Grupul Google a depăşit din nou compania Apple în clasamentul mondial al brandurilor, în care apar pentru prima dată, între primele cinci, mărcile YouTube şi Wikipedia, a anunţat recent un studiu, citat de NewsIn. Sondajul anual realizat de revista online de marcă brandchannel.com oferă uneori rezultate controversate, cum a fost cazul în anul 2004, atunci când postul arab de televiziune a fost numit al cincilea brand mondial ca importanţă. Cei 3.625 de experţi în branding şi studenţi în domeniu au votat în mod surprinzător, oferind unor firme relativ noi statutul de vedetă atunci când au fost întrebaţi: "Care brand a avut cel mai mare impact asupra vieţii noastre în 2006?".
Motorul de căutare Google a ocupat locul întâi pentru al doilea an consecutiv, depăşind grupul Apple, care din nou a ocupat poziţia a doua. Într-un mod mult mai surprinzător, site-ul specializat în schimbul de conţinut video YouTube, care a fost achiziţionat în octombrie 2006 de Google, a ocupat poziţia a treia. Enciclopedia online Wikipedia a urcat pe locul patru, depăşind gigantul lanţ de cafenele Starbucks, care a ocupat poziţia a cincea.
"Debutul impresionant al acestor branduri noi, YouTube pe locul trei şi Wikipedia pe patru, indică un trend mult mai extins, şi anume creşterea impactului mărcilor online bazate pe distribuţia de conţinut creat de utilizatori", a declarat editorul revistei, Anthony Zumpano, într-un comunicat. Printre alte branduri ce au ocupat locuri fruntaşe se numără site-ul de chat online MySpace, deţinut de News Corporation, care a ocupat locul 15 şi postul de televiziune Al Jazeera care, după lansarea în noiembrie 2006 a versiunii în limba engleză, a ocupat poziţia a nouăsprezecea, după ce în 2005 căzuse pe locul 25.
Acest sondaj nu ia în considerare valoarea de piaţă a brandului, conform căreia compania Coca-Cola ar ocupa poziţia întâi şi nici nu întreabă persoanele chestionate dacă acest impact a fost pozitiv sau negativ.
Brandchannel împarte sondajul şi pe regiuni. În America de Nord clasamentul este uşor diferit, locul întâi fiind ocupat de Apple, urmat de YouTube, Google, Starbucks şi Wikipedia. Pentru Europa, primele poziţii ale clasamentului sunt ocupate de companii regionale, grupul suedez producător de mobilă Ikea detronând producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia, care a căzut pe locul trei. Locul doi este ocupat de Skype, pe locul patru se plasează compania de modă Zara, iar pe locul cinci se regăseşte firma de încălţăminte de sport Adidas. Clasamentul este dominat de companii regionale şi în regiunea Asiei, primele cinci locuri fiind ocupate de brandurile Sony, Toyota, HSBC, Samsung şi Honda.