Statele Unite au raportat ieri "progrese substanţiale" în cursul negocierilor de la Viena pentru salvarea acordului nuclear iranian, considerând posibilă o înţelegere "în zilele următoare", dacă Iranul "dă dovadă că este serios", notează AFP, conform Agerpres.
"S-au realizat progrese substanţiale în ultima săptămână", dar "nu există un acord general până când nu se ajunge la un acord asupra celor mai mici detalii", a spus un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane chestionat de AFP, fără să comenteze asupra subiectelor încă problematice.
"Dacă Iranul dă dovadă că este serios, putem şi trebuie să ajungem la un acord" în "următoarele zile", a adăugat acesta.
Orice întârziere "cu mult peste" acest termen "ar ameninţa serios posibilitatea revenirii la acord", a avertizat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.
Discuţiile de la Viena urmăresc să salveze acordul din 2015 care a permis relaxarea sancţiunilor economice internaţionale împotriva Iranului în schimbul unor limite stricte ale programului său nuclear menite să îl împiedice să se doteze cu bomba atomică.
Statele Unite l-au părăsit în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, care l-a considerat insuficient, şi au restabilit sancţiunile. Ca răspuns, Teheranul s-a eliberat în mare măsură de restricţiile asupra activităţilor sale nucleare.
În prezent, mulţi experţi estimează că Iranul este la doar câteva săptămâni distanţă de a avea suficient material fisionabil pentru a construi o armă nucleară, chiar dacă este nevoie încă de mai multe etape complexe pentru a ajunge chiar la bombă.
Joi, ghidul suprem al Republicii Islamice, ayatollahul Ali Khamenei, a calificat "absurde" acuzaţiile că ţara sa se pregăteşte să producă o bombă atomică, reafirmând că programul nuclear al Iranului este paşnic.
Actualul preşedinte american, Joe Biden, a declarat că este gata să revină la acord şi, prin urmare, să ridice din nou o parte din sancţiunile SUA, cu condiţia ca Republica Islamică să îşi reia angajamentele.
Negocierile de la Viena vizează să permită revenirea mutuală în acord.
Acestea au loc între semnatarii încă membri ai acordului (China, Rusia, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Iran), cu participarea indirectă a Statelor Unite care nu negociază faţă în faţă cu Teheranul.