Vrei să cumperi o franciză? - Consultă mai întîi un medic!

Ziarul BURSA #Companii #Franciză / 3 iunie 2005

Ca investitor şi ca persoană dornică să înceapă o afacere în format franciză aţi căutat între multele oferte de franciză şi aţi primit detalii, broşuri, prezentări multimedia etc. de la francizori. V-aţi decis că vă interesează o franciză şi doriţi să faceţi primul pas?

Veţi vedea că francizorul "scoate din mînecă" desfăşurătorul recrutării.

Desfăşurătorul prezintă paşii pe care trebuie să-i urmeze un potenţial francizat pentru ca:

1.să fie acceptat

2.să fie intervievat şi evaluat

3.să fie numit ca francizat

4.să fie pregătit ca francizat

5.să fie autorizat să deschidă şi să opereze o nouă unitate francizată.

Desfăşurătorul oferă o prezentare generală pentru ca potenţialul francizat să înţeleagă paşii pentru a solicita şi a deveni franchisee.

Este momentul în care francizorul, la rîndul lui, vrea să ştie mai multe despre dvs. De fapt, a poseda suma necesară inves-tiţiei şi a avea dorinţă de succes sînt condiţii necesare, dar nu şi suficiente. E nevoie de doi pentru un tango.

Francizorul va transmite un chestionar mai scurt sau mai lung pentru a determina dacă sînteţi un candidat eligibil.

Profesorul John Stanworth de la Centrul Internaţional de Cercetări în Franciză de la Universitatea din Westminster a pus la îndemîna francizorilor un ches-tionar diagnostic pentru determinarea candidatului eligibil. Am întîlnit total sau parţial elemente din acest chestionar la mai mulţi francizori

Sunteţi o persoană introvertită sau comunicativă?

Francizorul vrea să vadă în ce măsură faceţi faţă izolării şi angajamentului individual. Peste 30 % din francizaţii români sînt persoane care se află la prima afacere şi sînt venite direct dintr-o poziţie medie sau superioară într-o firmă. Trebuie să fiţi capabil(ă) să supravieţuiţi sentimentului de izolare. În contrast cu condiţia de angajat, nu mai aveţi un şef direct sau colegi care vă pot oferi ajutor, sfaturi şi sprijin moral. Este adevărat că există francizorul care vă oferă sprijin, dar nu vă aşteptaţi ca el să vă rezolve toate problemele. Deşi lucraţi sub umbrela francizorului, franciza şi firma sînt ale dvs şi de dvs depinde aproape totul.

Aveţi experienţă în domeniul acestei afaceri?

Deşi, în general, franciza se adresează persoanelor fără experienţă în domeniul afacerii, francizaţii ar trebui, în mod ideal, să demonstreze o experienţă anterioară. În ciuda dorinţei comune de a fi propriul şef, doar o minoritate face pasul de la aspiraţie la realitate. Cei care au experienţa anterioară directă sau care au o rudă apropiată care este propriul patron, par să facă mai uşor acest pas. Există dovezi că ar avea şi mai mult succes în dezvoltarea afacerii.

Să spunem că sînteţi proprietarul unui mic fast food cu şhaorma şi bere şi menţionaţi acest lucru atunci cînd candidaţi pentru o franciză de tipul Pizza Hut sau Southern Fried Chicken. Uneori francizorul vede că aveţi experienţă, dar îl interesează ca noua experienţă a dvs să nu fie influenţată de cea anterioară.

Francizaţii trebuie să demonstreze receptivitate faţă de trainingul francizorului. Francizorii sînt de părere că este mai bine să "înceapă de la zero" decît să intre în concurenţă cu o pregătire anterioară. De altfel, la franciză Agenţia Imobiliară Perfectă francizorul sfătuieşte ca francizatul să nu angajeze agenţi imobiliari cu experienţă, ci persoane fără experienţă cărora să li se facă training. Se consideră că un agent imobiliar cu experienţă de un anume tip vine şi cu bagajul lui de cunoştinţe, dar şi cu experienţa sa mai puţin performantă de care trebuie să uite. Ori, dezvăţul este întotdeauna mai laborios decît învăţul.

Este familia dvs de acord cu noua activitate ?

Întrebarea din chestionar sună astfel:

Simţiţi că partenerul de viaţă:

a) Este de părere că modul în care va cîştigaţi existenţa este problema dumneavoastră personală?

b) Ar prefera să vă vadă făcînd ceva care vă place?

c) Este de acord cu cumpărarea unei francize şi este dispus să vă sprijine?

Răspunsul pe care îl daţi trebuie să fie foarte sincer. Atît pentru francizor, cît şi pentru dvs înşivă. Francizaţii ar trebui, în mod ideal, să poată demonstra sprijinul din partea partenerului de viaţă. Majoritatea francizelor presupun ore lungi de lucru, multe săptămîni sau luni fără week-end, ceea ce aduce modificări substanţiale în viaţa de familie. Lipsa sprijinului din partea partenerului poate avea consecinţe negative foarte mari.

Demararea francizei necesită energie fizică şi mentală. În primele zile ale construirii francizei, va avea foarte puţin timp pentru relaxare, vacanţe sau boală. Unii merg chiar mai departe, spunînd că oricine doreşte să îşi cumpere o franciză ar trebui să consulte mai întîi un medic.

Acceptaţi sfaturile?

Francizaţii trebuie să fie dis-puşi să primească sfaturi. Ei trebuie să evite maximizarea independenţei prin respingerea sfaturilor din partea francizorului sau a altor surse cu expertiză.

La o întrebare precum cea de mai jos

Dacă intraţi în afaceri:

a) Îi dispreţuiţi pe cei care par să vă spună cum să vă conduceţi afacerea?

b) Priviţi părerile altora ca o potenţială sursă de informaţii şi îndrumări?

c) Sînteţi dispus să îi ascultaţi pe alţii cînd aveţi timp, dar să filtraţi informaţiile în mod critic?

Este evident că răspunsul corect nu este primul.

Eugen Driga, Senior consultant. IMO Franchising Group, www.fbb.ro email: office@fbb.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb