Varujan Vosganian, ministrul Economiei, prezent în fruntea unei delegaţii şi a unei misiuni economice de promovare a industriei navale în Mexic, a declarat că este important ca România să îşi extindă relaţiile economice în afara Uniunii Europene (UE), potrivit unui comunicat de presă.
Ministrul Varujan Vosganian a avut întâlniri cu oficiali guvernamentali, printre care ministrul Economiei, Ildefonso Guajardo Villarreal, şi ministrul afacerilor externe, José Antonio Meade Kuribreña, preşedintele Camerei Naţionale de Comerţ a Mexicului, reprezentanţi ai elitei diplomatice şi intelectuale, precum şi cu numeroase companii mexicane cu potenţial de dezvoltare de noi operaţiuni comerciale şi de cooperare economică cu România.
Domnia sa a declarat că Mexicul reprezintă o destinaţie de interes pentru oameni de afaceri şi investitori, fiind partener strategic al României datorită potenţialului economic în continuă creştere, apartenenţei la NAFTA (The North American Free Trade Agreement) şi poziţiei de lider în America Centrală şi Caribe.
Potrivit acestuia, interesul partenerilor mexicani a fost, de asemenea, unul crescut, punctele atractive pentru posibilii investitori fiind un nivel de impozit competitiv (16% în ISR), precum şi poziţia geografică strategică pentru a intra în Europa de Est, mai ales în Rusia, una dintre cele mai mari pieţe din regiune.
Principalul obiectiv al misiunii economice în Mexic este, în opinia ministrului Varujan Vosganian, generarea de investiţii reciproce şi consideră că perspectivele sunt în acest sens unele promiţătoare, având în vedere faptul că exporturile româneşti în Mexic au crescut în ultimii ani de peste patru ori, de la 19 milioane dolari (2009) la 88 milioane dolari (2012). Împreună cu reexporturile, volumul este de 173 milioane dolari, cu un excedent al balanţei comerciale de 49 milioane dolari faţă de Mexic.
O componentă determinantă a creşterii schimburilor comerciale o reprezintă acţiunile de cooperare în producţia de componente auto şi explorarea rezervelor de petrol între operatori economici români şi mexicani.
Guvernul României, în vederea stimulării de investiţii în ambele sensuri, intenţionează privatizarea activităţilor în sectoarele de energie electrică, gaz, cărbune, căi ferate, industria aeronautică, industria de apărare şi minerale neferoase, se mai arată în comunicatul de presă.