Yannis Stournaras:"BCE nu va stopa curând achiziţiile de obligaţiuni"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 noiembrie 2016

Yannis Stournaras:"BCE nu va stopa curând achiziţiile de obligaţiuni"

Este "mult prea devreme" să vorbim despre oprirea achiziţiilor de obligaţiuni de către BCE, a afirmat Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), într-un interviu acordat Bloomberg.

Politica monetară va continua să fie relaxată până când inflaţia se va apropia de ţinta BCE, iar în cazul Greciei perioada cea mai dificilă s-a încheiat, a declarat Stournaras, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat: "Va fi o perioadă îndelungată până când ţinta de inflaţie a Băncii Centrale Europene va fi îndeplinită, astfel încât este mult prea devreme să vorbim despre o reducere graduală a măsurilor de stimulare".

Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%, însă inflaţia în zona euro a fost sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul la petrol s-a redus semnificativ.

Politica monetară a avut o contribuţie destul de substanţială la creşterea ratei inflaţiei în Europa, iar ritmul de creştere al economiei este mai ridicat decât în ultimii ani. BCE şi-a îndeplinit obiectivul, chiar dacă "uneori există nervozitate pe pieţe, care aşteaptă rezultate imediate", a explicat guvernatorul Băncii Centrale a Greciei.

În 8 decembrie, Consiliul guvernatorilor BCE va decide dacă va extinde programul dincolo de martie 2017, în pofida speculaţiilor de pe pieţele de obligaţiuni cu privire la o eventuală reducere progresivă a achiziţiilor de active derulate de BCE. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut uşor în octombrie, până la 0,5%, de la 0,4% în septembrie, arată datele publicate recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În 8 decembrie, BCE va anunţa şi noile estimări privind inflaţia în perioada 2017 - 2019.

"Consiliul guvernatorilor BCE nu a discutat încă dacă rata inflaţiei va fi lăsată să depăşească ţinta BCE pentru o perioadă de timp, după ce atinge obiectivul de 2%", a declarat Stournaras.

Consiliul guvernatorilor ar urma să decidă luna viitoare dacă va fi extins programul de relaxare cantitativă, în valoare de 1.700 miliarde de euro (1.800 miliarde de dolari) dincolo de actualul termen limită, în martie 2017. Economiştii se aşteaptă ca BCE să nu adopte noi măsuri de stimulare a economiei la următoarele şedinţe de politică monetară.

Referindu-se la economia Greciei, oficialul a dat asigurări că perioada cea mai dificilă s-a încheiat, iar situaţia fiscală şi macroeconomică este acum mult mai bună decât în urmă cu un an. Deşi băncile sunt bine capitalizate şi au suficiente provizioane, marea problemă o reprezintă reducerea nivelului creditelor neperformante (NPL).

Grecia este foarte aproape de a ajunge la un nivel sustenabil al datoriei şi nu cred că măsurile necesare pentru a îndeplini acest obiectiv sunt atât de severe, a afirmat Stournaras. În condiţiile în care anul viitor sunt programate alegeri în principalele economii din UE, inclusiv Germania şi Franţa, cu cât se ajunge mai repede la o decizie privind datoria Greciei, cu atât mai bine, a subliniat guvernatorul Băncii Centrale a Greciei.

Cu o datorie publică echivalentă cu 175% din Produsul Intern Brut, cel mai mare nivel din zona euro, şi după trei acorduri internaţionale de asistenţă, Grecia speră că creditorii săi îi vor oferi o serie de măsuri concrete de reducere a datoriei până la finele acestui an. După prezentarea acestor propuneri, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană vor putea să elaboreze o serie de analize privind sustenabilitatea poverii datoriei Greciei.

Directorul ESM, Klaus Regling, a declarat recent că Grecia ar putea obţine "foarte rapid" măsuri pe termen scurt de reducere a datoriei, dacă implementează reformele convenite în programul de asistenţă. De asemenea, Regling a mai spus că Grecia ar putea reveni pe pieţele de obligaţiuni anul viitor, dacă respectă termenii acordului de asistenţă.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb