"Vrem să creştem valoarea finanţărilor cu 20% în 2014"

A consemnat ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii / 20 martie 2014

"Vrem să creştem valoarea finanţărilor cu 20% în 2014"

Interviu cu Robert Rekkers, director general Agricover Credit

Agricover Credit IFN, divizia de finanţare a Grupului Agricover, intenţionează să îşi crească valoarea plasamentelor cu 20%, în acest an, de la 640 de milioane de lei la circa 760 de milioane de lei, una din sursele de finanţare pentru extindere urmând să fie un împrumut de 30 de milioane de lei de la o instituţie financiară internaţională, ne-a declarat Robert Rekkers, directorul general al companiei. Valoarea creditelor acordate de Agricover Credit în 2013 a crescut cu 55%, faţă de anul precedent, potrivit datelor publicate de instituţia financiară nebancară. Divizia de creditare a Grupului Agricover a înregistrat, anul trecut, un profit operaţional de peste 16 milioane de lei, în creştere cu 30% faţă de 2012. Profitul net a depăşit 12 milioane de lei, mai mult cu 8% comparativ cu anul precedent, numărul clienţilor ajungând la 1.300

Reporter: Care sunt planurile de extindere ale Agricover Credit? Luaţi în calcul şi transformare diviziei financiare a grupului într-o bancă?

Robert Rekkers: Planul nostru este să ne extindem să devenim un IFN mare, lider în agri-finance şi nu să ne transformăm în instituţie bancară.

Modelul de IFN este foarte potrivit pentru business-ul nostru, care se axează pe finanţarea în agricultură. Agricover are un concept de business unic în regiunea Balcani, pe care, am aflat recent, chiar ţările vecine ar vrea să îl importe, însă vrem să ne concentrăm deocamdată doar pe extinderea în România.

Reporter: Pe ce surse de finanţare se va baza această extindere?

Robert Rekkers: În prezent ne bazăm pe trei surse de finanţare: capitalul propiu de 95 milioane de lei, contractele în derulare cu băncile locale şi împrumuturile de la instituţiile financiare internaţionale cum ar fi Banca Mondială sau Black Sea Trade and Developement Bank. În prezent discutăm cu o altă instituţie internaţională de renume un fond internaţional care urmează să ne împrumute. Tranzacţia nu este încă finalizată, dar sperăm să o încheiem în aprilie, pentru suma de 30 de milioane de lei.

Anul trecut, am luat în calcul şi emisiunea de obligaţiuni, însă deocamdată nu vom pune în practică această idee pentru că dobânzile la creditele acordate au scăzut foarte mult anul trecut. De exemplu, dacă în 2012-2013 am fi emis obligaţiuni cu dobândă fixă 8%, am fi ieşit în pierdere dacă ne uităm la valoarea ROBOR acum. Azi te poţi refinanţa chiar mai ieftin. Pentru noi, în momentul de faţă, emiterea de obligaţiuni nu reprezintă un obiectiv, mai ales dacă semnăm pentru un nou împrumut extern şi continuăm colaborarea cu băncile locale.

Reporter: Plănuiţi să extindeţi şi echipa Agricover Credit?

Rober Rekkers: Echipa s-a extins mult în ultima vreme, ajungând de la 25 de angajaţi la 70. În prezent, căutam manageri de vânzări în Arad, Călăraşi, Prahova, Dâmboviţa şi Teleorman - oameni dinamici care vor să devină specialişti agri.

De asemenea, deoarece sucursala deschisă la Slobozia merge bine, am hotărât să continuăm acestă politică şi să deschidem în acest an încă două unitaţi în alte regiuni, în oraşe mari unde avem directori regionali cu echipe şi baze de clienţi extinse. Dar, sucursalele nu sunt pentru noi un mod de extindere, ci o soluţie logistică pentru a face faţă cererilor eficient în creştere.

Reporter: Care sunt ţintele diviziei financiare în ceea ce priveşte cota de piaţă ?

Robert Rekkers: În primul rând, vreau să clarific că la Agricover nu gândim cota de piaţă în termenii clasici, cum se calculează în sectorul financiar-bancar, cu total active. Pe noi ne interesează câte hectare lucrează fermierii finanţaţi. De aceea, până în 2017 vrem să finanţăm agricultorii care lucrează 1 milion de hectare. Acum suntem la 600.000 de din cele 9 milioane de hectare de teren arabil din ţară. Având în vedere faptul că ţinta noastră sunt în principal fermerii ce lucrează peste 100 de hectare (reprezentând 4.5 milioane de hectare ), putem estima o cotă de piaţă de circa 15 %. Valoarea plasamentelor anul trecut a fost de 640 milioane de lei iar, în acest an ne dorim o creştere de aproximativ 20% , până la 760 milioane de lei.

Reporter: Aveţi foarte puţine credite neperformante. Care este secretul?

Robert Rekkers: Faptul că grupul Agricover oferă servicii integrate pe mai multe divizii, ne oferă posibilitatea de a cunoaşte foarte multe date despre clienţii noştri. Avem foarte multe informaţii despre fermierii, ştim cu ce se ocupă, cum plătesc, ce şi cum produc, ce performanţe au şi astfel, putem lua decizii corecte. De asemenea, putem aprecia mai corect valoarea activelor agricole folosite ca garanţii colaterale în obţinerea unui credit. Totodată, în momentul în care apar probleme putem valorifica aceste garanţii sau produsele agricultorilor, 30-40% fiind clienţi grup.

Un alt avantaj este reprezentat de faptul că noi finanţăm mai ales fermieri producători şi mai puţin procesatori sau traderi. Deşi producătorii cu afaceri integrate sunt o ţintă pentru noi, cei care se ocupă şi cu procesarea sunt expuşi unor riscuri mai mari de colectare a banilor din vânzări. Recunosc că am şi executat firme, dacă nu mai avem alte soluţii de colaborare cu un client.

Reporter: Care este valoarea medie a dobânzilor practicate de Agricover Credit?

Robert Rekkers: Dobânzile variază în funcţie de tipul de credite şi de garanţiile colaterale. Logic că dobânzile sunt mai mari pentru credit de capital de lucru fără garanţii, de exemplu. Fermieri sunt în principal de interesaţi soluţii flexibile de rambursare, timp minim de aşteptare până la acordarea creditelor şi produse noi la fiecare câteva luni.

Reporter: Aveţi şi investitori străini printre clienţi?

Robert Rekkers: Deşi majoritatea clienţiilor din cei 1300 sunt români, avem şi contracte cu germani, olandezi, austrieci, francezi. O parte semnificativă din clienţii noştrii sunt nume mari în rândul producătorilor agricoli din România, însă am început să ne îndreptăm atenţia şi asupra clienţiilor medii-mici, tip IMM.

De exemplu, anul trecut pe segmentul IMM produsul Creditul Instant a mers foarte bine. Pot spune astfel că avem plasamente de la 50.000 de lei/fermier la 8 -10 milioane de lei/fermier.

Reporter: Ce impact au evenimentele din Crimeea asupra afacerilor cu cereale?

Robert Rekkers: După evenimentele din Ucraina şi Crimea, preţurile pe bursa de cereale Matif au crescut cu 10%, de la 190 de euro/tonă la 210 de euro/tonă.

Oricum, în zona Mării Negre Ucraina şi Rusia sunt jucători mari având capacitatea de a influenţa bursele de profil. Dar bursele de cereale mai sunt sensibile şi la alte zone geografice cum ar fi SUA sau America Latină.

De aceea uneori sunt diferenţe mari între preţurile pe bursa de la Chicago şi pe cea de la Matif / Paris. De asemenea, cotaţiile cereale sunt influenţate şi de costurile de transport. Grupul Agricover este în principal un integrator aşa că nu ne bazăm pe reţinerea stocurilor ci pe un comerţ cu cereale transparent.

Reporter: Care sunt tendinţele pe piaţa terenurilor agricole din ţara noastră şi privind comasarea acestora, după liberalizarea pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014?

Robert Rekkers: Preţul pentru terenurile agricole a crescut foarte mult în ultima vreme din datele pe care le avem, media însă variază în funcţie de zonă. În Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Banat terenurile sunt cele mai scumpe. Totuşi nu putem încă ştii care vor fi efectele pe termen scurt ale noii legi privind achiziţia de teren agricol. Pentru noi acestă dinamică a adus o cerere mai mare pentru credite de achiziţii terenuri şi credite pre-intabulare. În ceea ce priveşte comasarea terenurilor, observ o tendinţă în creştere pe acest segment, însă mai ales dinspre fermieri mai mari.

Aceştia cumpără de obicei teren pe măsură se proprietarii îl scot la vânzare. Dacă ai 500 ha de teren în arendă, atunci primul tău scop e să cumperi treptat acest teren. Fiind proprietar ai o disponibilitate mai mare să investeşti în acel teren, în irigaţii, infrastructură. Dacă eşti doar arendaş, atunci nu vrei să rişti să investeşti prea mult şi să te trezeşti că proprietarul vinde altcuiva. Oricum, comasările se fac tot de fermierii mai mari. Am tot respectul pentru micii fermierii care lucrează 2-3 hectare, însă nu putem vorbi de agricultură de performanţă la acest nivel. În acelaşi timp nu îi poţi forţa pe aceştia să vândă.

Reporter: Acordaţi împrumuturi şi pentru proiecte de investiţii co-finanţate cu fonduri europene?

Robert Rekkers: Da, însă creditele pe care le acordăm, potrivit legislaţiei, nu pot fi garantate cu obiectul investiţiei respective. Mai exact, dacă un agricultor vrea să construiască un siloz şi obţine jumătate din fondurile necesare acestei investiţii prin proiecte europene, acest nu poate lua un împrumut de la un IFN şi să îl garanteze cu silozul respectiv. Doar băncile pot accepta această garanţie. IFN-urile pot acorda credite, dar garantate cu alte bunuri ale fermierului. Până când Ministerul Agriculturii nu schimbă acest cadru legislativ, acesta este modul în care putem ajuta fermierii pe acest segment.

Reporter: Ce relaţie aveţi cu autorităţile în general şi cum vă împăcaţi cu legislaţia privind instituţiile financiare nebancare?

Rober Rekkers: Avem o relaţie bună cu Banca Naţională a României în general. Singurul punct în care consider că ar fi necasară o armonizare este modul diferit de raportare a rezultatelor financiare între bănci şi IFN-uri. Băncile au trecut la raportarea IFRS (n.r. standardele financiare internaţionale), în timp ce IFN-urile o fac încă după modelul RAS (n.r. standardul românesc). Cred că acestea ar trebui armonizate, având în vedere că IFRS este standardul internaţional aplicat peste tot în Europa.

Reporter: Ce produse noi plănuiţi să mai lansaţi?

Rober Rekkers: Lucrăm la două produse pe care vrem să le lansăm în trimestrul doi din acest an. Un produs va fi destinat fermierilor mici şi medii, fiind un alt tip de creditare rapidă, pe langa cea deja existenţa. Al doilea produs va fi mai sofisticat pentru fermieri medii-mari. Prin acesta vrem să oferim finanţare în timp ce protejăm clienţii în momentul în care preţurile au un trend negativ pe piaţa de cereale.

Reporter: Cum va influenţa noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală strategia de marketing a Agricover Credit IFN?

Robert Rekkers: Recent am participat la o conferinţă privind sectorul pomicol. Deoarece acestui segement i se acordă o atenţie sporită în noul PNDR şi o alocare de peste 300 de milioane de euro, consider că acesta are un potenţial foarte mare şi perspective de inovare. Sectorul pomicol dar şi cel de legume sunt zone în care am vrea să extindem creditarea în viitor.

Reporter: Cum merge divizia de Livestock a grupului Agricover?

Robert Rekkers: Anul trecut am tranzacţionat circa 160.000 de porci iar zilnic comercializăm circa 100-200 de tone de lapte. Avantajul nostru pe acest segment este că plătim direct fermierii şi avem o ofertă competitivă.

Reporter: Dar activitatea diviziei Broker Asigurare a Agricover?

Robert Rekkers: Broker Asigurare lucrează cu 5-7 companii de asigurări mari, şi din ţară şi din afară. Practic, noi ajutăm clienţii noştri să găsească soluţii de asigurare pentru domeniul lor. Activitatea pe aceste segment este ajutată şi de faptul că primele de asigurare în sectorul agricol sunt acoperite în proporţie de 50% de către fonduri europene. În acest an, vrem să asigurăm 200.000 de hectare de teren arabil.

Reporter: Vă mulţumesc!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb