Actualizare - Emmanuel Macron: "Viitorul Europei va depinde foarte clar şi de capacitatea noastră de a dezvolta echilibrat relaţiile cu China"
Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat luni, în faţa omologului său chinez Xi Jinping, la începutul vizitei sale de stat în Franţa, pentru "reguli echitabile pentru toţi" în schimburile comerciale între Europa şi China...Citeşte mai mult...
---
Actualizare - Xi Jinping: UE şi China trebuie să-şi consolideze coordonarea strategică şi să rămână partenere
Preşedintele chinez Xi Jinping a pledat luni, la Paris, ca ţara sa şi Uniunea Europeană să-şi consolideze "coordonarea strategică" şi să rămână "partenere", în pofida diferendurilor multiple, de la comerţ la Ucraina, relatează AFP.
Şeful de stat chinez a făcut aceste declaraţii la începutul unei întâlniri trilaterale la Palatul Elysee cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
"În calitate de puteri mondiale importante, China şi UE trebuie să rămână partenere, să continue dialogul şi cooperarea, să aprofundeze comunicarea strategică, să întărească încrederea reciprocă strategică, să-şi consolideze consensul strategic şi să treacă la o coordonare strategică", le-a spus Xi Jinping interlocutorilor săi.
El a pledat ca acest lucru să se producă de "o manieră care să promoveze dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor China-UE şi să aducă în permanenţă noi contribuţii la pace şi dezvoltare în lume", a adăugat el.
UE consideră oficial China un stat partener, dar şi un concurent şi un rival sistemic, notează AFP.
Relaţiile între Beijing şi Bruxelles s-au tensionat şi mai mult odată cu declanşarea, în 2023, de către Uniunea Europeană, a unei anchete asupra subvenţiilor chineze pentru maşinile electrice.
În plus, China a fost criticată de occidentali şi în speciali de europeni pentru poziţia în dosarul ucrainean. Chiar dacă face apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, ea nu a condamnat niciodată public Rusia.
Chiar dacă aceste diferende rămân, Beijingul percepe în general Bruxellesul drept un partener mai stabil şi mai previzibil decât SUA, care şi-au înmulţit în ultimii ani restricţiile comerciale şi declaraţiile ostile faţă de China.
"Sperăm că relaţiile sino-franceze şi sino-euopene se vor întări reciproc şi se vor dezvolta împreună", le-a transmis Xi Jinping lui Emmanuel Macron şi Ursulei von der Leyen.
---
Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns luni, la Palatul Elysee, întâlnire care reprezintă începutul oficial al vizitei sale de două zile în Franţa, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări, relatează Reuters.
El a fost întâmpinat de preşedintele Emmanuel Macron în curtea palatului prezidenţial, unde a fost desfăşurată garda de onoare. Macron a declarat la sosirea omologului său că vor discuta despre Ucraina şi Orientul Mijlociu şi că este esenţială coordonarea lor în aceste chestiuni. La rândul său, Xi a spus că ţara sa vede Europa ca pe o prioritate a politicii sale externe.
Cei doi lideri urmează să aibă o întâlnire în prezenţa preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, venită pentru a aborda subiectul numeroaselor diferenduri comerciale cu Beijingul.
Xi Jinping se află în regiune pentru prima dată în cinci ani, într-un moment de tensiuni comerciale tot mai mari, în care UE investighează mai multe industrii chineze, între care exporturile de vehicule electrice, iar Beijingul investighează importurile de coniac din Franţa.
1. Cistigatorul
(mesaj trimis de esop în data de 06.05.2024, 14:27)
Nu cu multa vreme in urma Europa nici macar nu exista printre marile puteri ale lumii .SUA si Rusia decideau in sfera lor de influenta totul .Acum ne aflam in alta etapa .SUA are mari probleme la ea acasa ba chiar si in Ucraina si Orientul mijlociu .China are si ea imense probleme economice ca si Rusia dealtfel .Singura entitate care deja a alocat prin PNRR sute de miliarde de euro ce va fi continuat cu alte sute de miliarde sau care aloca ,chiar acum, pentru inarmare aproape de la zero (vechile capacitati au fost distruse in Ucraina)alte sute de miliarde este UE .UE are si sansa dea reconstrui Ucraina acolo unde alte sute de miliarde de euro vot fi parte .China vine si ofera UE intreaga ei piata de desfacere evident fiind taxele extrem de mici ce vor fi parte a intelegerii .NATO european capata si el forta si isi aduga Finlanda si Suedia .Numai Germania aloca in prima faza 100 de miliarde de euro pentru inarmare .Cistigatoarea absoluta este UE .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 20:42)
1. Nu cu multa vreme in urma, inainte de criza din 2008, Europa avea cel mai mare PIB din lume, mai mare decat al SUA.
2. Parteneriat cu China inseamna sa ne ia tehnoligia si stiinta (facultatile din UK erau pline de studenti chinezii) pe care apoi sa le intoarca impotriva noastra.
Chinezii au fost primiti in companie, apoi au fost promivati dupa care au primit un loc in Consiliul de Administrative, iar acum vor sa schimbe conducerea Companiei. Astia sunt chinezii si ma intreb cat timp le mai trebuie europenilor ca sa inteleaga asta.
Chinezii sunt mult mai periculosi decat rusii,iar procesul de indepartare a chinezilor din Companie a inceput de ceva timp.
Sper ca occidentul sa fi invatat lectia si pe viitor sa fie mai atent la ceea ce ingrasa ca s-ar putea sa fie inghitit.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 21:36)
Trebuie sa tii cont de Brexit si atunci poti compara in mod real .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 15:11)
XI joaca la 2 capete, si cu rusii si cu vestul. Cred ca nu mai e sigur pe victoria lui Putler si nu vrea sa cada de fraier. O sa zica la sfarsit, ei noi am vrut relatii bine cu toata lumea.. Bullshit. Acum s-a intors placa la chinezi.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 16:06)
XI cumpara energie ieftina de la rusii cu care functioneaza toata industria sí poate sa mentia preturile mai jos decat restul. Restul continentului cumparand produsele ieftine din China ajuta agresorul Putin in "operatiunea speciala". E foarte greu sa ramai neutru, cand China este exportatorul nr.1 in lume. Sa va uitati la eticheta cand faceti cumparaturi.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 20:23)
si la energia livrata din spatele etichetei…
caci nimic sub eticheta nu se poate face fara energie…
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2024, 17:08)
oricum impulsul de credit Chinez e PMIul cu lag al Germaniei …
s c c r e t
4. fără titlu
(mesaj trimis de cm în data de 07.05.2024, 01:26)
Foarte grav: contramanipularii.wordpress.co m/2024/05/06/urmatoarea-plande mie
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 07:17)
Ținejul ping pong a vrut să fie dur și-a rămas fără piețe. Plandemia e subiect de propagandă sovietică pentru mononeuronați
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 07:58)
in pofida diferendelor Ucraina-Rusia, relatia China-UE va reprezenta o axa de putere economica si politico-diplomatica deosebit de puternica la nivelul deceniilor urmatoare si la nivelul acestui secol si urmatorului secol.
continuarea proiectului Drumului Matasii va aduce noi salturi economice masive pentru economiile ambelor poli de putere mondiala
UE sa inceteze sa mai inghita gogoritele cu izolarea mondiala a Chinei, e in beneficiul propriu pentru UE!
Ban.Cher.Vali
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 08:38)
Boicot chinezarii! Luati numai made in RO, UE, US, Japonia.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 11:47)
Serios ??? Găsești peste tot produse made in RO, UE, US, Japonia ? Nu este gospodărie pe mapamond să nu aibă ceva Made in China. Încă ceva, să nu uităm de episodul EVER GIVEN pe canalul Suez din 2021, se jelea coana Europa , și nu numai, ca nu mai ajungeau navele la timp.