Voinea - BNR va amâna probabil reducerea rezervelor minime obligatorii

R.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 septembrie 2007

Banca Naţională a României (BNR) va amâna probabil reducerea rezervelor minime obligatorii pentru băncile comerciale, în contextul actual al pieţelor financiare internaţionale şi al evoluţiei monedei naţionale, consideră analistul economic Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicată (GEA). De asemenea, a arătat Voinea, cu siguranţă BNR nu va mai reduce dobânda de referinţă în viitorul apropiat. Reprezentantul GEA a afirmat că este posibil ca moneda naţională să termine anul 2007 la un curs euro/leu de 3,4 lei şi că se poate stabiliza la cursul de schimb actual, dar îşi va relua deprecierea după câteva luni.

"Nu văd motive pentru o reîntoarcere la o apreciere susţinută a leului", a spus Liviu Voinea, care a adăugat că este posibil ca BNR să fi intervenit deja în piaţă. În opinia sa, citată de Rompres, nivelul de 3,4 lei pentru cursul de schimb al euro este mai apropiat de un nivel de echilibru decât cursul de 3,1 lei, care se înregistra în urmă cu câteva săptămâni.

"Cursul poate să nu ajungă niciodată la valoare de echilibru. În trecut, BNR a avut interes în aprecierea leului pentru a susţine procesul de dezinflaţie. BNR are în continuare interes în aprecierea leului, dar s-a ajuns atât de departe cu acest proces încât pentru echilibrul macroeconomic este bine să avem o depreciere moderată", consideră directorul GEA. Liviu Voinea a mai spus că BNR nu va lăsa să fie pusă în pericol ţinta de inflaţie de o depreciere prea puternică a leului.

"Raiffeisen Bank" estimează un curs de echilibru pentru euro la 3,4 lei

Cursul de echilibru pentru euro în raport cu moneda naţională este estimat de Raiffeisen Bank în jurul nivelului de 3,4 lei, potrivit economistului şef al băncii, Ionuţ Dumitru. Leul era supra-apreciat cu şase şapte procente, atunci când cursul de schimb era de 3,2 lei, a declarat, ieri, economistul şef al Raiffeisen Bank, cu prilejul unei conferinţe la Banca Naţională a României (BNR). El a admis însă că în condiţiile fluxurilor de capital libere predicţiile de curs sunt foarte dificile. "Nu cred că se va termina deprecierea leului. Lucrurile s-au mai normalizat pentru că aprecierea de la începutul anului a fost exagerată, dată numai de entuziasm, pentru că nu s-a schimbat nimic fundamental în bine - deficitul de cont curent a crescut, productivitatea a crescut sub majorarea salariilor, competitivitatea externă s-a înrăutăţit", a afirmat Ionuţ Dumitru. El a apreciat că leul mai are loc de depreciere dar că recentul raport al Danske Bank, conform căruia leul este cea mai supra-apreciată monedă din regiune, este prea pesimist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb