Varujan Vosganian susţine că Ministerul Economiei trebuie să fie un partener permanent al Universităţii Politehnice Bucureşti, care "să aducă dovada distincţiei şi importanţei proiectelor UPB", conform unui comunicat remis redacţiei.
"Punctul central al strategiei de reindustrializare a Romaniei este crearea noilor tehnologii. Noi nu vrem să facem reindustrializare, pornind pe potecile bătătorite ale vechilor industrializări, ci mergând direct la industriile ţintă. Din acest motiv, tehnologiile acestea, ca industria laserului, în care România are un rol foarte important şi de avangardă în Europa este un proiect important", a declarat joi, 4 aprilie 2013, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la conferinţa de prezentare a proiectului ELI-NP, din cadrul POLIFEST, eveniment ce se desfăşoară la Universitatea Politehnică Bucureşti.
El a menţionat că pentru proiectul ELI-NP are o sensibilitate specială pentru că "industria laserului şi aplicaţia sa legată de imprimantele 3D vor avea în viitor o importanţă copleşitoare şi vor putea chiar face o noua revoluţie industrială".
Varujan Vosganian a precizat, în incinta Politehnicii bucureştene, că Ministerul Economiei va purta, în următoarele două luni, un dialog cu circa 600 unităţi industriale în privinţa reindustrializării.
Pilonul din România al proiectului ELI, aprobat de către Comisia Europeană pe 18 septembrie 2012, poartă numele ELI-NP (Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics).
ELI este un proiect strategic al Comisiei Europene inclus în lista ESFRI, care urmăreşte să exploateze în beneficiul societăţii şi al cunoaşterii fundamentale progresele majore care au avut loc în ultimul deceniu în tehnologia laserelor de mare putere.
Proiectul este distribuit pe trei piloni, localizaţi în trei ţări din Europa - Cehia, Ungaria şi România şi utilizează pentru finanţare resurse provenite din fondurile de integrare în Uniunea Europeană. POLIFEST, desfăşurat în perioada 3-5 aprilie, cuprinde conferinţe ştiinţifice, expoziţii de echipamente şi tehnologii noi, expoziţii ale institutelor culturale din Uniunea Europeană, târg de carte, precum şi prezentarea ofertei educaţionale a facultăţilor Universităţii Politehnica.