Ministerul Comunicaţiilor discută cu reprezentanţii operatorilor poştali naţionali din Belgia, Austria şi Germania pentru intrarea în acţionariatul Poştei Române, proces care va avea ca efect implicarea în managementul operaţional şi capitalizarea companiei, a declarat ministrul Valerian Vreme.
"Poşta Română este un business foarte bun, dar în prezent se mişcă greu, unul dintre motive fiind şi lipsa fondurilor necesare investiţiilor. Una din variantele analizate ia în calcul intrarea în acţionariatul Poştei Româ-ne a unui investitor strategic, care va capitaliza compania şi se va implica şi în management. În acest sens, am avut o serie de discuţii cu reprezentanţi ai operatorilor poştali naţionali din Belgia, Austria şi Ger-mania", a spus Vreme, citat de Mediafax.
Cu afaceri de 1,4 miliarde de lei în 2010, Compania Naţională Poşta Română (CNPR) este controlată de Ministerul Comunicaţiilor - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.
Ministrul a afirmat că statul nu va ceda controlul CNPR, urmând să deţină pachetul majoritar de acţiuni din capitalul social în eventualitatea atragerii unui investitor.
"Au fost discuţii neoficiale şi cu reprezentanţii Fondului Proprietatea, care, în principiu, şi-au exprimat acordul pentru un astfel de proces", a spus Vreme.
El a adăugat că nu poate avansa un termen privind lansarea acestui proces, dar a menţionat că doreşte conturarea unei opinii clare şi precise într-un interval de timp cât mai scurt.
"Este greu de spus când şi cum se va pune în aplicare procesul şi când se va finaliza. Vrem să parcurgem cât mai repede aceas-tă perioadă de discuţii pentru a ne face o opinie clară şi precisă", a mai spus ministrul.
CNPR este cel mai mare operator de profil şi dis-pune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale, din care 1.200 sunt informatizate, iar mai mult de 580 dintre acestea sunt incluse într-o reţea virtuală privată (VPN).
Operatorul are circa 34.200 de salariaţi, din care peste 11.000 sunt factori poştali.
Bugetul CNPR pentru acest an prevede venituri totale de 1,51 miliarde de lei, de la 1,4 miliarde de lei în 2010, şi un profit brut de 2,34 milioane de lei.
În 2010, operatorul poştal a avut pierderi de 29 milioane de euro.