Zi fierbinte pentru PNL

Ziarul BURSA #Politică / 27 mai 2014

Zi fierbinte pentru PNL

Ieri a fost o zi esenţială pentru Partidul Naţional Liberal în acest an electoral. Biroul Permanent Naţional al Partidului, în frunte cu Crin Antonescu, a demisionat, asumându-şi în acest fel eşecul de la alegerile europarlamentare, unde au obţinut 15% din voturi, sub 25% cât previzionaseră. Klaus Iohannis a fost primul care şi-a anunţat demisia din funcţia de prim vicepreşedinte PNL.

Tot în cursul zilei de ieri, PNL a anunţat că va ieşi din ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentur Europa) şi va adera la Partidul Popular European.

Biroul Permanent Naţional l-a dat afară ieri pe Călin Popescu Tăriceanu din Delegaţia Permanentă, liderii PNL acuzându-l de trădare pentru PSD. Tot ieri, Radu Stroe a fost exclus din PNL.

Crin Antonescu a declarat ieri că liderii PNL au decis orice colaborare cu PSD, în schimb Vasile Blaga, preşedintele PDL, nu exclude o colaborare cu PNL.

Încă de duminică seară, PSD a curtat PNL pentru refacerea USL, fără Crin Antonescu la conducerea partidului. Premierul Victor Ponta a declarat că liderii PSD sunt dispuşi să se aşeze la masă cu liderii PNL care doresc refacerea USL, spunând că ar trebui să plătească cei care au jucat la poker soarta Uniunii şi au pierdut la cacealma.

Update 16:26 Blaga: "Întâlnire PDL-PNL, mâine după-amiază, la Parlament"

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat astăzi, după o şedinţă informală a conducerii partidului, că reprezentanţii formaţiunii politice se vor întâlni mâine, la ora 17, la Parlament, cu cei ai PNL, pentru o primă rundă de negocieri vizând o alianţă între cele două partide, informează surse din presă.

Conducerea PDL a avut astăzi o discuţie informală în care a evaluat situaţia şi posibilităţile de "coagulare a dreptei", pe care democrat-liberalii "nu le-au exclus niciodată". Blaga a că PDL şi PNL sunt principalele forţe de dreapta din România şi că într-o construcţie politică "prima dată participă cele mai importante partide de dreapta".

PDL va avea mâine o şedinţă a Biroului Permanent Naţional (BPN), iar luni şedinţa Colegiului Director, a mai spus Blaga, adăugând că, după discuţia de azi, democrat-liberalii au ajuns la concluzia că trebuie să aibă o primă discuţie cu PNL.

"Am ajuns la concluzia că vom purta discuţii şi trebuie să avem discuţii cu PNL. PDL şi PNL sunt principalele forţe de dreapta din România şi o să avem o primă discuţie în acest sens mâine, la ora 17, la Palament", a declarând Blaga, menţionând că la discuţia cu PNL vor participa domnia sa, Gheorghe Flutur (secretarul general al partidului), prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu şi trei vicepreşedinţi ai PDL.

Întrebat despre varianta în care PNL ar condiţiona discuţiile cu PDL de susţinerea la alegerile prezidenţiale a lui Crin Antonescu, Vasile Blaga a răspuns: "Niciodată când porneşti de la nume nu ajungi la nicio concluzie şi ştiu asta şi colegii liberali. Hai să discutăm deocamdată, să vedem cum reprezentăm o puternică opoziţie la PSD şi în cele din urmă vom ajunge, desigur, şi la nominalizări".

Chestionat dacă PMP va fi invitat la discuţii viitoare (având în vedere că Elena Udrea a postat pe Facebook un mesaj potrivit căruia PMP acceptă orice iniţiativă de unificare a dreptei), Blaga a replicat: "Hai să discutăm deocamdată între principalele formaţiuni de opoziţie şi cei care vor dori să vină lângă noi".

Democrat-liberalul şi-a exprimat convingerea că, la un moment dat, şi Mihai Răzvan Ungureanu va dori să discute cu partidele de dreapta pentru un proiect comun: "Într-o construcţie, prima dată participă cele mai importante forţe ale dreptei".

Politicianul a mai afirmat că delegaţia PDL care va discuta mâine cu PNL va merge "cu mandatul de a începe primele discuţii".

Şi PNL are programată, tot mâine, de la ora 14, o reuniune a Delegaţiei Permanente.

Astăzi, preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, s-a aflat la sediul PNL pentru discuţii cu preşedintele demisionar al liberalilor, Crin Antonescu, privind unele variante de asociere a dreptei după scorul slab înregistrat la alegerile europarlamentare.

După întrevedere, Ungureanu a declarat că discuţiile sunt într-o fază incipientă şi nu este vorba despre fuziuni, făcând apel la liderii politici să fie "decenţi".

"Mişcarea Populară este gata să facă parte din orice proiect al dreptei unite. Mai mult, acceptă orice iniţiativă de unificare indiferent din partea cui vine. Va susţine chiar orice candidat care poate să învingă candidatul PSD, fără să importe din ce partid face parte. Dar având în vedere momentul de faţă şi câteva discuţii care deja au fost purtate, eu cred că partidele de centru dreapta nu se vor uni. Nu până la alegerile din toamnă. Sunt prea mari resentimentele personale ale liderilor şi prea slabe caracterele pentru a le depăşi, fie şi în ideea măreaţă de a învinge PSD-ul la prezidenţiale. În plus, incapacitatea politicienilor de a genera un proiect comun este dublată de frustrările şi parti pris-urile jurnaliştilor şi analiştilor de dreapta, care fac exact ce critică la liderii politici: unitatea dreptei, dar cum vrem noi şi în jurul cui vrem noi. De aceea, ca unul dintre foarte puţinii care chiar au încercat concret şi încearcă şi acum să realizeze o coaliţie a forţelor anti PSD, vă spun că nu mai cred că este posibil. Poate o înţelegere punctuală pentru turul doi al prezidenţialelor. Merge şi aşa, până la urmă, dar măcar hai să vedem fiecare bârna din ochiul propriu înainte de a vedea paiul din ochiul celulilalt!", a scris Elena Udrea pe pagina domniei sale de Facebook.

---

Update 13:33 PDL, în şedinţă despre o posibilă alianţă cu PNL

Liderii PDL s-au întrunit astăzi în şedinţă, ca să discute despre o posibilă alianţă cu PNL, pentru unificarea dreptei politice autohtone, forma alianţei nefiind deocamdată cunoscută, informează surse din presă.

Conducerea PDL s-a reunit deja, tot astăzi, pentru a analiza posibilitatea formării unei alianţe anti-PSD.

---

Crin Antonescu a demisionat din fruntea PNL

Tăriceanu, dat afară din Delegaţia Permanentă

Ludovic Orban va candida la preşedinţia PNL la congres

Premierul Victor Ponta spune că, pentru eşecul PNL, ar trebui să plătească cei care au jucat la poker soarta USL şi au pierdut la cacealma

---

Crin Antonescu a plecat ieri din fruntea PNL, precizând că Biroul Permanent Naţional (BPN) al PNL, care a demisionat, va asigura conducerea până la Congres. El a spus că Delegaţia Permanentă pentru stabilirea datei şi ordinii de zi a Congresului PNL va avea loc mâine.

Întrebat de ce a acceptat interimatul la şefia PNL şi nu a desemnat un alt interimar dintre vicepreşedinţi, în condiţiile în care şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al partidului, Crin Antonescu a spus: "Tot Biroul (Politic Naţional, n.r.) a fost în aceeaşi situaţie şi nu e vorba de a accepta, eu nu am acceptat nimic. Gestul meu politic este fără echivoc, mai mult decât atât, tot Biroul Politic l-a luat. E singurul partid politic care şi-a asumat în felul acesta responsabilitatea pentru ceea ce noi considerăm a fi un eşec. Ştiu că nici alte partide nu sunt mai fericite, în frunte cu PSD, pentru rezultatul lor, nu pentru al nostru. Bineînţeles că asta nu înseamnă că PNL intră în debandadă, în derivă, că nu este un partid organizat în care toate lucrurile care ţin pe parcursul următoarelor 30 de zile, de gestiunea curentă a partidului, nu sunt asumate de oamenii care aşa ca şi un guvern care demisionează, până când se instalează un nou guvern, oamenii aceia au obligaţia de a gestiona administrativ poziţiile".

Organizarea congresului extraordinar va fi realizată de o echipă formată dintre liderii de filiale cu cele mai bune rezultate la europarlamentare.

În cazul lui Klaus Iohannis, care nu a participat la reuniunile PNL, Crin Antonescu a afirmat că acesta a fost "foarte afectat" de rezultatul alegerilor. "E un om care la rândul lui şi-a asumat o responsabilitate, a fost afectat în general de rezultat, de rezultatul de la Sibiu, şi a înţeles o formă de solidaritate care, în fine, ne-a creat o problemă administrativă în plus. Dar Iohannis, cum a şi declarat rămâne membru al PNL şi este în continuare un om pe care tot partidul va conta", a mai spus Antonescu.

El a evitat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor legate de o candidatură a sa la şefia PNL, cu ocazia congresului extraordinar.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, şi fostul şef al statului Ion Iliescu au comentat duminică seară exit-poll-urile la europarlamentare, apreciind scorul PSD şi susţinând că cetăţenii "au taxat greşeala PNL de a ieşi din USL".

Antonescu: Conducerea PNL a votat decizia de a exclude o colaborare cu PSD la Guvern sau în Parlament

Crin Antonescu a declarat ieri, după Delegaţia Permanentă, că liderii PNL s-au exprimat în favoarea deciziei de a exclude orice colaborare cu PSD la nivel parlamentar sau guvernamental, el spunând că "refacerea USL din biroul lui Călin Popescu Tăriceanu a fost un eşec". "O decizie politică foarte importantă şi fără echivoc este aceea de a exclude PNL orice colaborare în plan guvernamental şi în plan parlamentar cu PSD (...) PNL a reacţionat cu toată coerenţa la toate tentativele penibile şi nedemocratice în fond ale lui Ponta de a destructura opoziţia, de a destructura sau de a scinda PNL. Vestita şedinţă de aşa-zisă refacere a USL din biroul lui Tăriceanu nu a reuşit să producă încă o dată, chiar dacă PNL e într-un moment greu după un rezultat care ne face supăraţi pe toţi, n-a reuşit să aducă un preşedinte de organizaţie de la PNL la acea presupusă întâlnire", a declarat Antonescu.

Ponta, întrebat de demisia lui Antonescu de la şefia PNL: "Singura surpriză e demisia lui Iohannis"

Premierul Victor Ponta a fost solicitat, ieri, să comenteze anunţul făcut de liderul PNL Crin Antonescu privind prezentarea, în BPN, a demisiei din fruntea partidului, el arătând că singura surpriză o reprezintă demisia prim-vicepreşedintelui liberal Klaus Iohannis. "Cred că singura surpriză este demisia domnului Iohannis şi aceasta a fost produsă, aşa cum era şi normal de altfel, de un rezultat pentru care le mulţumesc colegilor mei de la PSD Sibiu. Faptul că au câştigat zdrobitor în judeţ şi în municipiul Sibiu era normal să ducă la această reacţie a domnului Iohannis pentru că dacă şi în oraşul Sibiu îi batem, mesajul politic e foarte clar", a spus Ponta. El a precizat că cei care nu înţeleg mesajul pe care l-a dat electoratul, inclusiv cu acest rezultat fabulos al lui Mircea Diaconu, sunt condamnaţi să piardă următoarele alegeri. Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a anunţat, ieri, că a demisionat din această calitate, precum şi din cea de membru al BPN.

Tăriceanu, exclus din Delegaţia Permanentă

Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a ieşit, ieri după-amiază, din şedinţa liderilor PNL, menţionând că BPN al PNL a votat o propunere a lui Ludovic Orban, care a susţinut că fostul premier liberal nu mai este, acum, membru în PNL.

Delegaţia Permanentă a PNL a votat ieri cu majoritate de voturi pentru scoaterea lui Călin Popescu Tăriceanu din sala de şedinţe a reuniunii, propunerea venind din partea lui Ludovic Orban ca urmare a obiecţiilor ridicate de Mircea Ionescu Quintus.

Quintus: "Tăriceanu face greşeală după greşeală, l-am rugat să iasă din sală. Păcat de cariera lui"

Seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus a declarat, ieri, că, în urma venirii lui Călin Popescu Tăriceanu, s-a cerut în cadrul şedinţei ca acesta să fie dat afară din sală, şi a precizat că Tăriceanu face greşeală după greşeală, şi este păcat de cariera sa politică. "Eu am spus că, întrucât domnul Tăriceanu nu este membru al PNL, că nu s-a înscris regulamentar, nu face parte din Birou şi îl rog să iasă afară", a spus Quintus. Mircea Ionescu Quintus a adăugat că este prieten cu Tăriceanu, dar nu poate să îi accepte "neprietenia faţă de partid".

"Nu trebuia să vină, a făcut greşeală după greşeală, parcă îl împinge cineva. Păcat de cariera lui politică", a arătat preşedintele de onoare al PNL. Quintus a mai spus că Tăriceanu ar trebui să renunţe la funcţia de preşedinte al Senatului. "Oricând poate fi reprimit, dacă este înscris unde trebuie. Noi nu l-am dat afară din partid, el nu s-a înscris bine", a comentat Mircea Ionescu Quintus.

Antonescu: "I-am spus lui Tăriceanu că îi fac lobby să revină în PNL, chiar pentru congres, dar corect"

Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri, după Delegaţia Permanentă, că i-a transmis lui Călin Popescu Tăriceanu că se ocupă de revenirea acestuia în PNL, chiar în perspectiva congresului extraordinar, dar în mod corect, şi nu cu pesediştii.

Antonescu a comentat momentul în care Tăriceanu a fost scos din sala de şedinţe a Delegaţiei Permanente, printr-un vot al acestui for.

"Nu înţeleg de ce s-a expus unei asemenea situaţii. Tăriceanu, sigur, ca noi toţi, avea alte defecte, dar un asemenea tupeu, cum l-au calificat şi colegii, ca în pauzele pe care i le dă Ponta de la şedinţele PSD să vină şi la noi nu a fost înghiţit şi cel puţin sunt mulţumit că Tăriceanu în faţa a ce s-a votat şi în faţa reacţiei oamenilor a înţeles totuşi să părăsească sala şi să ne lase să ne desfăşurăm", a afirmat Antonescu.

El a susţinut că Tăriceanu nu este membru al PNL, întrucât "s-a înscris cu forţa, nestaturar şi pus de pesedişti în PNL".

"PSD a ocupat organizaţia Satu Mare cu complicitatea celor de acolo, de altfel a mai hotărât şi dizolvarea Biroului Judeţean de la Satu Mare (al filialei PNL, n.r.). Dar Tăriceanu nu este înscris legal în PNL. Statutul spune limpede cum se înscrie un om în PNL, adică în organizaţia partidului din localitatea pe raza căreia are domiciliu sau are serviciul", a susţinut Antonescu. De asemenea, el a precizat că i-a transmis lui Tăriceanu că, dacă se decide să revină în PNL, în perspectiva congresului, să facă acest lucru "corect".

Ludovic Orban: "Tăriceanu e ca fiul risipitor, a încercat să intre în casă cu un speraclu de la Silaghi"

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, ieri, despre scoaterea lui Călin Popescu Tăriceanu din şedinţa PNL, că acesta este ca fiul risipitor, care a fugit de acasă pe uşa din dos, şi încearcă să se întoarcă tot noaptea, prin pivniţă, cu un şperaclu pe care i-l dă Ovidiu Silaghi. "Numai că, domnul Tăriceanu, încercând să deschidă uşa de la pivniţă (...) a nimerit la PSD, nu la PNL", a adăugat Orban.

Domnia sa a explicat gestul de a propune scoaterea din sala Delegaţiei Permanente a lui Călin Popescu Tăriceanu, precizând că în acest for au dreptul să participe numai membrii PNL.

"Mi s-a părut o lipsă de decenţă, de bun-simţ, să vii neinvitat şi să stai la masă alături de cei care două luni de zile şi-au pus în pericol funcţiile, integritatea, au făcut un efort uriaş, într-o luptă extrem de dificilă cu partidul stat, PSD, şi tu, care ai pactizat cu duşmanul, să vii să te aşezi la aceeaşi masă cu aceşti oameni!", a spus Orban.

El a continuat: "Ce ar fi să îi invităm pe Victor Ponta sau Liviu Dragnea la şedinţele PNL? Nu vă daţi seama! E o chestiune de decenţă".

Potrivit deputatului liberal, Tăriceanu este ca "fiul risipitor, care a ieşit noaptea, a fugit de acasă pe uşa din dos, şi încearcă să se întoarcă tot noaptea, prin pivniţă, cu un şperaclu pe care i-l dă Ovidiu Silaghi". El a spus că PNL să află, de două luni, într-o opoziţie fermă faţă de Ponta, faţă de PSD.

Chiţoiu îl susţine pe Tăriceanu la şefia PNL

Vicepreşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, îl va susţine pe Călin Popescu Tăriceanu pentru a candida la şefia PNL cu ocazia congresului extraordinar, susţinând că în cazul în care se ajunge la excluderi există riscul dezintegrării partidului. El a precizat că va candida la o funcţie de conducere cu ocazia congresului extraordinar al PNL, precizând că deocamdată nu ia în calcul să candideze pentru poziţia de preşedinte.

Chiţoiu a afirmat că l-ar vedea un candidat posibil la şefia PNL pe Călin Popescu Tăriceanu, iar conform Statutului PNL va fi creată posibilitatea ca acesta să devină membru simplu şi să poată candida la Congres.

Totuşi, el a menţionat că, în privinţa unei posibile refaceri a USL, decizia ar trebui să aparţină Congresului PNL.

"Congresul trebuie să stabilescă direcţia partidului, orientarea politică a partidului, nu noi din vârful partidului. În momentul în care facem campanie electorală (pentru Congresul PNL, n.r.) vedem filialele partidului ce îşi doresc de la PNL, să meargă singuri, să meargă cu partidele de dreapta, cu Traian Băsescu în frunte, să mergem cu refacerea USL, să revenim la guvernare. Deci trebuie să spună aleşii locali, filialele, delegaţiile permanente la nivelul acestora", a susţinut Chiţoiu, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte posibila sa excludere din partid, vicepreşedintele PNL a afirmat că, dacă se ajunge la un astfel de gest, partidul va avea de pierdut. "E liber oricine în partid să propună excluderea, dar eu nu cred că PNL are mai mult de câştigat din excluderi decât îndemnul la unitate şi la strângerea rândurilor. Există riscul pe asemenea măsuri PNL să se dezintegreze, să se rupă", a afirmat Chiţoiu.

El a susţinut că deciziile PNL din ultima perioadă au fost luate doar de conducerea centrală a partidului, fără consultarea aleşilor locali.

Ludovic Orban va candida la preşedinţia PNL la congres

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, ieri, că va candida pentru funcţia de preşedinte al partidului, la congresul extraordinar.

"Am spus că în momentul în care postul de preşedinte al PNL va deveni vacant, voi candida la funcţia de preşedinte al PNL şi spun", a declarat deputatul PNL.

Blaga: Vom discuta cu PNL despre o colaborare, nu se pune problema unei fuziuni

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, ieri, că în săptămânile viitoare PDL va discuta cu PNL despre o colaborare şi a menţionat că "nu se pune problema unei fuziuni" pentru că "partidele nu sunt proprietatea persoanlă a preşedinţilor de partid". "În săptămânile viitoare vom discuta cu PNL despre o colaborare, salutăm această colaborare şi în perspectiva deciziei PNL de aderare la PPE. Nu se pune problema unei fuziuni, partidele nu sunt proprietatea personală a preşedinţilor de partid. Ar fi nerealistă fuzionarea a două partide mari, repede, dar putem sta la aceeaşi masă pentru o colabroare în prespectiva alegerilor prezidenţiale. Putem sta la aceeaşi masă pentru o colaborare ca să vedem care sunt valorile care ne apropie şi în funcţie de acestea putem intensifica colaborarea", a precizat Vasile Blaga.

Ponta: O alianţă PNL-PDL, atât timp cât nu-l are pe Antonescu în frunte, ne pune probleme

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a admis, ieri, că o alianţă între PNL şi PDL ar pune probleme PSD în perspectiva alegerilor pentru Preşedinţie, atât timp cât nu-l va avea pe Crin Antonescu în calitate de candidat.

"O alianţă PNL-PDL, atât timp cât nu-l are pe domnul Antonescu în frunte, ne pune probleme. Dacă e cu domnul Antonescu, nu se pune nicio problemă, pentru că nu cred că vor vota nici alegătorii PDL, iar cei PNL au votat şi ei 12-13 cu greu", a precizat Ponta, răspunzând unei întrebări.

Conducerea PNL a votat trecerea la PPE

Conducerea PNL a votat trecerea formaţiunii de la ALDE la PPE, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora.

"BPN al PNL a decis cu majoritate de voturi, un vot împotrivă şi trei abţineri, ca PNL să se alăture PPE şi europarlamentarii noştri să facă parte din grupului PPE. Decizia va fi supusă atenţiei şi Delegaţiei Permanente", a anunţat Pocora.

Ea a adăugat că deocamdată nu face alte precizări.

Purtătorul de cuvânt al PPE, Kostas Sasmatzoglou, a precizat că Partidul Popular European ar putea discuta şi lua o decizie privind primirea PNL săptămâna viitoare, dacă liberalii români trimit documentaţia necesară la timp.

Preşedintele PPE, Joseph Daul, i-a transmis un mesaj liderului PNL Crin Antonescu, în care salută propunerea acestuia privind eurodeputaţii partidului şi anunţă că popularii europeni sunt gata să demareze rapid toate procedurile necesare pentru aderarea PNL la PPE.

Liderii ALDE susţin că delegaţia PNL în PE se alătură lui Traian Băsescu prin intrarea în PPE şi îşi arată slăbiciunea în loc să îşi întărească poziţia în Legislativul UE. "Rezultatul alegerilor arată că Grupul ALDE rămâne al treilea grup ca mărime în Parlamentul European. Fără sprijin de la ALDE, nicio decizie nu poate fi luată", se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui ALDE, Graham Watson şi a liderului Grupului ALDE, Guy Verhofstadt.

Moţiunea de cenzură a PNL a picat

Antonescu, lui Ponta: "Îmi pare rău că din punct de vedere democratic v-aţi stins atât de tânăr"

Moţiunea de cenzură a PNL "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii" nu a întrunit ieri numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată, înregistrându-se 176 de voturi "pentru" şi 19 "împotrivă", în condiţiile în care ar fi fost necesare minimum 286 de voturi "pentru". Moţiunea fusese semnată de 231 de parlamentari.

Liderul PNL Crin Antonescu l-a criticat, ieri, în plen, pe premierul Victor Ponta pentru faptul că nu a răspuns moţiunii de cenzură, spunându-i: "Îmi pare rău, domnule prim-ministru, că din punct de vedere democratic v-aţi stins atât de tânăr".

Antonescu a criticat faptul că premierul Victor Ponta a răspuns moţiunii de cenzură doar că ea a fost introdusă în campania electorală şi, având în vedere că aceasta s-a terminat, trebuie să se întoarcă la treabă.

Liderul PNL a arătat că Victor Ponta nu a fost prezent nici la citirea moţiunii de cenzură în plen.

"Dumneavoastră, ostenit şi, recunoaşteţi, un pic mai trist decât ieri seară, poate sunteţi obosit după campania electorală, dar nu este un motiv să expediaţi un demers fundamental al democraţiei parlamentare cum este moţiunea de cenzură cu propoziţia pe care aţi enunţat-o aici", i-a spus Antonescu lui Ponta.

El a arătat că premierul avea obligaţia să răspundă moţiunii cu argumente, dar că a expediat, pentru prima dată în istoria Parlamentului, acest demers, ceea ce înseamnă că "batjocoreşte instituţia Parlamentului şi cetăţenii". "Puteţi proceda astfel în faţa partidului dumneavoastră, la o şedinţă în care îl chemaţi pe domnul Tăriceanu şi vine singur, într-o discuţie de talk-show la televiziune, nu aici în Parlament, în faţa cetăţenilor", a adăugat Antonescu.

"Este un gest fără precedent, o sfidare fără precedent la adresa democraţiei parlamentare, pe care o preţuiaţi pe vremea când alţii erau prim-miniştri şi alta era majoritatea parlamentară. Îmi pare rău, domnule prim ministru, că, din punct de vedere democratic, v-aţi stins atât de tânăr", a conchis Antonescu.

Premierul Victor Ponta a răspuns în doar 20 de secunde moţiunii de cenzură iniţiată de PNL la adresa Guvernului, spunând că aceasta a fost introdusă ca un element de campanie electorală, dar campania s-a încheiat, românii au votat şi trebuie "să ne întoarcem toţi la treabă".

"Depunerea unei moţiuni de cenzură este, în mod constituţional, legată de activitatea Guvernului. Moţiunea actuală a fost introdusă ca un element de campanie electorală. Campania s-a terminat, oamenii au votat, cred că trebuie să ne întoarcem toţi la treabă", a spus Ponta, în plenul Parlamentului, fără alte comentarii.

Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii", şedinţa debutând cu prezentarea textului depus de opoziţie, de către liberalul Eugen Nicolăescu. În timpul citirii moţiunii, Ponta a ieşit din sală spunând că este citit din nou textul moţiunii şi că "durează o oră".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dl.Iliescu si dl.Dragnea: sa le fie rusine. Cum pot ei aprecia "succesul" PSD? Cum poate dl.Iliescu aprecia ceva dupa ce a distrus efectiv Romania in ultimii 20 de ani? Nu el este cauza tuturor coruptiilor la nivel inalt? Nu el a avut sansa sa se ridice la nivel istoric si de fapt a nenorocit Romania pentru cel putin 50 de ani? Credeti ca acest om a putut fi numit Presedintele unei tari? Nu ca ceilalti au fost adevarati lideri de tara, insa macar el a fost cel care putea sa schimbe directia unei tari. Ceilalti au fost doar niste marionete, niste experimente.

    Nu est evident ca toti oamenii politici care provin din FSN si cei care au fost protejati sau educati de catre acestia sunt niste mere stricate ale unei livezi uitate? Nu este evident ce cred cetatenii Romaniei despre acesti oameni? In afara de tradare, coruptie, minciuna, ipocrizie, nu au fost si nu sunt in stare sa ne ofere nimic, absolut nimic. Este evident ca trebuie sa schimbam directia, sa schimbam selectia valorilor, sa determinam in societatea noastra un mod de selectie si supraveghere sociala cel putin egala cu cele aplicate in societatile comerciale, de tipul managementului piramidal, sa nu mai lasam impostura sa decida. Asta este de fapt problema noastra, a celor care au ramas captivi in Romania si care au mai sperat in ceva anii acestia. Si cred ca si a celor care au avut curajul sa plece sa lucreze in strainatate, pentru un salariu mai bun, pentru o apreciere mai atenta, pentru o normalitate moderna si nu ceea ce vad ochii unor oameni ca Iliescu, Dragnea, Ponta, Basescu, Hrebenciuc si toti ceilalti de care nu mai scapam odata, duca-se pe pustii... 

    1. Da, mere stricate intr-o livada invadata de molima..... 

    Antonescu e un mincinos las. Si spun asta ca simpatizant PNL. E inadmisibil sa inseli in asa hal alegatorii. Imediat dupa alegerile europarlamentare sa schimbi grupul european, desi cei ce au votat stiau ca trimit oameni in grupul ALDE!!!! O mizerie, o inselatorie ieftina.Sa intri in grupul lui Baroso, sa mergi de mana cu basistii e demn de dispret. In al doilea rand, demisia e o farsa, o alta inselatorie. Au intrat in BP, unde sunt ciracii sai si au decis sa demisioneze dar sa ramana in functii! Si sa manevreze in continuare partidul in asa fel incat sa fie reales, eliminand orice opozant. E rusinos si jenant.

    Crin Antonescu=Basescu 2?

    1. Antonescu = Antonescu 2

      Iliescu l-a facut "lichea"; oricum ar fi el insusi, mosul comunist caracterizeaza, intotdeauna, cu precizie. 

    Bursa, ce faceti? sunteti pe langa; PNL si-a propus 20% nu 25% la europarlamentare, va faceti de toata [...]!

    Toate pacatele (multe,de altfel!) Crin si le-a spalat, si cu aceasta si PNL, odata cu ruperea monstruoasei coaliti. 

    Crin Antonescu a declarat ieri că liderii PNL au decis orice colaborare cu PSD.....

    Make, angajatii tai au chiulit de la lectiile de gramatica ?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb