VOCI "Oda ne-recunoştinţei"

Radu F. Alexandru
Ziarul BURSA #Editorial / 17 aprilie 2007

Radu F. Alexandru

Unul dintre lucrurile cele mai triste şi mai nocive care i se pot întâmpla României "europene" este redistribuirea lui Viorel Hrebenciuc în postura de "maestru de ceremonii" al scenei politice. Ani de zile, toate mişmaşurile, toate aranjamentele cele mai nenaturale şi mai greu-mirositoare petrecute în ograda PSD (indiferent de firma agăţată de-a lungul timpului) au purtat o aceeaşi semnătură inconfundabilă: "Hrebe". Nimic nu era nepermis, nimic nu era imoral, nimic nu era în profund dezacord cu angajamentele electorale când era vorba de satisfacerea intereselor pe care le păstorea omul cu aerul cel mai blajin şi cu privirea cea mai senină care s-a văzut în 17 ani pe scena politică românească. Nu s-a exprimat niciodată ca un vizionar, nu a construit niciodată nimic făcut să dureze - domeniul în care a excelat a fost cel al soluţiei de moment, al cacialmalei, al şmecheriei. A reuşit, ca nimeni altul, să păcălească timpul şi oamenii şi, în lumea cu un procent ridicat de talibani în care trăia, a fost promovat la rangul de "eminenţă cenuşie". Pe cât de numeroase îi erau victoriile, pe atât de fetid îi devenea renumele, aşa că, de la o vreme, absolut toţi cei care s-au perindat pe la conducerea celui mai semeţ reprezentant al social-democraţiei autohtone s-au simţit datori să-şi susţină discursul în care anunţau declanşarea procesului de reformă, de "însănătoşire morală" a partidului, prin des­părţirea ireconciliabilă de Hrebenciuc. Promisiunile, ca mai toate cele făcute în lumea politică, nu erau decât de uz extern; omul nostru e prea uns cu toate alifiile ca să nu ştie cum merg lucrurile, aşa că perioadele de rândul întâi au alternat firesc cu timpul în care a mai trebuit să facă şi un pas în spate. Întotdeauna, însă, în slujba şi la dispoziţia partidului.

Ineditul pentru Viorel Hrebenciuc, situaţie la care nici măcar cu gândul nu visa, s-a produs din clipa în care dihonia din interiorul Alianţei D.A. nu a mai putut fi ascunsă în spatele uşilor închise şi când oameni care au câştigat alegerile condamnând cu vehemenţă şi într-un ton politica tip Hrebenciuc au ajuns să se angajeze într-o confruntare care, nu era greu de anticipat, s-a dovedit a fi fratricidă. Nu avem elemente cu care să probăm meritele uriaşe ce îi revin lui Viorel Hrebenciuc în producerea imploziei care a trimis în istorie Alianţa D. A. Dar asta nu mă împiedică, cel puţin personal, să fiu sigur că a făcut tot ce-i omeneşte posibil, ba chiar şi mai mult, ca să-şi convingă partenerii din PNL că pot construi împreună şi pot guverna peste o lume în care să nu mai fie urmă de Traian Băsescu şi de PD. Şi Călin Popescu Tăriceanu şi echipa de liberali pur-sânge din jurul lui au acceptat. I-au preluat din magazia de vechituri a PSD pe cei doi "machiori" de reputaţie mondială: Finkelstein şi Silberstein, de lângă care nu putea să lipsească dl. Dan Andronic (ca să se recompună în totalitate echipa de gropari care ar fi trebuit să-şi asume înfrângerea glorioasă a lui Adrian Năstase în faţa lui Traian Băsescu) şi pentru ca să elimine orice dubiu asupra reeditării rezultatelor din 2004 l-au pus în fruntea formaţiei pe eternul şi fascinantul Hrebe! El face şi desface rândurile noii coaliţii PNL-PSD-PRM-PC, adună şi împarte voturile, decide mişcările tactice şi le anulează după o logică proprie jucătorilor cu zaruri. Să-i vezi pe cei care se revendică astăzi drept "urmaşii Brătienilor" aliniaţi frumos, luând notiţe şi adăpându-se din gândirea politică a unui Viorel Hrebenciuc, este o imagine pe care orice liberal autentic şi orice om de bună-credinţă nu o poate percepe decât sub riscul infarctului. Dar asta doar în situaţia în care se face impardonabila confuzie să se creadă măcar şi pentru o clipă că legăturile între PSD-PNL-PC, între Hrebenciuc, Voiculescu, Tăriceanu, Olteanu & Co. se construiesc pe afinităţi ideologice, doctrinare. Ceea ce se petrece azi în premieră absolută în România, la vedere, este proba copleşitoare a existenţei şi a felului de a acţiona a unicei Forţe reale, transpartinice, care conduce ţara asta de 17 ani. S-a tot vorbit de regimul Iliescu, de regimul Constantinescu, acum ni se flutură sub ochi spectrul dictaturii băses­ciste. Vorbe! Bancuri răsuflate pentru adormit copiii! Singura dictatură care s-a exercitat şi continuă să se exercite, implacabilă şi inatacabilă şi azi, este dictatura oligarhiei, a mahărilor, a mogulilor, a celor care pe căi numai de ei ştiute au acumulat averi de necuprins şi care se cred încă abia la început de drum. În numele şi în slujba lor acţionează azi Viorel Hre­benciuc şi cine nu înţelege asta e ori orb, ori un sinucigaş politic.

Pentru tot ce a făcut împotriva intereselor Ţării, pentru toate "meritele" lui ştiute şi neştiute, Hrebe merită cu prisosinţă o "Odă a Ne-recunoştinţei".

Rândurile de mai sus i se închină.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca smecheria de moment a lui Hrebenciuc va reusi sa scape Romania de Traian Basescu si de solutia sa imorala PLD atunci tot e ceva!

    1. Dute bai comunistule si lasa-ne. Pe Hrebenciuc mai trebuia sa il ridici in slăvi. Mai lasa+ne tu si cu PSD+ul tau.

      DA DOMNILOR DREPTATEA ESTE IN SPUSELE LUI CATALIN!!. IAR Dl. FRANCLIN SA SE DUCA LA PEKING!! SA NU STEA IN ROMANIA!! . ACOLO ESTE LOCUL CELOR CA HREBE SI GASCA SA CU FRANCLIN IMPREUNA! TARA NU TREBUIE SCAPATA DE DOMNUL BASESCU , DIN CONTRA MA TREBUIE VOTATI INCA 100 DE POLITICIENI DACA VRETI CA TARA SA SCAPE NU DE BASESCU CI DE POLITICIENI CORUPTI!! POLITICIENI CARE NU AU GRIJA DECAT DE BUZUNARUL LOR SI SA VOTEZE LEGI , CARE SA.I PROTEJEZE VENITURILE , SA AIBA PENSII CAT 10 ALTII CETATENI AI TARII , SI SA PERTURBA BUNUL MERS AL TARII , SA ATACE UN PRESEDINTE , CARE LUPTA PT. ELIMINAREA CELUI MAI RUSINOS FLAGEL AI POLITICII ROMANESTI!!! ASTA ESTE SITUATIA DOMNI MEI!!!!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb