Ţara noastră trebuie să-şi intensifice exporturile, dar şi să se orienteze spre alte pieţe, acest demers fiind unul pe care îl vor face toate ţările din Uniunea Europeană, a spus, vineri, ministrul economiei Varujan Vosganian.
Potrivit domniei sale, exporturile noastre se ridică la 45 miliarde euro, trei sferturi din produsele exportate fiind manufacturate.
Domnia sa a precizat: "S-a spus că România vinde fier vechi, lemn şi grâne şi doar atât. Nu e adevărat, trei sferturi din exporturile româneşti sunt produse manufacturate din care aproape 50% automobile, piese auto şi diverse alte componente", adăugând: "Noi suntem captivi în Uniunea Europeană. A fost o captivitate care a fost necesară la un moment dat, e o captivitate cu zăbrele de aur, dar e totuşi captivitate. Noi suntem în Uniunea Europeană, toate ţările, într-un fel de sinergie a crizei, atunci când o ţară are criză celelalte ţări nu o atenuează, ci se contaminează. Toate ţările Uniunii Europene au acum această sarcină de a se deschide către terţe pieţe. Veţi vedea din toamna acestui an câteva programe care pentru a fi înţelese de toată lumea se vor chema Go to Vietnam, Go to Indonesia, Go to Latin America, dar care în esenţă vor încerca să extindă relaţiile noastre externe cu terţe pieţe. (...) Departamentul de Comerţ Exterior mai are 130 de salariaţi şi mai are 80 de reprezentanţi în străinătate. Imaginaţi-vă în toată Asia de Sud-Est, Australia, de la Wellington şi până la Hanoi, Jakarta, Bangkok nu avem niciun reprezentant. Avem unul la Singapore. Apoi în Malaezia, Thailanda, Cambodgia, Australia, Noua Zeelandă nu avem niciun reprezentant. În Africa avem reprezentanţi ca pe vremea lui Livingstone, avem reprezentaţi la Tanger, la Tunis, Alexandria şi unul în Capetown, restul Africii e un continent încă nedescoperit de diplomaţia economică românească, iar aceste lucruri trebuie schimbate din rădăcini".
1. fără titlu
(mesaj trimis de exportatorul în data de 09.06.2013, 16:06)
bai varujene.....intreaba-ti consilierii economici pe care i-ai trimis afara cate contacte au facilitat intre exportatorii romani si clienti din tarile unde isi fac veacul!! daca exportatorii si-ar baza activitatea pe ajutorul acestor specimene, romania ar fi un imens faliment!!