Producătorul american de fotocopiatoare Xerox Holdings Corp. plănuieşte să lanseze oferta de preluare în valoare de 33,5 miliarde de dolari direct către acţionarii producătorului de computere personale HP Inc., după ce acesta din urmă i-a respins propunerea, considerând că "subevaluează semnificativ" compania.
Xerox a transmis o scrisoare către board-ul HP, în care arată, conform Reuters: "Avem în plan să ne adresăm în mod direct acţionarilor HP ca să le solicităm sprijinul, respectiv ca aceştia să îndemne board-ul HP să ia decizia corectă şi să profite de această oportunitate convingătoare".
Oficialii HP nu au făcut declaraţii cu privire la informaţia publicată de Reuters.
Amintim că, luna aceasta, board-ul director al HP a respins oferta de preluare primită de la Xerox, care propunea 22 de dolari pe acţiune, din care 17 dolari în numerar şi 0,137 în acţiuni Xerox pentru fiecare titlu HP. De menţionat că HP a acuzat Xerox că utilizează "cuvinte şi acţiuni agresive" ca să forţeze o posibilă combinare a celor două companii "în termeni oportunişti", fără să furnizeze informaţii adecvate.
Acum, Xerox a subliniat în scrisoare: "Deşi s-ar putea să nu apreciaţi tactica noastră «agresivă», nu vom prezenta scuze pentru acestea".
Săptămâna trecută, Xerox a ameninţat că ar putea lansa o ofertă ostilă, dacă HP nu va accepta "o discuţie amicală cu privire la prezentarea documentelor sale contabile", în vederea unei tranzacţii de preluare.
Totuşi, după ce a respins oferta, HP a lăsat uşa deschisă pentru un acord de fuziune cu Xerox, recunoscând potenţialele beneficii ale unei asemenea tranzacţii.
După ce Xerox a lansat oferta de preluare, investitorul activist Carl Icahn a cumpărat o participaţie de 1,2 miliarde de dolari la HP şi a făcut presiuni pentru fuziunea cu Xerox, susţinând că unirea celor două companii le-ar putea aduce profituri mari investitorilor.
Icahn, care avea o participaţie de 10,6% din Xerox, deţine acum şi 4,24% din HP. "Consider că fuziunea este o operaţiune care nu presupune vreun efort", a spus Icahn, citat de Wall Street Journal, adăugând: "Cred cu tărie în sinergiile acestei afaceri".
Miliardarul a mai declarat că echipa sa e cu ochii pe HP încă de la sfârşitul lunii februarie şi a cumpărat acţiuni ale acestei companii de la finele lui aprilie până la mijlocul lunii august, deşi nu a avut în minte o înţelegere cu Xerox când a început să acumuleze titlurile.
Potrivit lui Icahn, o companie combinată este în interesul acţionarilor ambelor societăţi, având în vedere potenţialul realizării de economii de costuri şi de a comercializa un portofoliu mai echilibrat de oferte de imprimante.
Dacă societăţile s-ar combina, acţionarii HP ar deţine 48% din entitatea astfel creată.
HP a luat naştere în 2016, prin divizarea gigantului Hewlett-Packard în HP Inc., divizia care produce PC-uri şi imprimante, şi HP Enterprise, unitatea care a regrupat operaţiunile de cloud computing şi servere. Potrivit CNN, HP a surprins investitorii cu creşterea rapidă pe care mulţi nu o credeau posibiliă după separarea de HP Enterprise. Luna trecută, compania a anunţat că va tăia între 7.000 şi 9.000 de posturi până în 2020.