ZIUA DOSARELOR Justiţie fără sfârşit în cazul "Transferurilor"

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 21 mai 2013

Justiţie fără sfârşit în cazul "Transferurilor"

Justiţia a fost ieri principala vedetă a posturilor de televiziune. "Dosarul Transferurilor" şi "Dosarul schimburilor de terenuri" , două din cauzele îndelung mediatizate, aprig dezbătute, cu conexiuni în zonele afacerilor şi fotbalului, au fost din nou pe masa judecătorilor. Primul verdict al zilei a reprezentat o uriaşă surpriză pentru toţi cei implicaţi, magistraţii au decis ca "Dosarul Transferurilor" să fie retrimis la Curtea de Apel! Practic se reporneşte de la cota zero, cu noi audieri, alte dovezi, alte amânări.

După nu mai puţin de 57 termene, 43 la Tribunalul Bucureşti, restul la Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, "Dosarul Transferurilor" ajunsese ieri la momentul în care trebuia să se tragă cortina şi actorii principali, cei 8 inculpaţi, se retrag să se odihnească, la casele lor - cei norocoşi, sau în sistemul penitenciar, cei mai "ghinionişti". Cum în general nu se renunţă la show-urile care fac audienţă, nici la acest dosar nu s-a renunţat, iar amatorii de justiţie televizată vor mai avea parte de câteva spectacole. Cei care visează la o justiţie rapidă şi eficientă o pot face în continuare, deocamdată visatul este gratuit şi nici nu este impozitat. Curtea de Apel este instanţa care a dictat pedepse împotriva celor opt oameni de fotbal. Astfel, Ioan Becali fusese condamnat în noiembrie 2012 la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos - cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu - câte trei ani de închisoare cu suspendare. Imediat după aflarea deciziei, încrederea celor opt oameni de fotbal în procesul de justiţie a crescut în mod simţitor. "Orice decizie vor lua judecătorii, o voi res-pecta. O respect şi pe asta. Asta înseam-nă că cei care au acuzat nu au probe elocvente ca să convingă completul să ne condamne", a spus Ioan Becali, iar Gică Popescu şi-a manifestat încrederea într-un final fericit, cu toţi cei implicaţi achitaţi. Cel mai emoţionat a fost George Copos, care a izbucnit în plâns la aflarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: "Nici eu şi nici oamenii de la Rapid nu am făcut nimic ilegal. În toţi aceşti ani în care am fost hăituiţi am pierdut sute de milioane de euro. Din aceste sute de milioane, mai mult de 60% mergeau către bugetul statului. Asta este viaţa, îmi duc această soartă pentru că nu am ce face. Nu doresc nimănui să simtă ce am eu în sufletul meu acum". Mai tehnic în declaraţii a fost impresarul Victor Becali: "Garda financiară, care este în sub-ordinea ANAF-ului, a făcut un raport, iar ANAF-ul s-a constituit parte civilă în acest proces. Păi asta este normal? Procedura este să se facă o expertiză de către un expert independent. Procesul va continua, asta este, dar măcar avem speranţa că vom avea o judecată dreaptă. Eu îmi doresc să se lămurească odată acest proces, să fie o judecată corectă, să se administreze toate probele şi să fie audiaţi toţi martorii".

Judecătoarele Corina Jîjîie şi Lucia Rog au admis recursurile făcute de procurorii DNA şi de Gheorghe Popes-cu, George Copos, Mihai Stoica, Cris-tian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu şi au des-fiinţat "în totalitate" decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti în 12 noiembrie 2012. Al treilea judecător din completul de la instanţa supremă care a judecat dosarul trans-ferurilor, Lavinia Lefterache, a hotărât că "acţiunile penale din prezenta cauză şi vinovăţia se evaluează distinct pentru fiecare din inculpaţi" şi a apreciat, în opinie separată, că trebuie admise recursul DNA cu privire la Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu şi recursurile lui Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu. Judecătoarea Lefterache a opinat în favoarea casării sentinţei Curţii de Apel Bucureşti cu privire la cei doi şi pronunţării unei soluţii de încetare a procesului penal împotriva acestora, ca urmare a acoperirii integrale a prejudiciului. Totodată, judecătoarea Lefterache a hotărât admiterea recursurilor DNA privindu-i pe Geor-ge Copos, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali şi Gheorghe Neţoiu, dar şi recursurile aces-tora, a casării sentinţei Curţii de Apel Bucureşti ce îi vizează şi a rejudecării cauzei de instanţa de recurs, în vederea administrării de probe, respectiv audierea martorilor Sică Puşcoci, Dinu Gheor-ghe şi Mircea Stonescu şi adminis-trarea probei cu înscrisuri. Judecătoa-rea Lefterache a dispus, în opinia separată, respingerea ca nefondate a recursului făcut de DNA cu privire la Mihai Stoica, dar şi a recursului făcut de acesta. În urma deciziei definitive a instanţei supreme, dosarul va fi retrimis la Curtea de Apel Bucureşti, care trebuie să rejudece în limitele exprimate de cei doi judecători care au format decizia majoritară.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este penibil ce se intampla in justitia romana,atunci cand ii cad in capcana oamenii "grei"

    Se rup toate plasele. 

    1. nu se rup doar plasele , se rupe tot ...iar justitia ar trebui sa se numeasca jalnitia...asta acum la cald , acum ,cand s a dovedit ca premierul cel maret nu a plagiat..

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb