În contextul global al contestării de către antivaccinişti a eficienţei vaccinurilor aflate pe piaţă şi cu toate că oficialii de la Bruxelles au lăudat în nenumărate rânduri protecţia oferită de vacinurile produse de Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson şi Astra-Zeneca, Comisia Europeană a luat săptămâna trecută o decizie care ridică mai multe semne de întrebare.
Astfel, reprezentanţii Comisiei Europene au semnat un contract-cadru de achiziţii publice comune cu compania Glaxo Smith Kline pentru furnizarea de sotrovimab (VIR-7831), o terapie experimentală cu anticorpi monoclonali împotriva Covid-19, dezvoltată în colaborare cu VIR Biotechnology. Acesta face parte din primul portofoliu de cinci tratamente promiţătoare anunţat de Comisia Europeană în iunie 2021 şi este, în prezent, în curs de revizuire continuă de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
Sotrovimab poate fi utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu coronavirus cu simptome uşoare care nu necesită oxigen suplimentar, dar care prezintă un risc ridicat de a evolua către o formă severă de Covid-19, se arată în comunicatul de presă al instituţiei de la Bruxelles. Studiile în curs sugerează că tratamentul timpuriu poate reduce numărul de pacienţi care evoluează către forme mai severe şi care necesită spitalizare sau internare în unităţile de terapie intensivă. În temeiul contractului-cadru actual cu Glaxo Smith Kline, statele membre pot achiziţiona sotrovimab (VIR-7831) dacă şi atunci când este necesar, după ce au primit fie o autorizaţie de utilizare de urgenţă în statul membru în cauză, fie o autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă la nivelul UE din partea EMA. Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Aceştia se prind de proteina spike şi blochează astfel legătura virusului cu celulele umane.
"În strategia noastră de combatere a Covid-19, ne-am angajat să dispunem de cel puţin trei noi tratamente autorizate până în luna octombrie. În prezent, încheiem un al doilea contract-cadru care le oferă pacienţilor tratamente cu anticorpi monoclonali. Pe lângă vaccinuri, schemele de tratament sigure şi eficace vor juca un rol esenţial în revenirea Europei la o nouă normalitate", a declarat Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, citată în comunicat.
Ce nu explică oficialii europeni este cum se împacă accelerarea campaniei de vaccinare cu achiziţia acestui nou tratament anti-Covid, atât timp cât state precum Franţa au introdus obligativitatea vacinării personalului medical şi doresc generalizarea folosirii certificatului de vaccinare pentru accesul la evenimente publice şi în cât mai multe locuri publice.
Deocamdată, în legătură cu vaccinarea şi cu intensificarea campaniilor naţionale, consemnăm că principalele companii au crescut preţul produselor oferite pieţei europene. Financial Times a anunţat că Pfizer a crescut cu peste 25% preţul vaccinului anti-Covid-19, iar Moderna, cu peste 10% în contractele de furnizare pentru Uniunea Europeană, majorarea intervenind exact în momentul în care statele vest-europene se confruntă cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri provocate de varianta Delta a coronavirusului.
Noul preţ pentru vaccinul Pfizer este de 19,50 euro/doză (23,15 dolari), faţă de 15,50 de euro anterior, a precizat publicaţia, citând conţinutul unor contracte pe care le-a putut consulta. Totodată, preţul vaccinului Moderna este de 21,50 euro (25,50 dolari), potrivit contractului, în creştere de la 19 euro (22,55 dolari) în primul contract de achiziţie, dar sub preţul convenit anterior de 24,01 euro (28,50 de dolari), întrucât comanda a crescut, se menţionează în articol, care citează un oficial familiarizat cu chestiunea.