VOLKSBANK, DESPRE PROCESELE PE CLAUZE ABUZIVE: "Judecătorii care nu au înţeles ce au semnat au pornit o cruciadă împotriva băncii"

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 februarie 2014

Valul de procese cu privire la clauze abuzive în care Volksbank este implicată a început în anul 2010 de la clienţi care erau judecători şi care au constatat că nu au înţeles întocmai ce au semnat, susţine Directorul Direcţiei Juridice a instituţiei de credit, Diana Ciubotariu.

Domnia sa a declarat: "Am constatat că tocmai clienţii noştri care erau judecători au început din 2010 această cruciadă împotriva băncii. Zonele în care ne-am simţit foarte afectaţi de-a lungul timpului sunt Iaşi, Mehedinţi, Timişoara şi Bucureşti. Aici, judecătorii care au constatat că nu au înţeles întocmai ce au semnat au început să ne dea în judecată.

"Aceste litigii au fost judecate de către colegii dumnealor, după care au venit la rând rudele, amicii. Este greu acum să mai stopezi un val care a început".

Diana Ciubotariu a precizat că Volksbank are, în prezent, pe rol 2.000 de dosare pe clauze abuzive, la nivel naţional, şi pierde aproximativ 80% dintre acestea, cu precădere pe comisionul de risc.

Actul normativ care a declanşat chemarea în instanţă a băncii a fost Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, care stipula că instituţiile de credit nu pot să adopte decât un anumit număr de comisioane, între care nu se număra şi cel de risc, a explicat reprezentantul Volksbank.

"Deşi Parlamentul a decis, prin legea de adoptare, că ordonanţa nu se aplică şi creditelor în derulare, avocaţi dornici să se afirme în domeniul clauzelor abuzive au descoperit o lege mai veche ce reglementa acest domeniu - Legea 193/2000", arată domnia sa.

Diana Ciubotariu afirmă că instanţele de judecată nu iau în calcul argumentele băncilor, mulţumindu-se să constate că o clauză este abuzivă doar pentru că aceasta este inclusă într-un contract preformulat.

Domnia sa a continuat: "De cele mai multe ori, argumentele pe care instanţele le aduc în decizia cu privire la un dosar sunt de natură subiectivă, pentru că discutăm de judecători care sunt, la rândul lor, consumatori şi cărora le este destul de greu să se detaşeze de propriile situaţii individuale atunci când judecă un astfel de litigiu. În acelaşi timp, argumentele băncii sunt trecute pur şi simplu cu vederea, pornind de la premiza că aceasta a fost de rea credinţă când a solicitat aceste costuri în cuprinsul contractului de credit. Aşadar, nu discutăm despre o judecată bazată pe dovezi, ci despre una facută pe criterii pur subiective, pe empatia judecătorului la povestea consummatorului, fie el judecător, notar, avocat şi aşa mai departe.

Pentru stabilirea dacă o clauză este abuzivă, sunt necesare trei condiţii, respectiv contractul să fie standard, clauza să nu fi fost negociată, iar acest lucru să creeze un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor, semnalează directorul juridic al Volksbank.

Diana Ciubotariu a precizat că, deşi contractele de credit sunt preformulate, acest lucru nu înseamnă că nu pot fi negociate, orice client având opţiunea să solicite băncii negocierea contractului, înainte să îl semneze.

Reprezentantul instituţiei de credit subliniază: "Sunt clienţi care au negociat contractele. Judecătorul ar trebui să judece aceste prevederi. Condiţiile pe care legea le prevede ar trebui să fie demonstrabile. Suntem în situaţia în care clienţii, prin avocaţi, cer pur şi simplu eliminarea clauzei, fără să justifice".

Deşi instanţele pornesc de la prezumţia de rea-credinţă a băncilor, nu le permit acestora să audieze clienţii în procesele pe clause abuzive şi să îi întrebe în ce condiţii au accesat respectivele împrumuturi, reclamă oficialul Volksbank.

"Instanţele ne răspund că nu putem să deranjăm clienţii, audiindu-i. În cazul proceselor colective, avocaţii care îi reprezintă susţin că sunt prea mulţi pentru a fi aduşi", a mai declarat Diana Ciubotariu.

Domnia sa susţine că, în cazul unui proces colectiv recent, în care clienţii au fost reprezentaţi de către "cel mai vocal dintre avocaţii implicaţi în astfel de procese", judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti a refuzat să asculte argumentele Volksbank, manifestând o atitudine faţă de casa de avocatură care a reprezentat banca, Zamfirescu, Racoţi & Partners, care i-a surprins şi pe reprezentanţii acesteia.

Directorul juridic al Volksbank a mai precizat că avocaţii care reprezintă clienţii în procese pe clause abuzive au onorarii de succes ridicate, iar avocatul menţionat anterior a câştigat aproximativ un milion de euro, până în prezent, din astfel de litigii.

La începutul lunii, un grup de 580 de clienţi ai Volksbank a câştigat irevocabil, în instanţă, un proces pe clauze abuzive privind comisionul de risc şi alte comisioane din contractele de credit, precum şi modificarea unilaterală a dobânzii.

Clienţii au fost reprezentaţi în instanţă de casa de avocatură "Piperea şi Asociaţii".

Nicolae Cinteză, BNR: "Băncilor cu litigii pe clauze abuzive punem cerinţă de capital pe riscul operaţional"

Băncile care au litigii cu clienţii trebuie să raporteze situaţiile la Banca Naţională a României (BNR), potrivit directorului Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Centrale, care a precizat că acestora li se impune o cerinţă de capital pe riscul operaţional.

Domnia sa a răspuns la o întrebare privind modul în care tratează băncile, din punct de vedere prudenţial, litigiile pe clauze abuzive, având în vedere că, de la 1 octombrie 2013, a fost modificată legea 193/2000, ceea ce face ca procesele pornite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să aibă loc la nivel de portofoliu.

Nicolae Cinteză a explicat că băncile trebuie să informeze BNR asupra acestor litigii, adăugând că o instituţie de credit a înştiinţat Banca Centrală, în luna decembrie, că este într-un proces în care este pusă în discuţie o sumă de patru milioane euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb