XTB România: Evenimentul de halving al Bitcoin va avea loc maine

S.B.
Macroeconomie / 11 mai 2020

Evenimentul de halving al Bitcoin va avea loc maine

În urma depăşirii pragului de 9.500 de dolari, cumpărătorii Bitcoin au continuat să domine şi au reuşit să ducă preţul peste 10.000 de dolari, pentru prima dată din februarie. Pe fondul efectelor devastatoare ale pandemiei de COVID-19 asupra economiei globale, această performanţă părea greu de crezut în urmă cu doar o lună. Aşadar, atingerea pragului de 10.000 de dolari ar putea fi considerată o reuşită.

Cu toate acestea, preţul a căzut în intervalul de 9.000 de dolari. Creşterea recentă a survenit înaintea unui eveniment tehnic important. Pe 12 mai 2020, tehnologia blockchain, pe care se bazează Bitcoin, va experimenta cel de-al treilea fenomen de halving (înjumătăţirea numărului de monede obţinute prin minare) de la începutul reţelei în 2009, se arată într-o analiză a casei de brokeraj XTB, a 4-a cea mai mare casă de brokeraj de FX şi CFD-uri din lume şi cea mai mare din Europa Centrală şi de Est.

Persoanele care se ocupă cu producerea de monede (minerii) sunt răsplătiţi cu o anumită cantitate de monede Bitcoin de fiecare dată când se formează un bloc (aproximativ la fiecare 10 minute). În momentul lansării Bitcoin, aceştia primeau o recompensă de 50 de monede pe bloc. Odată la fiecare 210 mii de blocuri (aproximativ la fiecare 4 ani), recompensa pe bloc este înjumătăţită şi va continua să fie înjumătăţită până când recompensa pe bloc va atinge 0 (în jurul anului 2140). Deocamdată, recompensa pe bloc minat este de 12,5 monede şi va scădea la jumătate din 12 mai, la 6,25 monede pe bloc.

Înjumătăţirile anterioare s-au produs în 2012 şi 2016. Acestea au fost urmate de creşteri consistente ale preţului Bitcoin-ului. Înjumătăţirile sunt în general factori de creştere pentru criptomonede.Înjumătăţirea Bitcoin ilustrează motivul pentru care a atras atât de multe investiţii până acum. Spre deosebire de monedele fiat precum dolarul american (peste 2 trilioane de dolari au fost creaţi de Rezerva Federală doar în 2020) numărul de Bitcoin existent are o limitare clară, iar evenimentele de diluare masivă sunt fundamental imposibile.

"Cele două fenomene de halving din trecut au fost urmate de creşteri majore ale preţului Bitcoin. Totuşi, performanţele istorice nu reprezintă nicio garanţie cu privire la modul de evoluţie din viitor, în pofida similitudinilor. Contextual actual este diferit faţă de cele din 2016 sau 2012. Aprecierea amplă a preţului din 2017 a adus activul în centrul atenţiei, atrăgând atât interesul altor clase de investitori, cei instituţionali, dar şi a autorităţilor. În plus, pe măsură ce tranzacţionarea de Bitcoin a devenit mai răspândită prin intermediul pieţelor futures, speculatorii au devenit tot mai prezenţi în piaţă, încercând să profite de modificările ample şi rapide de preţ. Toate aceste elemente au modificat total construcţia pieţei, iar noua realitate şi-ar putea spune cuvântul de această dată. În acest moment, investitorii nu par la fel de încrezători în evoluţia monedei digitale, aspect confirmat de cea mai recentă depreciere care a "şters" aproape 1.000 de dolari din preţ în doar o oră. Un obiectiv important care ar putea ridica încrederea investitorilor se află la 10 mii de dolari, nivel psihologic, care a limitat perspectivele de avans ale cotaţiei începând din a doua jumătate a anului 2019. O depăşire sustenabilă a acestui prag i-ar putea motiva pe cumpărători să vizeze zone mai înalte", explicăRadu Puiu, Research Analyst în cadrul XTB România.

"Interesul suscitat de modificarea recompensei pentru operaţiunile de procesare în cadrul reţelei a fost unul foarte larg, susţinut în acelaşi timp de preocuparea referitoare la situaţia economiei reale şi a paşilor neconvenţionali adoptaţi de băncile centrale majore. Cu toate acestea, aprecierea foarte pronunţată (161%, de la un minim de 3.850 de dolari pe 13 martie pe Bitstamp la 10.074 de dolari pe 7 mai) a generat un risc major de ajustare corectivă, care s-a şi materializat recent, preţul fiind sub 9.000 USD în prezent. Cu toate că, pe termen lung, atenţia oferită activelor alternative precum monedele virtuale ar putea creşte în condiţii de incertitudine socială şi economică ridicată, variaţiile de preţ pe termen scurt ar putea fi surprinzătoare pentru cei care aşteaptă un răspuns euforic la depăşirea "hotarului" de înjumătăţire a recompensei activităţii de "mining" al bitcoin," este de părere, la rândul său, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bitcoin-ul e doar un joc virtual.

    Nu as cumpara un bitcoin nici daca m-ai bate cu ranga.  

    Nu as accepta gratuit un bitcoin nici daca m-ai ruga in genunchi.  

    E o imensa gluma. Nu e moneda.  

    1. Parca piata de capital nu e la fel

    Daca banii, fizici mai ales, obligatiunile, acțiunile, aurul, au o acoperire in spate, niste active concrete, niste garantii de stat ; - bitcoin nu are absolut nicio garantia si e foarte expus atacurilor cibernetice.

    Singurele posibilitati pentru monedele virtiale sunt sa aiba niste garantii fizice in spate, monede cotate forte, aur, - pe care poti oricand sa le iei can renunti la moneda virtuala.

    Restul sunt povesti din care unii castiga bani. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb