Vodafone lansează o iniţiativă pentru combaterea furtului de lemn

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 1 aprilie 2021

Vodafone lansează o iniţiativă pentru combaterea furtului de lemn

Ministrul Mediului: "Eficienţa controalelor din păduri a crescut"

Vodafone România a lansat ieri o iniţiativă prin care intenţionează să ofere autorităţilor statului o soluţie inteligentă de monitorizare a tăierilor ilegale de lemn din pădurile României. La conferinţa de lansare a sistemului Smart Forest a fost prezent şi Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care a afirmat că sistemul informatic integrat de urmărire a lemnului, implementat de autorităţi, (SUMAL 2.0), a adus la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate şi procesate ilegal. Conform statisticilor pe 2020, doar 1% din defrişările ilegale de masă lemnoasă din România sunt depistate.

Iniţiativa privată în cauză este implementată de compania de telecomunicaţii în parteneriat cu organizaţia non-profit din SUA Rainforest Connection şi implică instalarea de dispozitive de monitorizare în copaci, dispozitive care pot detecta şi analiza sunetele din pădure pentru a alerta echipele Gărzii Forestiere despre tăierile ilegale din pădure. Sistemul funcţionează prin intermediul unor dispozitive mobile care integrează hardware de conectivitate la reţelele mobile ale companiei telecom şi care sunt echipate cu panouri fotovoltaice pentru a putea funcţiona fără alimentare de la reţeaua electrică şi cu microfoane Folosind algoritmi AI, dispozitivele analizează sunetele din jur şi pot identifica anumite sunete asociate cu defrişările ilegale, precum cele de drujbe. Atunci când un sunet de acest gen este identificat, acesta este trimis în mod criptat prin intermediul internetului către aplicaţia de smartphone a echipelor din teren, iar întrucât fiecare dispozitiv în parte are o rază de acoperire de 1 kilometru este uşor de identificat zona din care sunetul provine, folosind datele de geo-localizare.

Sistemul a fost deja testat în România şi a emis şi validat deja peste 200 de alarme. Primul proiect a fost finanţat de Vodafone într-o pădure din Covasna, iar compania este în prezent în căutare de parteneri pentru următoarele "păduri inteligente". Cătălin Buliga, chief technology officer la Vodafone, a afirmat în cadrul conferinţei că soluţia a fost prezentată Guvernului, care ar putea fi unul din viitorii "investitori". Lansarea acestei iniţiative vine în linie cu noua poziţionare de brand anunţată ieri de companie la nivel global.

"Proiectul pe care l-am anunţat astăzi demonstrează încă o dată cum tehnologia poate contribui la soluţionarea unei probleme reale cu care România se confruntă şi anume defrişarea necontrolată. Nu vom avea niciodată suficienţi pădurari să ne protejăm complet pădurile, însă putem avea suficienţi gardieni digitali care să detecteze şi să ne anunţe imediat ce apare un pericol real de defrişare ilegală. Soluţia noastră se bazează pe captarea în timp real, cu ajutorul reţelei Vodafone, a sunetelor specifice acţiunilor de defrişare (drujbă, motor) şi recunoaşterea lor cu ajutorul inteligenţei artificiale, urmate de transmiterea unei alerte către persoanele şi autorităţile responsabile ce pot interveni pentru a stopa acţiunea de defrişare. Soluţia propusă de noi este complementară măsurilor deja luate de autorităţi pentru că intervine în etapa iniţială, de detecţie şi alarmare din interiorul pădurii, înainte ca defrişarea să aibă loc", a declarat ieri Buliga.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: "Prin SUMAL 2.0 am reuşit să fiscalizăm activitatea din domeniul forestier"

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a afirmat în aceeaşi conferinţă că prin sistemul informatic al autorităţilor SUMAL 2.0 s-a reuşit fiscalizarea activităţii din domeniul forestier.

"SUMAL 2.0 a reuşit performanţa de a aduce la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate şi procesate ilegal. Am reuşit să fiscalizăm practic activitatea din domeniul forestier, pentru că tot ce înseamnă transport legal ajunge într-o companie cu forme legale, iar acea companie va trebui să dea socoteală şi în faţa organelor de control fiscale despre ce a făcut cu acele cantităţi de masă lemnoasă cumpărate. De la 10.000 - 11.000 de avize emise zilnic am ajuns la 15.000 - 16.000. Avem rezultatele urmăribile în funcţie de fenomenele meteorologice, în funcţie de sărbători... De asemenea, avem această posibilitate de a urmări de la punerea în valoare până la prima procesare tot traseul. Este un sistem mai complex decât SUMAL 1.0 şi oferă mult mai multe informaţii. Următorul pas pentru noi este să creăm acea unitate de elită în cadrul Gărzii Forestiere care va fi capabilă, pe baza acestor date, să genereze nişte analize de risc, astfel încât să se meargă punct ochit - punct lovit, de pe o zi pe alta, la o societate comercială unde se presupune că se desfăşoară activităţi ilegale", a explicat oficialul.

Acesta a adăugat că România are o problemă reală, "pentru că, în momentul de faţă, vinde masă lemnoasă foarte mult pe picior, în sensul că acele cantităţi nu sunt măsurate cu exactitate".

"Sunt cantităţi estimate, iar estimarea dă o marjă de eroare de 1%, 2%, 5%. SUMAL 2.0 este un pas uriaş şi are nevoie de sprijinul cetăţenilor ca să vină cu acele sesizări prin Inspectorul Pădurii prin care majoritatea transporturilor de pe drumurile publice să fie anunţate, verificate", a precizat ministrul Mediului.

SUMAL 2.0, platformă ce a devenit funcţională începând din data de 31 ianuarie 2021, obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a pachetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se pot vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

Barna a spus de asemenea că eficienţa controalelor din păduri a crescut incredibil, iar în 2021 nu crede că îşi mai permite cineva să facă defrişări ilegale pentru că riscul este de a ajunge la închisoare.

"Personal, sunt adeptul soluţiilor digitale, care să ne ofere informaţii în timp real, să avem sisteme care fac diferenţa între activitatea legală şi cea ilegală şi sisteme care nu pun o presiune mare pe cel care trebuie să completeze documente, chiar şi digitale. Din dorinţa de a opri activitatea nelegală nu putem să punem o presiune insuportabilă pe cei care activează şi muncesc în mod legal. Din acest punct de vedere, SUMAL 2.0, în combinaţie cu Inspectorul Pădurii, este un bun exemplu. Poliţia spune deja că eficienţa controalelor a crescut incredibil, pentru că opresc maşinile care sunt anunţate prin 112 şi care, în prealabil, au fost verificate prin Inspectorul Pădurii. Cred că, în momentul de faţă, nu îşi mai permite nimeni să facă defrişări ilegale. Defrişarea, în accepţiunea publicului larg, înseamnă o tăiere la ras pe un versant, unde a dispărut pădurea. Nu cred că, în 2021, cineva mai riscă o asemenea faptă penală, pentru că va ajunge la puşcărie, cu siguranţă", a subliniat Tanczos Barna.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. dragilor. nu trebuie inventata roata

    tarile din nordul continentuliui au un sistem de monitorizare vechi de cand lumea!

    varianta de la noi poate fi ok daca nu cade curentul la Vodafone! :) 

    "Barna a spus de asemenea că eficienţa controalelor din păduri a crescut incredibil, iar în 2021 nu crede că îşi mai permite cineva să facă defrişări ilegale pentru că riscul este de a ajunge la închisoare"...de ce credeti ca a semnat mai ieri marele mut "Legea prin care evazioniştii scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, promulgată"...Se fura pana esti prins, cand esti prins, platesti prejudiciul DOAR la transportul respectiv si esti "intreprinzator da dreapta" :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb