ZIARUL BURSA

03 august 2021
Ediţia din 15.08.2024
Nu muşca mâna care te-a vaccinat!

Nu muşca mâna care te-a vaccinat!

Cătălin AvramescuEditorial / 3 august 2021

Cătălin Avramescu

Greta Thunberg s-a vaccinat. În mod normal, asta nu ar fi apărut la ştiri. Sunt milioane de tineri care au împlinit 18 ani şi s-au vaccinat. Dar nu în fiecare zi se vaccinează o profetă din Suedia. Aşa că presa nu a scăpat ocazia să raporteze memorabilele declaraţii ale Sfintei Greta.

"Pentru trei decese prevenite prin vaccinare trebuie să acceptăm două provocate de vaccinare"

IMBECILITATE LA VÂRFUL CERCETĂRII DIN MEDICINĂ: "Pentru trei decese prevenite prin vaccinare trebuie să acceptăm două provocate de vaccinare"

George MarinescuInternaţional / 3 august 2021

Pentru trei decese prevenite prin vaccinare trebuie să acceptăm două provocate de vaccinare, susţineau în urmă cu o lună psihologul Harald Walach, specialistul în oncologie Rainer J. Klement şi analistul de date Wouter Aukema, în articolul "The Safety of COVID-19 Vaccinations-We Should Rethink the Policy", apărut în prestigioasa publicaţie MDPI Vaccines.

Pandemia alimentează cel mai mare boom al preţurilor locuinţelor din ultimii 30 de ani

ANALIZĂ FT LA NIVEL GLOBAL Pandemia alimentează cel mai mare boom al preţurilor locuinţelor din ultimii 30 de ani

A.V.Internaţional / 3 august 2021

Preţurile locuinţelor din ţările OCDE au urcat cu 9,4% în primul trimestru din 2021, în ritm anual Brett House, Scotiabank Canada: "Este posibil să apară un dezechilibru structural între cerere şi ofertă, care se va accentua în lunile următoare" 

Preţurile locuinţelor sunt în plină expansiune în aproape toate marile economii ale lumii, în urma pandemiei de Covid-19, consemnând cea mai importantă creştere din ultimii 30 de ani, conform unei analize realizate de Financial Times (FT), care atrage ateţia, însă, că această evoluţie realimentează preocupările economiştilor cu privire la potenţialele ameninţări la adresa stabilităţii financiare.

AISIF cere lămuriri conducerii SIF Banat-Crişana privind vânzarea Hotelului Rusca

AISIF cere lămuriri conducerii SIF Banat-Crişana privind vânzarea Hotelului Rusca

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 3 august 2021

"Investitorii SIF1 aşteaptă derularea celor două programe de răscumpărare aprobate de acţionari anul trecut", se mai arată în comunicatul AISIF  

Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) a trimis conducerii SIF Banat- Crişana (SIF1), în data de 2 august 2021, o interpelare în care cere o serie de lămuriri de interes pentru toţi cei care sunt acţionari la SIF-uri. Informarea solicitată de AISIF priveşte decizia de vânzare a unui hotel din Hunedoara şi două programe de răscumpărare de acţiuni votate pe 27 aprilie 2020 şi 2 noiembrie 2020, după cum se arată în comunicatul pe care ni l-a trimis ieri Asociaţia.

Drumuri drepte în zig-zag

CORESPONDENŢĂ DIN BULGARIA Drumuri drepte în zig-zag

Dan NicolaieMiscellanea / 3 august 2021

Dan Nicolaie

Drumul drept este adesea invocat, fie că e vorba despre deplasarea către o destinaţie, fie că ne referim la parcursul unei vieţi. Chiar dacă nu eram şofer (în general nu sunt), ci doar pasager, la plecarea din Sofia spre mănăstirea Rila am întrebat, din obişnuinţă, pe unde trebuie să o apucăm.

"Metalele preţioase nu ar trebui să lipsească dintr-un pachet de soluţii de economisire"

GABRIEL GHILAN, FONDATORUL ARGINT ACTIVE: "Metalele preţioase nu ar trebui să lipsească dintr-un pachet de soluţii de economisire"

A consemnat Andrei IacomiCompanii / 3 august 2021

"Aproape tot aurul extras vreodată de oameni există încă, în lingouri, decoraţiuni, opere de artă, bijuterii ori sub alte forme"  

"Cotaţiile internaţionale ale metalelor preţioase nu sunt influenţate de ratinguri de ţară, de datoriile guvernelor sau de unele decizii nesăbuite ale acestora"

Reporter: Cum a evoluat piaţa metalelor preţioase anul trecut şi ce estimări aveţi pentru anul în curs? Cum a fost anul pentru firma dumneavoastră?

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a amintit că în urmă cu câteva luni a semnat contractul pentru achiziţionarea a 100 de tramvaie, din fonduri europene, primul mijloc de transport de acest tip urmând a fi livrat Municipalităţii în vara anului 2022.

Autobuze electrice pentru Capitală - preţ majorat, achiziţii în aşteptare

I.Ghe.Companii / 3 august 2021

Cele 100 de autobuze electrice necesare transportului comun din Capitală, vor fi achiziţionate cu 62.029.500 euro, plus TVA, conform hotărârii adoptată, ieri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care a decis, la iniţiativa primarului Nicuşor Dan, majorarea valorii celor patru proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional privind respectivele mijloace de transport.

Santos preia Oil Search pe 6,2 miliarde de dolari

Santos preia Oil Search pe 6,2 miliarde de dolari

V.R.Companii / 3 august 2021

Cele două companii majore fuzionează, dând naştere unui grup petrolier din Top 20 global Acţionarii Oil Search vor deţine circa 38,5% din noul grup, cei ai Santos - aproximativ 61,5% 

Compania petrolieră australiană Oil Search Ltd. a decis, ieri, să accepte oferta îmbunătăţită de preluare în valoare de 8,4 miliarde de dolari australieni (6,2 miliarde de dolari SUA) primită de la rivala Santos Ltd., în cadrul unei afaceri care va crea o societate de ţiţei şi gaze din Top 20 global.

Conform Reuters, grupul creat de cele două companii va deţine active de petrol şi gaze în Australia, Papua Noua Guinee (PNG) şi Alaska, "bijuteria coroanei" fiind considerată deţinerea lor combinată de 42,5% din proiectul LNG din Papua Noua Guinee, care va depăşi cota de 33,2% deţinută de gigantul american Exxon Mobil Corp., operatorul acestui proiect.

Preţul maxim al energiei electrice, la un nou record - 981 lei/MWh

PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE Preţul maxim al energiei electrice, la un nou record - 981 lei/MWh

E.O.Materii Prime / 3 august 2021

Canicula de ieri şi-a pus amprenta pe preţul maxim al energiei electrice tranzacţionate pentru astăzi, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM, care a ajuns la un nou record - 981 de lei/MWh, în intervalul orar 18.00-19.00. Preţul mediu al electricităţii a fost 672,68 lei/MWh (echivalentul a 136,73 euro/MWh). Astfel, a fost înregistrată o creştere de 14,84% faţă de preţul mediu aferent zilei de ieri (585,71 lei/MWh). Volumul total al energiei tranzacţionate pentru astăzi a fost de 55.828,8 MWh, în scădere cu 15,64% faţă de ieri. Valoarea totală a energiei tranzacţionate pentru 3 august este de 38.133.266,72 lei (7.750.952,86 euro), scăzând cu 5,84% faţă de cea din ziua precedentă. Cota tranzacţiilor PZU din consumul net prognozat este de 32,99%.

Campanie: "Manifest pentru binele zilnic al copiilor"

Campanie: "Manifest pentru binele zilnic al copiilor"

O.D.Miscellanea / 3 august 2021

Salvaţi Copiii România lansează o campanie de conştientizare, responsabilizare şi acţiune socială. Potrivit organizaţiei: în fiecare zi, trei copii mai mici de un an mor în spitalele din ţara noastră în lipsa unui incubator performant; în fiecare zi, două fete devin mame mult prea tinere, înainte să împlinească 15 ani; în fiecare zi, 17 copii dispar de acasă, jumătate dintre ei fugind din cauza abuzului şi exploatării; în fiecare zi, 76 de copii abandonează şcoala şi speranţa unui viitor mai bun.

"Campioni europeni" la deschiderea faţă de lucratul în sistem hibrid

STUDIU "Campioni europeni" la deschiderea faţă de lucratul în sistem hibrid

O.D.Miscellanea / 3 august 2021

Piaţa muncii s-a schimbat iremediabil după pandemie. Ceea ce părea imposibil în urmă cu trei ani, acum este perfect posibil. Cetăţenii ţării noastre sunt printre cei mai deschişi europeni pentru a adopta modul de lucru hibrid, cu 49% faţă de media europeană de 41%, însă doar 23% dintre ei consideră că educaţia online funcţionează cum trebuie, cel mai scăzut procent din Europa, unde media este de 45%, potrivit studiului pan-european "L'Observatoire Cetelem de la Consommation". Studiul a fost realizat în 15 ţări din Uniunea Europeană pe un număr de 14.200 de respondenţi, menţionează într-un comunicat BNP Paribas Personal Finance.

Purcari mai încasează un million de euro, din vânzarea participaţiei la GCC

DUPĂ CE A PRIMIT 7,22 MILIOANE DE EURO Purcari mai încasează un million de euro, din vânzarea participaţiei la GCC

A.I.Piaţa de Capital / 3 august 2021

Vinăria Purcari, deţinută integral de Purcari Wineries (WINE), a încasat suplimentar, la finele lunii trecute, 0,98 milioane de euro pentru vânzarea participaţiei la Glass Container Company (GCC) către Vetropack Group, tranzacţie încheiată la finele anului trecut, a anunţat ieri producătorul de vinuri din Republica Moldova printr-un raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Comisia Europeană se orientează către tratamentele anti-Covid 19

DUPĂ ACHIZIŢIA MASIVĂ DE VACCINURI Comisia Europeană se orientează către tratamentele anti-Covid 19

G.M.Internaţional / 3 august 2021

În contextul global al contestării de către antivaccinişti a eficienţei vaccinurilor aflate pe piaţă şi cu toate că oficialii de la Bruxelles au lăudat în nenumărate rânduri protecţia oferită de vacinurile produse de Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson şi Astra-Zeneca, Comisia Europeană a luat săptămâna trecută o decizie care ridică mai multe semne de întrebare.

Impunerea de restricţii pentru persoanele nevaccinate - motiv de protest la nivel european

G.M.Internaţional / 3 august 2021

Intensificarea campaniei de vaccinare la nivel european şi introducerea de restricţii pentru persoanele nevaccinate a dus, în ultima săptămână, la un val de proteste masive în Franţa, Italia şi Germania, acţiuni care s-au încheiat cu scene violente între forţele de ordine şi participanţii la evenimentele respective.

În Franţa, peste 200.000 de oameni au protestat sâmbătă la Paris şi în alte oraşe mari faţă de generalizarea certificatului de vaccinare în privinţa accesului în locurile publice şi la evenimentele publice şi de obligativitatea vaccinării personalului medical, cetăţenii susţinând că în speţă ar fi vorba despre o măsuri dictatoriale, care nu ţin cont de principiul libertăţii atât de drag naţiunii din Hexagon. Practic, începând cu 9 august, în Franţa accesul la baruri, restaurante şi spitale - precum şi la trenuri, avioane şi autocare - va fi condiţionat de faptul că clienţii vor prezenta certificate digitale sau un document prin care dovedesc imunitatea în faţa Covid-19 sau vaccinarea. Companiile care încalcă regulile riscă închiderea temporară şi o amendă de până la 9000 de euro.

Creşteri uşoare pentru indici, în ton cu cele din pieţele europene

BVB Creşteri uşoare pentru indici, în ton cu cele din pieţele europene

A.I.Piaţa de Capital / 3 august 2021

Valoarea tranzacţiilor rămâne la niveluri scăzute  

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în prima sesiune de tranzacţionare a lunii august, într-o zi "verde" în pieţele europene.

Indicele BET, ce înglobează cele mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un avans de 0,09%, la 11.859 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,31%, până la 2.307,06 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la numai 32,25 milioane de lei, sub cea din sesiunea anterioară, de 41,5 milioane de lei.

Creşteri pe bursele internaţionale

BURSELE LUMII Creşteri pe bursele internaţionale

A.V.Internaţional / 3 august 2021

Pieţele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, atenţia din regiune fiind îndreptată în continuare la raportările financiare ale companiilor.

Euronext Amsterdam

- Titlurile companiei olandeze Heineken NV, al doilea producător mondial de bere, s-au depreciat cu 0,5%, la 97,70 euro la ora loclă 15.48. Compania a raportat câştiguri peste estimări pentru primul semestru din 2021, dar a avertizat că în a doua parte a anului se va confrunta cu dificultăţi din cauza majorării costurilor şi a efectelor pandemiei de coronavirus pe principalele sale pieţe.

- Indicele AEX a crescut cu 0,4%, la 757,27 puncte la ora 15.49.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 3 august 2021

MACRO NEWSLETTER 3 august 2021

Macroeconomie / 3 august 2021

Volumul vânzărilor retail din Olanda şi-a temperat creşterea anuală în iunie 2021, până la 5,3%, de la 9,9% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 2,7%, după o creştere de 9,6% în luna anterioară. Vânzările de produse alimentare au...

PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a depreciat la 4,9171 lei

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 3 august 2021

Euro a scăzut, ieri, cu 0,27 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9171 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1881 dolari, în apreciere cu 0,09%...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo