WIENERBERGER: "Tranzacţiile cu terenuri pentru rezidenţial favorizează piaţa de zidărie"

Elena Deacu
Companii #Construcţii / 19 martie 2015

"Tranzacţiile cu terenuri pentru rezidenţial favorizează piaţa de zidărie"

Creşterea semnificativă a tranzacţiilor cu terenuri pentru sectorul rezidenţial favorizează dezvoltarea pieţei de zidărie în 2015, apreciază producătorul de cărămizi Wienerberger, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Potrivit acestuia, anul trecut, domeniul rezidenţial a înregistrat o revenire importantă, atestată de tranzacţiile cu terenuri şi de numărul de autorizaţii de construcţie pentru apartamente, ambii parametri cu nivelul cel mai ridicat de după 2008.

"Cele mai recente date statistice publicate de INS indică faptul că anul trecut numărul de autorizaţii emise pentru apartamente a înregistrat o cotă de 41% în total faţă de o cotă de 29% în anul anterior. Este pentru prima dată în ultimii 6 ani când autorizaţiile emise pentru apartamente au avut o pondere mai mare de o treime din total. Totuşi, trebuie să menţionăm că specific anului 2014 şi diferit faţă de 2008 este trendul de optimizare a investiţiei în rezidenţial. Spre exemplu, suprafaţa medie/apartament, la nivel naţional, se apropia in 2008 de 100 mp, pe când în 2014 media naţională a suprafeţei/apartament a fost cu aproximativ 25% mai scăzută. Acest lucru indică o revenire la normalitate prin faptul că investiţiile realizate de dezvoltatori, chiar dacă au avut o dinamică spectaculoasă faţă de anul anterior, iau în considerare puterea de cumpărare a românilor şi posibilităţile existente pe piaţa pentru finanţarea achiziţiei unei locuinţe noi", a declarat Corneliu Fecioru, membru în Consiliul de Administraţie, Vânzări şi Marketing, Wienerberger.

Pornind de la evoluţia favorabilă a acestor elemente, piaţa de zidărie a avut o evoluţie bună în 2014, susţinută de ambele segmente de locuinţe rezidenţiale: segmentul de case uni-familiale care a avut o evoluţie relativ constantă şi cel de apartamente care a avut o dinamică accelerată.

Afacerile Wienerberger în România au înregistrat anul trecut o evoluţie pozitivă, peste media pieţei, susţinută de acoperirea cererii la nivel naţional, prin intermediul celor 3 fabrici producătoare de blocuri ceramice amplasate în judeţele Dâmboviţa, Sibiu şi Cluj, precum şi a portofoliului de produse adaptat trendurilor recente din piaţă.

La nivel de grup, Wienerberger a înregistrat în 2014 venituri record de 2,8 miliarde euro. Deşi piaţa a fost în continuare plină de provocări, veniturile au înregistrat cel mai înalt nivel din istoria companiei. Pentru 2015, Consiliul de Administraţie al Wienerberger AG se aşteaptă la o stabilizare spre o uşoară tendinţă de creştere a pieţei în Europa şi creştere în SUA.

"Creşterea semnificativă, cu 64%, a numărului de autorizaţii emise pentru apartamente în 2014 şi menţinerea la un nivel relativ stabil a segmentului de case uni-familiale determină un trend crescător pentru piaţa de zidărie şi în 2015. În plus, pe o parte din terenurile pentru rezidenţial tranzacţionate în 2014 urmează să se construiască în cursul anului 2015, cu un impact pozitiv şi asupra pieţei de zidărie. Estimăm că piaţa de zidărie va creşte în 2015 cu aproximativ 5%, fiind posibilă o depăşire a acestei cifre în funcţie de cum vor evolua condiţiile meteo pe parcursul anului", mentioneaza Corneliu Fecioru, membru în Consiliul de Administraţie, Vânzări şi Marketing, Wienerberger.

Wienerberger Sisteme de Cărămizi este producător de blocuri ceramice. Compania deţine trei unităţi de producţie la nivel local, acestea fiind cele mai moderne unităţi de acest tip din ţară. Fabricile sunt localizate în Gura Ocniţei - Dâmboviţa, Sibiu şi Tritenii de Jos - Cluj. Wienerberger, cel mai mare producător global de cărămizi, a intrat pe piaţa din România în anul 1998 şi este unul dintre cei mai mari investitori din domeniul producţiei de materiale de construcţii. Principalele produse sunt sistemele de zidărie ceramică Porotherm şi Terca. Wienerberger AG deţine poziţia de lider pe piaţa de ţiglă ceramică din Europa prin brandurile Koramic şi Tondach, şi este numărul unu pe piaţa de pavele de beton din Europa Centrală şi de Est, prin brandul Semmelrock. Wienerberger AG este unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme ţevi prin companiile Pipelife, unul dintre liderii mondiali în producţia de sisteme de ţevi de plastic şi Steinzeug Keramo, cel mai mare producător european de ţevi ceramice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb