Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi, Parchetul European (EPPO), a deschis, în numai trei luni de la începerea activităţii (1 iunie 2021), 300 de anchete cu privire la fapte penale ce au prejudiciat bugetul Uniunii Europene, prejudiciul total fiind evaluat la 4,5 miliarde euro, a anunţat purtătorul de cuvânt Tine Hollevoet, într-o declaraţie de presă. În aceeaşi perioadă, EPPO a înregistrat 1700 de sesizări transmise de către autorităţile statelor participante şi de persoane fizice, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni care afectează interesele financiare ale UE.
Tine Hollevoet a precizat că în cele 300 de anchete au fost confiscate bunuri a căror valoare totală depăşeşte 10 milioane de euro şi că procurorii europeni speră ca la sfârşitul anului să efectueze primele inculpări, ceea ce ar duce la procese în instanţele naţionale încă de la începutul anului viitor.
Unele dintre aceste cazuri sunt investigaţii în curs începute de parchetele naţionale şi preluate de Parchetul European la debutul activităţii, când a primit prerogativa de a ancheta criminalitatea infracţiunilor transfrontaliere cu bani europeni. Dar cele mai multe sunt cazuri noi, deschise pe baza unor sesizări ale persoanelor fizice sau autorităţilor din statele membre, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei.
Într-unul din cazuri, în Cehia trei persoane şi trei companii sunt suspectate de fraude cu fonduri UE prin emiterea de facturi fictive pentru presupuse proiecte de cercetare ştiinţifică. Principalul suspect, un cetăţean ceh, în prezent reţinut de poliţie, este acuzat că a înfiinţat o reţea de companii offshore pe care le-a folosit pentru a crea oferte fictive cu scopul de a obţine cîteva milioane de euro din fonduri UE din 2011 până în anul 2021. Autorităţile din Cehia i-au îngheţat conturile şi a confiscat bunurile, care includ peste o mie de machete de trenuleţe.
Una dintre anchete se referă la o fraudă transfrontalieră cu TVA, estimată la peste 14 milioane euro, care a condus la efectuarea mai multor percheziţii în Germania, Olanda, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria. Recent, poliţia italiană a confiscat, la solicitarea Parchetului European, 200.000 de euro de la o societate care importă electrozi wolfram, acuzată că s-a sustras de la plata taxelor vamale prin falsificarea originii produselor.
Până în prezent, nici unul dintre cazuri nu are legătură cu programul de redresare post pandemie, cunoscut sub numele Next Generation EU, în valoare de 800 de miliarde de euro.
"Este încă prea devreme, banii abia au început să fie alocaţi iar contractele urmează să fie semnate", a precizat Tine Hollevoet, purtătorul de cuvânt al Parchetului European.
Potrivit oficialului, EPPO mai are nevoie de 120 de persoane - ofiţeri de caz şi anchetatori specializaţi în cauze fiscale.
Parchetul European, care are sediul în Luxemburg, dispune de procurori delegaţi din 22 de ţări membre ale UE participante la structura respectivă (numai Slovenia nu a propus încă procurori pentru EPPO) şi este mandatat să efectueze anchete, dar şi să îi aducă pe autorii infracţiunilor legate de interesele financiare ale Uniunii în faţa tribunalelor din statele participante. Cinci state membre ale UE - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca - nu participă la EPPO, dar se pot alătura în orice moment.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2021, 13:19)
Poftiți și în românia!