursei, pierderea a fost de peste 34,5 milioane lei, fapt care a făcut ca doi ani consecutivi, bilanţul Biofarm să fie închis pe pierderi.

În 2014, administratorii au decis să lichideze portofoliul de acţiuni. Vânzarea s-a făcut într-un moment rău ales, astfel că din vânzare s-au obţinut numai 15.627.304 lei, cu o pierdere totală de 25.172.598 lei şi cu o influenţă negativă asupra bilanţului, pe 2014, de 1.558.532 lei.

Analizând tabelul vânzărilor de acţiuni, constat că numai două acţiuni vândute au avut preţ la vânzare peste cel corectat la valoarea justă la 31 decembrie 2013, cu diferenţe nesemnificative, anume Dafora, vândută cu 5,604 lei, faţă de preţul de achiziţie, dar mai scumpă cu 0.1 lei faţă de 31 decembrie 2014, cu un plus de 2.993 lei. A doua este Banca Transilvania (TLV), vândută cu 1,616 lei, obţinând un plus faţă de referinţa de 6,477 lei. De menţionat că, azi, TLV costă între 2,48 -2,54 lei şi vânzarea acum şi nu atunci ar fi adus un câştig de cel puţin 564.000 lei în plus. Nemaivorbind de faptul că dacă ele s-au vândut înainte de data de înregistrare este posibil să nu fi beneficiat de alocarea de acţiuni gratuite distribuite anul trecut de către Banca Transilvania. Acţiunile BRD au fost vândute cu 8,50 lei, iar acum costă constant peste 11 lei. La fel stă situaţia la SIF1 vândut cu 1,18 lei pe acţiune, iar în aprilie curent costă în jur de 1,42 lei, iar acţiunile SIF2 Moldova, vândute anul trecut cu 1,29 lei, puteau fi vândute anul acesta chiar şi peste 1,70 lei. Asta arată cât de inspiraţi sau cât de pricepuţi sunt reprezentanţii SIF-urilor din consiliul de administraţie al Biofarm. Bine măcar că acest coşmar s-a încheiat şi de acum Biofarm se poate preocupa exclusiv de producţia şi vânzarea de medicamente.

Desigur că aceste pierderi care cumulate reprezintă peste 47 milioane lei nu pot fi imputate conducerii executive, în frunte cu directorul, care, aşa cum m-am exprimat şi cu altă ocazie, s-a preocupat şi se preocupă să producă şi să vândă pastile pentru a produce un profit cât mai mare în beneficiul acţionarilor. Din păcate constatăm că acţionarii înşişi, prin reprezentanţii lor si-au produs daune.

La Adunarea generală extraordinară s-a aprobat, aşa cum era şi normal anularea acţiunilor proprii cumpărate din piaţă şi reducerea capitalului social cu 10.949.427,5 lei, la 98.537.535 lei.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Articol pe care orice actionar al societatii ar trebui sa-l citeasca.

    1. Un articol excelent , parca vad ca bio falimenteaza in 2-3 ani sub actionariatul "intelept" oferit de cele doua sifoane.O mina de aur chiar nu inteleg cum nu pot domina piata romaneasca si est europeana.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb