ZECE MILIOANE DE EURO AR PUTEA REVENI LA STAT ANRP vrea să recupereze banii din executări ilegale

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2013

George Băeşu, noul şef ANRP

George Băeşu, noul şef ANRP

Gheorghe Piperea: "Dacă executările au fost anulate în instanţă, se poate pune problema responsabilităţii patrimoniale a tuturor celor implicaţi"

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) vrea să recupereze, în instanţă, sumele încasate ilegal prin executări judecătoreşti, care ar putea ajunge la aproximativ 10 milioane de euro.

Autoritatea vizează executările silite iniţiate de foşti proprietari pentru care procedura administrativă de des-păgubire nu fusese finalizată.

ANRP a cerut recuperarea banilor în baza unor sentinţe definitive şi irevocabile prin care au fost anulate actele de executare silită întocmite fără temei legal de către executori.

"Dacă executările au fost anulate în instanţă, atunci se poate pune problema reponsabilităţii patrimoniale a tuturor celor implicaţi: executori, avocaţi, notari", ne-a explicat avocatul Gheorghe Piperea.

Suma pe care Autoritatea trebuie să o recupereze, în prima fază, este de aproximativ 300.000 lei, din care o parte reprezintă cheltuieli de executare silită şi onorarii avocaţi.

Însă Autoritatea aşteaptă soluţionarea hotărârilor judecătoreşti în alte 133 de cazuri similare, care vizează suma de peste 46.000.000 lei.

ANRP consideră că foştii proprietari care au primit decizii ale Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) nu pot trece la executare, întrucât legea îi obligă să aştepte finalizarea procedurilor administrative, adică emiterea unui titlu de plată sau de conversie de către ANRP.

La începutul lunii noiembrie, conducerea ANRP a atras atenţia, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ), în legătură cu modul în care sunt puse în executare acte juridice care nu au valoare de titluri executorii. Autoritatea arăta că, atunci când vor pierde în instanţă, unii dintre beneficiarii executărilor vor ajunge în situaţia de a înapoia sumele obţinute, inclusiv cheltuielile de executare silită şi onorariile avocaţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb