MISIUNE FACILĂ PENTRU CCR Parlamentul recunoaşte că a greşit în chestiunea moţiunii de cenzură

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 septembrie 2021

Anca Dragu, preşedintele Senatului, a precizat că punctul său de vedere transmis către CCR va reitera faptul că informaţiile prezentate de Guvern în legătură cu moţiunea sunt incorecte.

Anca Dragu, preşedintele Senatului, a precizat că punctul său de vedere transmis către CCR va reitera faptul că informaţiile prezentate de Guvern în legătură cu moţiunea sunt incorecte.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu (USRPLUS), nu este de acord cu punctul de vedere comun al birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului Anca Dragu trimite la CCR un punct de vedere separat în care susţine că moţiunea de cenzură a fost depusă legal

Punctele de vedere ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi punctul de vedere al Guvernului cu privire la modul în care a fost depusă şi înregistrată moţiunea de cenzură vor ajunge astăzi pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale, care vor stabili un termen pentru privind soluţionarea acestui conflict juridic între cele două puteri ale statului: legislativă şi executivă.

Conform punctului de vedere însuşit de Biroul permanent al Senatului şi întocmit de Comisia pentru constituţionalitate, moţiunea de cenzură cu titlul "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!" a fost iniţiată şi depusă de parlamentarii USRPLUS şi AUR cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale ale art.113 alin.(2) din Constituţia României. În consecinţă, Biroul Permanent al Senatului solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern şi să admită sesizarea formulată de premierul Florin Cîţu.

Anca Dragu, preşedintele Senatului, a declarat că nu este de acord cu punctul de vedere adoptat de majoritatea PNL-PSD-UDMR din Biroul Permanent şi că va trimite către CCR, alăturat, un punct de vedere personal cu privire la depunerea moţiunii de cenzură de către colegii săi din USRPLUS şi de către parlamentarii AUR.

"Punctul de vedere a trecut în Comisia de constituţionalitate cu 8 la 3 voturi, iar în Biroul permanent a trecut cu 9 la 4. Este punctul de vedere însuşit de Biroul permanent. A fost solicitarea de a adăuga opinia USR PLUS la acest punct de vedere, dar a fost respinsă. Ca atare, pentru prima dată, Biroul permanent trimite către CCR un punct de vedere defavorabil Senatului. PSD, PNL şi UDMR au votat pentru acest punct de vedere al Comisiei de constituţionalitate", a afirmat Anca Dragu după şedinţa conducerii Senatului.

Ea a precizat că punctul său de vedere transmis către CCR va reitera faptul că informaţiile prezentate de Guvern în legătură cu moţiunea sunt incorecte.

"Vom explica că ceea ce susţine Guvernul este incorect. Informarea Guvernului a avut loc atunci când am avut Birouri permanente întrunite. Timp de 4-5 zile, aceste Birouri nu s-au întrunit. Ei invocă faptul că nu a fost informat Guvernul în aceeaşi zi, dar cutuma spune că informarea Guvernului se face ataşându-se calendarul stabilit pentru moţiunea ce a fost depusă. Noi, pe 3 septembrie, nu am avut un calendar, nici pe 4, nici pe 5, nici pe 6. (...) Procedural, eu, ca preşedinte, pot să trimit un punct de vedere către CCR. Aşteptăm decizia CCR pe sesizarea formulată de Guvern", a adăugat preşedintele Senatului.

În apărarea punctului de vedere exprimat de Anca Dragu, s-a situat şi colegul său Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USRPLUS şi purtător de cuvânt al respectivei formaţiuni politice.

"Este prima dată când una din Camere spune că «da, am greşit». Este inacceptabil. Preşedinţii celor două Camere au atributul de a sesiza CCR în caz de conflict constituţional, tot ei trebuie să se şi apere, sunt liberi să-şi exprime punctul de vedere. Noi pregătim un punct de vedere suplimentar la grup. Le cerem ambilor preşedinţi să aibă un punct de vedere propriu pentru apărarea acestei instituţii. (...) Nu putem permite acestei noi alianţe toxice PNL - PSD să facă agenda Senatului şi practic să pună beţe în roate în continuare acestei moţiuni. (...) CCR va judeca faptele şi, din punctul nostru de vedere, faptele sunt foarte clare: deputaţii unei minorităţi nu pot fi împiedicaţi să depună o moţiune de cenzură", a afirmat Ionuţ Moşteanu.

La rândul lor, majoritatea membrilor Biroului permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit că este un conflict constituţional între Guvern şi Parlament şi nu între preşedinţii celor două Camere şi Guvern şi a decis să îşi însuşească punctul de vedere întocmit de Comisia pentru constituţionalitate a Camerei superioare şi aprobat de Biroul permanent al Senatului.

În respectivul punct de vedere se mai arată că USR-PLUS a depus o parte dintre semnături scanate, fapt ce contravine regulamentului celor două Camere ale Parlamentului care nu prevede o astfel de posibilitate.

"Exprimarea manifestării de voinţă individuale în forma prevăzută de lege atestă că moţiunea de cenzură este însuşită de persoana semnatară, iar aceasta îşi poate asuma răspunderea pentru conţinutul documentului prin intermediul unei semnături valide, respectiv poate să decline răspunderea pentru conţinutul documentului în cazul unei semnături nevalide. Totodată, semnătura atestă că documentul semnat - în conţinutul lui - nu mai poate fi modificat ulterior semnării sale. (...)

Astfel, textul moţiunii de cenzură face corp comun cu listele de semnături care atestă manifestarea de voinţă expresă, individuală şi unilaterală de însuşire a respectivului text. Îndeplinirea condiţiei de validitate cu privire la numărul minim de parlamentari necesar pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură nu se poate stabili decât prin raportare la momentul depunerii moţiunii, iar nu prin raportare la un moment ulterior, nedefinit în timp. (...) Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede, în art. 94 alin. (1), că moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către Preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă", se arată în punctul de vedere al Senatului, însuşit şi de Camera Deputaţilor.

În text se precizează că nu a fost efectuată de către conducerea celor două Camere o verificare a celor 124 de semnături depuse în 3 septembrie şi nici cu privire la cele 34 de semnături depuse ulterior, în 6 septembrie, care vizau aceeaşi moţiune depusă în 3 septembrie, toate fiind comunicat in corpore Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor abia în 7 septembrie, ceea ce încalcă dispoziţiile art. 94 alin. (1) din Regulamentul activităţilor comune.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a precizat că punctul de vedere al Senatului a fost asumat de preşedintele Camerei Deputaţilor (n.red. - func­ţia de preşedinte a fost exercitată ieri de vicepreşedintele Florin Roman, conform delegării primită din partea lui Ludovic Orban), care a fost supus votului Biroului Permanent, punct ce a trecut de votul membrilor acestui birou.

"CCR cere punctul de vedere al Parlamentului. Conflictul este între Parlament şi Guvern, nu între Orban şi Cîţu, nu între preşedintele Senatului şi Guvern. (...) Mai periculos mi se pare să avem patru puncte de vedere: unul al preşedintelui Senatului, altul al preşedintelui Camerei, unul al Biroului Permanent al Senatului şi altul al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor (...) Faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a trimis în a şasea zi moţiunea de cenzură la Guvern, deşi era obligat să o trimită din prima zi în care a primit-o, este un fapt, este realitatea. Că ne convine, că nu ne convine, aceasta chestiune trebuia trimisă în prima zi. Parlamentul trebuie să se apere doar atunci când are dreptate", a concluzionat Alfred Simonis.

Mediul de afaceri, îngrijorat de prelungirea crizei politice

Mediul de afaceri arată că prelungirea crizei politice poate periclita dezvoltarea României şi solicită coaliţiei de guvernare şi preşedintelui Klaus Iohannis o soluţionare rapidă a actualei situaţii, se arată în scrisoarea deschisă adresată de Confederaţia patronală Concordia, care reprezintă 15 dintre cele mai mari sectoare economice din ţara noastră.

"Membrii Confederaţiei Patronale Concordia îşi exprimă speranţa că momentul de criză politică pe care îl traversează România se va încheia cât mai repede. Aşteptările cetăţenilor, pe care şi mediul de afaceri le împărtăşeşte deopotrivă, sunt ca reprezentanţii lor în Parlamentul şi Guvernul României să pună în plan secund problemele de partid cât şi agendele politice imediate atunci când mize sociale şi economice cu impact major asupra vieţilor tuturor reclamă unitate şi colaborare. (...) Este un moment de construcţie, nu de dezbinare. Prelungirea crizei politice ar putea însemna paşi mari înapoi, care să ne greveze viitorul. Presiunea pe cursul valutar, inflaţia, punerea în pericol a ţintei de reducere a deficitului, posibile sincope în implementarea PNRR sau absorbţia de fonduri europene ar putea deraia România din procesul de dezvoltare în care se află. Mai mult, transformarea digitală şi tranziţia la economia verde, ca şi alte reforme structurale încă necesare, vor fi greu de dus la capăt într-un climat de instabilitate şi fără o viziune comună de dezvoltare naţională. Stabilitatea şi predictibilitatea sunt elementele cheie ale deciziilor de investiţii, iar o criză politică prelungită ar putea afecta chiar şi proiectele aflate în curs de implementare. O astfel de criză vine doar să adauge la incertitudinea creată deja de pandemie. (...) De aceea, membrii Concordia fac un apel la toţi liderii politici pentru a găsi o cale rapidă de a ajunge în cel mai scurt timp la numitorul comun care să asigure bunăstarea României şi a cetăţenilor ei, precum şi încrederea acestora că interesele lor primordiale, sociale şi economice, se află mai presus de mize şi calcule politice imediate", se arată în scrisoarea deschisă.

Cu un total de peste 350.000 de angajaţi în peste 2000 de firme mari şi mici, cu capital străin şi autohton, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. PNL este o mizerie ticaloasa care este anti-constitutie. PNL trebuie desfiintat iar Citu trebuie trimis in puscarie.

    1. ai sa vezi pina la urma cum arata puscaria lui catu , ce sinecura grasa va primi . crezi ca toate distrugerile si datoriile care ingrasa bancile sint gratis ? Romania este singura tara din lume care-si rasplatesc tradatorii de tara si neam , de asta au si scos tradarea din codul penal .

    Moțiunea de cenzură defineste democrația și mistocareala pe această temă e f gravă!

    E grav pentru viitor că o moțiune se poate amâna! Nu erau semnăturile valide,f simplu respectivii chemați, cu bunăvoință, să le semneze olograf, dacă legea nu prevede altfel! 

    Cotaiala lui Câțu și susținătorilor e o mizerie !

    La ce bun să întârzii moțiunea! Acolo vezi ce majorități sunt în Parlament! 

    1. De acum incolo nici nu mai trebuie sa ai majoritate in parlament, daca ai CCR care decide ca nu e buna motiunea si trebuie sa astepti inca juma de an ca sa pui alta. PNL s-a sinucis cu arma asta, puterea pe care au dat-o psd-ului si ccr este de neimaginat

    DOAMNE FEREȘTE CUM TREBUIE DESFIINȚAT PARTIDUL P. N. L. EPRE LOR, SATANIȘTILOR, MUIST IILOR, L. G. B.T.ISTILOR,TRADATORILOR DE TARA, DISTRUGĂTOARE ECONOMIEI ROMÂNEȘTI, CRIMINALILOR ÎN SERIE, A CREĂRII HAOSULUI ÎN ROMÂNIA A FETITEI STERPE DE LA COTROCENI, A LUI BINE LADEN DE LA COLECTIV, A CĂLCĂTORUL UI PESTE CADAVRE CA SA AIBĂ;;VREAU GUVERNUL MEU", A TRAFICANTUL UI DE COPII.. CUM SA I TRIMITEM FUTA LA UL PUȘCĂRIAȘUL CI(KA) TU LA PUȘCĂRIE DEȘI O MERITA AMINDOI PE VIATA. NU VEDEȚI CA NU ȘI A GĂSIT LINIȘTEA ȘI IUBIREA PINA ACUM.. NU VEDEȚI CA A ARUNCAT COLECTIVUL ÎN AER PENTRU RETARDATUL CIOLOȘ. NU VEDEȚI CA SA RUPT LANȚUL DE IUBIRE ÎNTRE EL ȘI INSOLVENȚUL, FETITA CHELBOS SA CU BATISTUTA(RAREȘ BOGDAN) ȘI PĂPUȘĂ GONFLABILA CU GURA OBRAZNICA, CORCITURA ȚIGĂNEASCĂ UNGUREASCA (LUCOVID ORBAN). NU VEDEȚI CA ȘI A FĂCUT ABONAMENT DIN ALOCAȚIILE COPIILOR ȘI PENSIILE PENSIONARILOR ȘI SE PLIMBA PE BANII LOR ȘI SE DUCE ȘI TRĂDEAZĂ TARA LA BRUXELLES ȘI PENTRU ASTA ESTE ÎN CONTINUARE PREȘEDINTE DAR PENTRU ASTA LE SUGE PULELE. NU VEDEȚI CA NU LA SATISFĂCUT WEBER, TIMMERMANS. DE CE SA I TRIMITEM PUSCARIASUL FUTA LAU CI(KA) TU LA PUȘCĂRIE DEȘI AMÂNDOI O MERITA PE VIATA. NU VEDEȚI CA NU A FĂCUT NIMIC 8 ANI DE ZILE DE CIND ESTE PUS PREȘEDINTE DE GAY DE LA BRUXELLES CI NUMAI A TRĂDĂT TARA ȘI NEA FĂCUT NUMAI RĂU NOUA ROMANILOR. CUM VREȚI SA SE SIMTĂ CONFORTABIL FĂRĂ PUSCARIASUL FUTA LAU CI(KA) TU. DRAGA REDACȚIE SA NU ȘTERGI ACEST TEXT ȘI MESAJ CA SA L CITEASCĂ TOȚI ROMANII..

    1. Parcă există niște reguli privind vocabularul folosit în astfel de comentarii. De ce nu eliminați acest mesaj trimis de un anonim care a si-a făcut cei șapte ani de acasă lângă ghena de gunoi?

      faptele actualei guvernari nu pot fi rasplatite si descrise cu , cuvinte frumoase ,

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb