ZIARUL BURSA

15 septembrie 2021
Ediţia din 15.08.2024
Antreprenorii şi-au accelerat finanţările şi şi-au diversificat sursele

MUTAŢII ÎN TIMPUL PANDEMIEI Antreprenorii şi-au accelerat finanţările şi şi-au diversificat sursele

A consemnat Andrei IacomiPiaţa de Capital / 15 septembrie 2021

(Interviu cu Iulian Cîrciumaru, managing partner V7 Capital) 

"Oamenii de afaceri se finanţează atât prin mecanismele pieţei de capital, dar şi la nivel privat, prin investitori «angel», fonduri de venture capital şi private equity, platforme de crowdfunding etc."

"Urmărim companii care au cel puţin un element sustenabil de diferenţiere"

"Am echilibrat investiţiile din zona de venture capital cu cele cu grad de risc mai redus"

"L-aş sfătui pe Iulian de acum 15 ani să fie mai consecvent în strategia de investiţii, fără să mai cadă în capcana «zgomotului» din pieţe"

România creşte

Cornel CodiţăEditorial / 15 septembrie 2021

Cornel Codiţă

Toate cresc în România! Parcă ar fi aruncat careva în toate părţile doar cu boabe din familia acelora de fasole fermecată. Stiţi dumneavoastră, povestea lui Jack... a vrejului urcat pînă la cer şi a uriaşului... În "Cîţuland", bunăoară, acele ţinuturi mirifice ale României, de esenţă ficţională, în care trăieşte fericit şi ferit de griji prea apăsătoare primul ministru al ţării, economia creşte.

Soarta băncilor germane, "în mâna" viitorului cancelar

ANALIZĂ BLOOMBERG Soarta băncilor germane, "în mâna" viitorului cancelar

V.R.Internaţional / 15 septembrie 2021

Finalizarea uniunii bancare europene, extrem de importantă Axel Wieandt, fost executiv al Deutsche Bank: "Merkel şi guvernele sale au văzut domeniul bancar drept un slujitor al sectorului industrial" 

Băncile germane au trecut printr-un deceniu dificil sub mandatul cancelarului Angela Merkel, iar viitorul acestui sector depinde de cine va prelua funcţia din fruntea statului.

Mircea Coşea

MIRCEA COŞEA: PNRR va creşte datoria publică a ţării

M.G.Macroeconomie / 15 septembrie 2021

Datoria României a coborât la 49,3% din PIB, dar a crescut ca valoare absolută, la finele lunii iulie 

Datoria publică a României (datoria guvernamentală) a urcat, la finele primelor şapte luni din 2021, la aproximativ 545,33 miliarde de lei, faţă de 526,7 miliarde de lei la finele lunii iunie, conform datelor publicate ieri de Ministerul Finanţelor.

Anca Dragu, preşedintele Senatului, a precizat că punctul său de vedere transmis către CCR va reitera faptul că informaţiile prezentate de Guvern în legătură cu moţiunea sunt incorecte.

MISIUNE FACILĂ PENTRU CCR Parlamentul recunoaşte că a greşit în chestiunea moţiunii de cenzură

George MarinescuPolitică / 15 septembrie 2021

Preşedintele Senatului, Anca Dragu (USRPLUS), nu este de acord cu punctul de vedere comun al birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului Anca Dragu trimite la CCR un punct de vedere separat în care susţine că moţiunea de cenzură a fost depusă legal 

Punctele de vedere ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi punctul de vedere al Guvernului cu privire la modul în care a fost depusă şi înregistrată moţiunea de cenzură vor ajunge astăzi pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale, care vor stabili un termen pentru privind soluţionarea acestui conflict juridic între cele două puteri ale statului: legislativă şi executivă.

Cristian Erbaşu a mai precizat că este nevoie de sute de mii de specialişti şi muncitori necalificaţi în construcţii, oameni care nu vor apărea pur şi simplu pentru că în construcţii oamenii se profesionalizează în câţiva ani.

CRISTIAN ERBAŞU, PREŞEDINTELE FPSC: "Criza materialelor de construcţii se va rezolva în timp, dar criza forţei de muncă va apăsa mult mai puternic în anii următori"

M.G.Companii / 15 septembrie 2021

Criza materialelor de construcţii se va rezolva odată cu trecerea timpului, însă criza forţei de muncă va ajunge să se resimtă din ce în ce mai puternic în anii următori, a afirmat, ieri, Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), în cadrul unui eveniment în care s-a sărbătorit ziua naţională a constructorului. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române.

EDUCAŢIE Tehnologia ajunge şi în mediul rural

O.D.Macroeconomie / 15 septembrie 2021

Şcoala secolului XXI pătrunde şi în mediul rural. Încet, foarte încet, dar important erste că se fac paşi în această direcţie. Şcoala Gimnazială "Constantin Stere" din comuna prahoveană Bucov a inaugurat un laborator smart, utilat cu laptopuri cu licenţe şi softuri de design grafic, tablă interactivă, ochelari VR, roboţi educaţionali multifuncţionali, "perete verde" pentru agricultura pe verticală, imprimante, scannere şi creioane 3D. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a fost prezent la Bucov, afirmă că ministerul îşi propune dotarea a câte 30 de şcoli în fiecare judeţ cu astfel de tehnologie: "Este un lucru absolut necesar, introducerea noilor tehnologii în şcoli. Am spus că echitatea este problema de bază a şcolilor, a învăţământului românesc. Este nevoie să ne concentrăm îndeosebi pe şcolile din mediul rural pentru a reduce diferenţa.

Şomer pe motiv de...vaccinare

SPORT Şomer pe motiv de...vaccinare

O.D.Sport / 15 septembrie 2021

Vaccinarea nu este obligatorie, cel puţin la nivel teoretic. Practic, lucrurile încep să fie ceva mai delicate, de multe ori libertatea de a alege ducând la situaţii neplăcute. Antrenorul secund al echipei Columbus Blue Jackets, din Liga profesionistă nord-americană de hochei pe gheaţă (NHL), Sylvain Lefebvre, a fost concediat pentru că a refuzat să se vaccineze împotriva Covid-19, a indicat clubul american. "Lefebvre a decis să nu primească vaccinul împotriva Covid-19 şi nu îşi va putea îndeplini sarcinile care îi revin, în conformitate cu protocoalele actuale ale NHL", a precizat echipa din Columbus într-un comunicat. Directorul general al lui Blue Jackets, Jarmo Kekaleinen, a declarat că respectă "decizia personală" a fostului apărător în vârstă de 52 ani, care s-a alăturat francizei americane în iunie 2021.

Adrian Oros

MINISTERUL AGRICULTURII: Planul Naţional Strategic, elaborat pe baza discuţiilor cu asociaţiile de fermieri

G.M.Fonduri Europene / 15 septembrie 2021

În perioada 2021-2027, ţara noastră va primi, prin Politica Agricolă Comună, 21,65 miliarde euro Din plăţile directe de 13,6 miliarde euro, 25% trebuie să finanţeze agricultura ecologică, prin aşa-numitele ecoscheme 

Planul Naţional Strategic pentru cheltuirea sumelor alocate ţării noastre prin Politica Agricolă Comună va cuprinde şi observaţiile făcute de cele peste 100 de asociaţii de fermieri care au participat la dezbaterile organizate de Ministerul Agriculturii, a afirmat, ieri, ministrul Adrian Oros, în cadrul unei conferinţe de presă.

Fraude de 4,5 miliarde euro constatate de Parchetul European

ÎN NUMAI TREI LUNI DE ACTIVITATE Fraude de 4,5 miliarde euro constatate de Parchetul European

I.Ghe.Internaţional / 15 septembrie 2021

Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi, Parchetul European (EPPO), a deschis, în numai trei luni de la începerea activităţii (1 iunie 2021), 300 de anchete cu privire la fapte penale ce au prejudiciat bugetul Uniunii Europene, prejudiciul total fiind evaluat la 4,5 miliarde euro, a anunţat purtătorul de cuvânt Tine Hollevoet, într-o declaraţie de presă. În aceeaşi perioadă, EPPO a înregistrat 1700 de sesizări transmise de către autorităţile statelor participante şi de persoane fizice, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni care afectează interesele financiare ale UE.

Companiile sunt mult mai expuse în faţa hackerilor

EFECTELE PANDEMIEI Companiile sunt mult mai expuse în faţa hackerilor

O.D.Miscellanea / 15 septembrie 2021

Firmele care se ocupă de securitatea informatică trag semnale de alarmă în cascadă în ultimele luni. Problemele sunt tot mai mari, iar companiile sunt tot mai expuse la eventualele atacuri ale infractorilor cibernetici. Viteza atacurilor a crescut, la fel şi frecvenţa acestora.

Hackerii compromit reţelele companiilor de trei ori mai repede în 2021 faţă de 2020, reuşind să reducă timpul la doar 1 oră şi 32 de minute de la momentul iniţial al compromiterii reţelei până la identificarea altor sisteme de interes din infrastructura victimei, conform raportului anual al companiei de securitate informatică CrowdStrike.

Inflaţia din SUA - în decelerare, în luna august

Inflaţia din SUA - în decelerare, în luna august

M.G.Internaţional / 15 septembrie 2021

Indicele preţurilor de consum din Statele Unite a crescut cu un ritm lunar de 0,3% în august, în moderare, după ce în iulie şi iunie avansul lunar a fost de 0,5%, respectiv 0,9%, conform datelor publicate ieri de Departamentul American pentru Muncă. Ritmul lunar al inflaţiei din august a fost cel mai slab din acest an, la nivelul ratei lunare din ianuarie 2021. Rata anuală a inflaţiei din SUA a scăzut astfel la 5,3% de la 5,4% în luna iulie, când a fost consemnată a doua cea mai mare rată anuală a inflaţiei din ultimele decenii.

Fluctuaţii pe burse

BURSELE LUMII Fluctuaţii pe burse

A.V.Internaţional / 15 septembrie 2021

Pieţele din Europa au fluctuat ieri, după publicarea datelor care arată că inflaţia din SUA a fost de 5,3% în august, faţă de 5,4% în luna anterioară şi în iunie.

London Stock Exchange

- Acţiunile producătorului britanic de articole de lux Burberry Group Plc au pierdut 1,6%, ajungând la 1.845 pence la ora locală 15.54, din cauza creşterii numărului de îmbolnăviri de Covid în China - ţară pe care se bazează sectorul de lux.

- Titlurile JD Sports Fashion Plc au urcat cu 8,9%, la 1.142,50 pence la ora 15.56. Distribuitorul de articole de sport a raportat un profit semestrial record.

- Indicele FTSE 100 a coborât cu 0,6%, la 7.023,60 puncte la ora 15.58.

Tranzacţii de 44 milioane lei, sub media anului

BVB Tranzacţii de 44 milioane lei, sub media anului

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 15 septembrie 2021

Aprecieri pentru majoritatea indicilor, în contrast cu scăderile din pieţele europene 

Valoarea tranzacţiilor derulate în şedinţa de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), s-a ridicat la 43,9 milioane de lei, sub media zilnică a acestui an, de 72,67 milioane de lei, circa 11 milioane de lei provenind din schimburile cu certificate.

Indicii au avut preponderent creşteri, într-o zi cu retrageri în pieţele europene. Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,38%, la 12.374,08 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,05%, la 2.407,73 puncte.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 15 septembrie 2021

MACRO NEWSLETTER 15 septembrie 2021

Macroeconomie / 15 septembrie 2021

Preţurile de consum din SUA şi-au temperat creşterea anuală în august 2021, până la 5,3%, de la 5,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%, după un avans de 0,5% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au accelerat...

PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a apreciat la 4,9475 lei

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 15 septembrie 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,31 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9475 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1839 dolari, în apreciere cu 0,26%...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo