ZĂCĂMÂNT IMPORTANT DE GAZE DESCOPERIT DE LUKOIL ŞI ROMGAZ Chifu: "Gazul este important să ajungă în România"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 octombrie 2015

Chifu: "Gazul este important să ajungă în România"

Companiile Lukoil, PanAtlantic şi Romgaz au anunţat, ieri, că au descoperit un zăcământ important de gaze pe platforma continentală a României, în perimetrul Trident din Marea Neagră. În conformitate cu datele seismice, suprafaţa zăcământului poate atinge 39 kilometri pătraţi, iar rezervele, care urmează să fie confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, conform unui comunicat al Romgaz.

Iulian Chifu, preşedintele Conflict Analysis and Early Warning Center, ne-a declarat: "Descoperirea confirmă potenţialul mare al Mării Negre în privinţa rezervelor de gaze. Important este să vedem cine valorifică, în final, acest gaz şi dacă exploatarea este fezabilă din punct de vedere comercial. De asemenea, este important şi ce tehnologii pot fi folosite ca să transportăm gazele la ţărmul românesc şi să nu ne trezim că acestea ajung în Crimeea sau în altă parte dacă se construieşte un terminal de lichefiere. Descoperirea Lukoil şi Romgaz se află la o distanţă destul de mare de ţărmul românesc, de 170 km. Trebuie văzut cum şi-a calculat concernul condus de Lukoil să îşi aducă gazele pe uscat".

Faptul că Lukoil este implicată într-un proces complicat cu rafinăria sa în România poate reprezenta o problemă, dar care nu este de nesurmontat, în opinia domnului Chifu, care însă, a subliniat: "Lukoil deţine legal perimetrul din Marea Neagră, iar ruta de transport va fi dictată de raţiuni economice, nu politice.

Romgaz, o companie importantă a statului român, este implicată în proiect. Trebuie să privim cu deschidere problema, pentru că Lukoil este o companie privată, care deţine o rafinărie în ţara noastră, iar deciziile se iau în mod pragmatic, nu politic".

Surse apropiate situaţiei ne-au declarat că încă nu s-a luat o decizie privind modul în care vor fi transportate gazele şi că după încă minim trei ani de explorări poate fi confirmat potenţialul comercial al descoperirii, care va lua în calcul şi costurile cu transportul.

Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate, în calitate de operator, de compania Lukoil Overseas Atash BV (care este deţinută în proporţie de 100% de Compania Publică pe Acţiuni Lukoil) în baza Acordului de Concesiune încheiat cu Guvernul României. În acest moment, cota de participare în Acordul de Concesiune este Romgaz S.A. - 10%, LUKOIL - 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd. - 18%, conform comunicatului Romgaz.

Adâncimea apei în cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctuează de la 300 la 1200 metri. Suprafaţa perimetrului este de 1.006 kilometri pătraţi.

Sonda LIRA - 1X este situată la aproximativ 170 km (90 mile marine) de la ţărm, adâncimea apei fiind de aproximativ 700 metri. Sonda a fost forată până la adâncimea de 2.700 metri (8.858 picioare), cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin "Development Driller II", aparţinând companiei Transocean Ltd, mai precizează comunicatul. La finalizarea lucrărilor de foraj, sonda a fost trecută în conservare, în vederea efectuării lucrărilor ulterioare de evaluare a zăcământului LIRA.

Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obţinute în timpul forajului, precum şi ale investigaţiilor geofizice, sonda LIRA - 1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri.

Oficialii Romgaz au mai spus că programul lucrărilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice şi forajul pe zăcământul LIRA a unei sonde de explorare şi evaluare, în vederea confirmării volumului descoperirii şi a confirmării potenţialului de hidrocarburi.

Virgil Metea, directorul general al Romgaz, a declarat că pentru companie parteneriatul în explorarea platformelor din Marea Neagră reprezintă o direcţie nouă de dezvoltare a afacerii, precum şi a portofoliului de zăcăminte.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Spuneti-i asta lui Tradiceanu !

    1. pun pariu ca si aceasta bogatie naturala se va duce la straini.

      nu santem in stare de nimic. 

    Un mai mare distrugator de tara ca basescu si guvernul lui,inca nu a fost,cu toate ca,din ce s-a vazut,cand a fost de furat si distrus s-au unit excroci din toate partidele politice.DNA ne arunca praf in ochi,in loc sa se ocupe de marile excrocheri.

    1. da, s-a vazut ca basescu era rusofil!!!

      ma, cine-i prost, ramane o viata la fel 

      vezi ca daca nu esti sigur pe afirmatiile tale te ridica DNA-ul pt nesiguranta :)

    Singurul proprietar al resurselor naturale ale tarii este poporul roman. Acei care exploateaza, oricare ar fi ei, sunt doar chiriasi. Orice alta intelegere, ori de cine ar fi facuta, este nelegala!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb