Autoritatea de Concurenţă din Elveţia a anunţat deschiderea oficială a unei investigaţii în cazul a peste 10 bănci bănuite că ar fi manipulat ratele de referinţă LIBOR ("London Interbank Offered Rate") şi TIBOR ("Tokyo Interbank Offered Rate") pentru anumite monede, relatează sursele de presă. Investigaţia a pornit de la un bancher care s-a auto-denunţat, punând la dispoziţia investigatorilor e-mailuri "extrem de sensibile" pentru băncile vizate de ancheta. Aceasta este cea mai complexă anchetă din istoria Comisiei elveţiene de concurenţă şi se estimează că ancheta ar putea dura doi ani, investigaţia având ramificaţii în Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada şi Uniunea Europeană. LIBOR si TIBOR sunt utilizate în calculul dobânzilor la împrumuturile în dolari, lire sterline, franci elveţieni şi respectiv yeni japonezi.
Cele două mari bănci elveţiene UBS şi Credit Suisse ca şi instituţii financiare străine (Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Citigroup Inc, Deutsche Bank Aktiengesellschaft, HSBC Holdings plc, JP Morgan Chase & Co, Mizuho Financial Group Inc, Rabobank Group NV, RBS Group PLC, Societe Generale SA, Sumitomo Mitsui Banking Corporation) sunt vizate de anchetă, care va analiza şi efectele unui asemenea comportament pe piaţa Elveţiei", se arată în comunicatul Comisiei de Concurenţă din Elveţia.
Desi a fost deschisa abia vineri, comisarii de concurenta elvetieni aveau informatii inca de la inceputul anului 2011 ca bancile manipuleaza LIBOR si TIBOR in urma unui e-mail de la cel care s-a autodenuntat. Autodenuntul trimis Comisiei de Concurenta cuprinde e-mailuri extrem de sensibile pentru bancherii vizati de ancheta, emailuri datand inca din 2006.
Autoritatea de supraveghere bancară din Europa va deschide propria investigaţie.