Washingtonul nu va anunţa o schimbare a politicii privind utilizarea rachetelor de către Ucraina

R.S.
Internaţional / 13 septembrie

Washingtonul nu va anunţa o schimbare a politicii privind utilizarea rachetelor de către Ucraina

Statele Unite nu au în vedere să anunţe vineri o nouă politică legată de Ucraina şi de folosirea de către aceasta a rachetelor occidentale în atacuri asupra unor ţinte în Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, în timp ce ambasadorul Rusiei la ONU a avertizat ţările occidentale să nu autorizeze astfel de acţiuni despre care a spus că ar angaja NATO într-un război direct contra unei puteri nucleare, transmit agenţiile Reuters.

"Nu există nicio schimbare în poziţia noastră asupra furnizării către Ucraina a unor capabilităţi de lovire cu rază lungă de acţiune pentru a le utiliza în interiorul Rusiei", a afirmat în faţa presei purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

Declaraţia acestuia vine înaintea întâlnirii pe care o au vineri la Casa Albă preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer, la finalul căreia era aşteptată o decizie care să dea curs solicitărilor preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a fi ridicate restricţiile asupra folosirii de către Ucraina a rachetelor occidentale cu rază lungă de acţiune pentru lovituri asupra unor ţinte în interiorul Rusiei, ca soluţie tactică în încercarea de a opri înaintarea armatei ruse pe frontul din estul Ucrainei. "Nu mă aştept la niciun anunţ major în această chestiune" după întrevederea Biden-Starmer, a indicat John Kirby.

Vorbind de asemenea înaintea acestei întâlniri, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a amintit în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU avertismentul transmis joi de preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la ridicarea de către statele occidentale a restricţiilor ce împiedică Ucraina să lovească teritoriul rus cu rachete primite de Kiev ca ajutor militar în războiul cu Rusia, conform Reuters.

"Această evoluţie potenţială schimbă fundamental relaţiile noastre cu Occidentul", a remarcat ambasadorul rus. "Dacă decizia de a ridica restricţiile este într-adevăr luată, aceasta va însemna că din acel moment statele NATO vor desfăşura un război direct împotriva Rusiei. În acest caz noi vom trebui, cum bine înţelegeţi, să luăm deciziile adecvate cu toate consecinţele pe care agresorii occidentali vor trebui să le suporte", a explicat ambasadorul Nebenzia.

"Faptul că NATO va fi o parte directă în ostilităţi împotriva unei puteri nucleare, cred că trebuie să nu uitaţi asta şi să vă gândiţi la consecinţe", a încheiat diplomatul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi seară că o decizie favorabilă solicitării Kievului de a lovi teritoriul rus cu rachete occidentale ar însemna implicarea directă a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina.

El a sesizat faptul că în această chestiune nu este vorba despre autorizarea Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune, Putin afirmând că armata ucraineană nu are capacitatea tehnică de a folosi singură aceste rachete ce pot fi lansate asupra teritoriului rus numai pe baza datelor transmise de sateliţii americani sau europeni şi pot fi programate către ţintă numai cu ajutorul militarilor din ţările care furnizează aceste sisteme.

Aşadar, a concluzionat Putin, "nu este vorba despre a permite sau nu regimului ucrainean să lovească Rusia cu aceste arme, ci despre a decide dacă statele NATO sunt sau nu direct implicate în conflictul militar", iar o asemenea decizie de implicare ar schimba "însăşi natura conflictului", caz în care "vom lua deciziile corespunzătoare plecând de la ameninţările pe care ni le creează".

Întrebat despre aceste declaraţii, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a spus că Washingtonul le ia în serios. "Acesta nu este o retorică pe care să nu o fi auzit înainte", a remarcat John Kirby. Putin "s-a dovedit în mod evident capabil de o agresiune (...), deci, da, luăm acest comentarii în serios", a completat el, scrie Reuters.

Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu lansare terestră cu o rază de acţiune de 300 de km, iar Marea Britanie, rachete Storm Shadow cu lansare aeriană cu o rază de acţiune de 550 de kilometri, dar au autorizat Kievul să le utilizeze numai pentru o lovi armata rusă în teritoriile ocupate din interiorul graniţelor ucrainene recunoscute internaţional.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. SUA sa nu cedeze presiunilor neoconservatorilor de atacare a Rusiei prin proxy-ul Ucraina.

     

    Victoria Nuland si sotul ei - ambii mari papusari la ISW - institutul de studiere al razboiului - UCRAINIENI CA ORIGINE !!!, sa faca bine si sa isi bage mintile in cap si sa nu mai instige la razboi intre Europa/SUA versus Rusia pornind de la gunoaie naziste ale istoriei cum e de exemplu Ucraina, tara compusa din teritorii furate de la toti vecinii sai!  

    Nu sunt de partea Rusiei, nu sunt de partea Ucrainei, nu sunt de partea Europei sau a SUA ... sunt de partea bunului-simt comun si a pacii.  

    Initial Ucraina trebuia sa permita acele referendumuri in estul Ucrainei si sa inceteze cu atacarea armata sistematica a cetatenilor rusi din estul Ucrainei.  

    Dar prea multa nebunie demagogica si prea mult hiper-nationalism strica (da, ma refer la Ucraina).  

    Si acum dupa ce au facut rahatul praf in razboiul cu Rusia, Ucraina tremura de pofta si nerabdare sa atraga in conflictul militar Pollonia si Romania!  

    Ei bine , NU ! Nu sunt de acord pentru rahatul lor de tara compusa din teritorii de la vecini sa porneasca WW3!  

    Efectiv nu vreau si va fi cum zic eu! Nici un WW3 NU INCEPE ACUM ! 

    Vointa mea domneste peste lume si nu e cum vor unii sclavi si minioni sa fie!  

    NICI UN RAZBOI EXTINS (in afara cuplului Rusia-Ucraina) NU S-A INREGISTRAT IN 2024, IN VIITOR IN CARTILE DE ISTORIE!  

    Ban.Cher.Vali 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb