Voinea, BNR: "Există riscul menţinerii unei evoluţii modeste a creditării"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 aprilie 2016

Deşi creditarea a crescut în 2015, ţara noastră încă are o diferenţă negativă a ratei de expansiune a creditului faţă de potenţialul pe termen lung, a declarat ieri viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea, subliniind, însă, că riscul valutar s-a diminuat, în condiţiile în care ponderea creditării în lei a crescut rapid, devenind majoritară, datorită scăderii ratei dobânzii de politică monetară, a acordării creditelor prin programul Prima Casă doar în lei, a conversiei creditelor în valută şi creşterii depozitelor în lei în detrimentul finanţării externe.

Liviu Voinea a prezentat Raportul BNR asupra stabilităţii financiare, ediţia aprilie 2016, menţionând că stabilitatea financiară din ţara noastră s-a menţinut robustă din octombrie anul trecut până în prezent, dar riscurile au crescut - ca număr şi ca intensitate. Conform spuselor sale, au apărut două riscuri sistemice noi: unul intern, de o intensitate maximă - cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar, iar al doilea - extern şi de intensitate ridicată: riscul privind posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Domnul Voinea a mai atras atenţia asupra riscului determinat de revenirea pe plan intern la politici fiscale prociclice (materializat parţial prin adoptarea bugetului pe anul 2016). Oficialul BNR a spus că, în perioada 2010 - 2015, România a parcurs un proces greoi de consolidare fiscală, în care mai multe guverne, cu măsuri diferite, au mers în aceeaşi direcţie, de reducere a deficitelor de la an la an. "Chiar s-a atins obiectivul bugetar pe termen mediu în avans, adică deficit structural de 1%. Însă, în 2016, deficitul bugetar în termeni cash, practic se dublează. Pe termeni ESA, contabilitatea de angajament a UE se triplează. Acestea sunt datele", a subliniat Liviu Voinea.

Conform afirmaţiilor sale, "dacă mergem pe un deficit de 3% din PIB, pe termen mediu, datoria publică va depăşi pragul de alertă şi, în acel moment, riscul de recesiune depăşeşte 50%".

Un alt risc la adresa stabilităţii este reprezentat, potrivit BNR, de divergenţa politicilor monetare ale principalelor bănci centrale, având în vedere că Rezerva Federală din SUA a lansat majorările de dobândă.

BNR: "Cu toate riscurile, România are o creştere economică ridicată, o datorie publică mică, deficit bugetar şi de cont curent redus. Venitul populaţiei a crescut, s-a majorat ocuparea forţei de muncă, a crescut salariul minim, a crescut competitivitatea exporturilor mediu şi ridicat intensiv tehnologic, sectorul bancar este solid".

BNR: "Volumul total al creditelor acordate de instituţiile financiare nebancare către populaţie a fost de peste 5,35 miliarde lei în 2015, în creştere cu 3,21% faţă de nivelul din decembrie 2014. Din această sumă, circa 4,63 miliarde lei au fost în moneda naţională, iar restul în euro şi alte valute. Creditele acordate firmelor s-a ridicat la 16,1 miliarde lei, cu 2% mai mult faţă de nivelul de la finalul anului precedent".

BNR: "Avem nevoie de politici bugetare responsabile, cadru legislativ predictibil, mix prudent de politici macroeconomice, menţinerea echilibrelor economice pentru sprijinirea stabilităţii financiare în perioada următoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb