Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat, ieri, la Craiova, în cadrul Forumului Economic Regional Oltenia, că România are nevoie de un nou proiect naţional: "proiectul naţional pentru competitivitate", potrivit unui comunicat de presă.
"Viziunea pe care o vom prezenta în cadrul strategiilor din acest an porneşte de la faptul că România are nevoie de un nou proiect naţional. Noi nu am avut din 1990 decât un singur proiect naţional pe care l-au urmat toate formaţiunile politice şi pe care l-a susţinut opinia publică, anume integrarea în Uniunea Europeană. Noi ne-am integrat şi în NATO, însă integrarea în NATO a fost mai degrabă rezultatul unei voinţe politice decât rezultatul unui voinţe de structură. Mutaţiile s-au produs odată cu Uniunea Europeană. (...) Ne-am dat seama că România nu este competitivă, ci doar complementară şi acest lucru se vede prin faptul că majoritatea traseelor sunt într-un singur sens, or atunci când ţările sunt comparabile, traseele sunt în dublu sens. Într-un singur sens este traseul privind circulaţia persoanelor, oamenii de la noi pleacă să muncească, nu vin doctori din Marea Britanie să muncească în România. Traseul capitalurilor este de la ei către noi", a susţinut ministrul Economiei, care a făcut şi o vizită la Uzina Ford din Craiova.
În opinia sa, cuvântul cheie este competitivitate. "Vrem să dezvoltăm o gândire nouă, în care să explicăm faptul că nu banul este principala resursă. Într-o economie modernă, primele resurse sunt informaţia, comunicarea, managementul, mai ales managementul riscului, înţelegerea timpului ca resursă economică, şi pe urmă banii. În acelaşi timp, trebuie să cultivăm, din nou, spiritul antreprenorial. Toate acestea fac parte dintr-o strategie de politică industrială. Prestigiul unei ţări stă în prestigiul industriei sale. Reindustrializarea se poate face în zonele de vârf, noi trebuie să ardem etape", a explicat demnitarul.
El a mai afirmat că România trebuie să reducă birocraţia, iar acest lucru va fi prevăzut în Strategia de Reindustrializare a României şi că este necesar să existe un suport informatic al întregii administraţii.
În ceea ce priveşte relaxarea fiscală, ministrul a declarat că, atât CAS-ul, cât şi TVA-ul vor trebui reduse la nivelul existent în timpul mandatului său anterior de ministru, din 2008, când CAS-ul era 39,5%, iar TVA-ul- 19%.
Ministrul a arătat, totodată, că aceia care fac afaceri în România, respectiv companiile internaţionale, trebuie să aibă în vedere să investească, să modernizeze, astfel încât "într-o bună zi" să ofere salarii mai mari, pentru că românii nu vor trăi "veşnic cu salarii medii nete de 350 de euro".
Vosganian consideră, totodată, că un ministru nu ar trebui să aibă nicio companiei în administrare şi că, în percepţia publică românească, un ministru este un "supradirector" şi este cu atât mai puternic cu cât are mai multe companii pe care le administrează, "Treaba unui ministru este alta. Eu, de pildă, sunt un ministru foarte puternic pentru că sunt şi ministrul Renault, Ford, Oltchim, industriei siderurgice. Sunt ministrul industriei din România, şi de stat şi privat. Eu nu sunt director la Cuprumin sau la Plafar", a mai afirmat ministrul Economiei.