Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, speră ca săptămâna viitoare administratorii Oltchim să primească un răspuns pozitiv de la bănci pentru a se perfecta şi derula o schemă de finanţare complicată pentru Oltchim (lease-back şi factoring). "Contractele sunt foarte aproape de finalizare", a subliniat domnia sa.
Schema presupune obţinerea a circa 25 milioane de euro pentru capitalul de lucru al combinatului vâlcean, prin asumarea de către traderi a unei părţi din riscuri. Finanţarea este cercetată şi de Consiliul Concurenţei, potrivit domnului Vosganian (n.r. domnia sa nu a spus-o explicit dar autoritatea pentru concurenţă avizează astfel de măsuri doar dacă sunt implicate instituţii de stat, posibil CEC). Ministrul Economiei nu a dorit să dea detalii despre părţile implicate în această schemă de finanţare înainte de semnarea tuturor contractelor.
Ministrul Economiei a ţinut să precizeze: "Subiectul finanţării Oltchim este unul sensibil din punct de vedere al ajutorului de stat. Sincer, Guvernul putea risca să acorde un astfel de ajutor fără permisiunea Comisiei Europene. Sunt ţări care au făcut-o. Dar România nu şi-a putut permite un astfel de gest din cauza problemelor privind adererea la spaţiul Schengen şi raportul MCV".
Luni seară, Ministerul Economiei a publicat anunţul pentru preselecţia investitorilor interesaţi de Oltchim. La negocieri pot participa companii care activează în industria chimică sau petrochimică, ori reprezinta fonduri de investiţii sau instituţii financiare cu experienţă managerială şi/sau investiţionala în industria chimică sau petrochimică.
Administratorii judiciari propun creditorilor o formulă prin care investitorii interesaţi se pot implica în combinat din această etapă, prin acordarea unei finanţări, în schimbul unui drept de opţiune pentru etapa finală a privatizării.